Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Witam. Z racji nabierania realnych kształtów naszego nowego projektu pozwalam sobie wrzucić pierwsze fotki wersji alfa ;-). Mam nadzieję w przeciągu kilku miesięcy zrealizować projekt i zamieścić finalne fotki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Hej, Harari napisz coś więcej. Sump słusznych rozmiarów, niestandardowo położony powiedz jaki projekt realizujesz. Czy to jest docelowe miejsce na sump w oddzielnym pomieszczeniu, czy tylko próba podstawy pod główny zbiornik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Sump ma wymiary zewnętrzne 158x90x50 (podczas normalnej pracy h wody=30cm) - woda płynie w nim "w podkowę", stoi w swoim docelowym miejscu w piwnicy. Ubiegając ewentualne pytania stoi bardzo wysoko z racji chęci zminimalizowania wysokości na jaką pompa musi podnieść wodę. W chwili obecnej jeszcze nie jest wybudowany podest obok stelaża z sumpem tak można było bezproblemowo w nim operować. Pompa główna to Deltec HLP5250. Zbiornik główny - jeszcze w głowie, cały czas dyskutujemy Kaśką jaki ma być, z jednej strony będzie to system docelowy stanowiący ukoronowanie pozyskanej dotychczas wiedzy, z drugiej strony boję się o wytrzymałość stropu w chałupie oraz muszę brać pod uwagę późniejsze utrzymanie systemu - głównie prąd i podmiany. Myślę, że końcowo stanie na +/- 650 - 700L w zbiorniku głównym. Reszta szpargałów zostanie przeniesiona z obecnego zbiornika, czyli odpieniacz AM3000Blue i Pompa Grotecha. Przenosiny będą dla mnie największym wyzwaniem, ponieważ: - muszę wszystko z obecnego zbiornika przenieść do sumpa + dwa stare zbiorniki w obiegu (w piwnicy) - podzielić skałę na 2 części 1/ OK 2/ zapapraną Anthiellą do kwarantanny - utrzymać to wszystko przy życiu w takim stanie przez +/- 2 miesiące - postawić nowy zbiornik w miejsce starego - spiąć to wszystko w całość - przenieść skałę i życie do nowego Done Myślę że realny termin zakończenia początek stycznia 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Ciekawe, też proszę o więcej informacji, duży sump... byłeś szybszy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 By the way - Jarek proszę pochwal się swoim projektem, patrząc na stopkę zapiera dech w piersiach Może coś będę mógł ściągnąć z Twoich pomysłów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Harari sump robi wrażenie:) Powodzenia w dalszych pracach:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Moja pierwsza mysl - o cholera, bedzie hodowla korali A tu "tylko" nowy zbiornik. W kazdym razie zapowiada sie swietnie. Zawsze marzylem, zeby sump i podobne szpargaly miec w osobnym, akwarystycznym pokoju. Dlatego juz Wam zazdroszcze tej mozliwosci Rafka bedzie Zeo, czy nie Zeo, wszak wydaje mi sie, ze kiedys juz probowaliscie ZeoVitu? Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 600-700l to juz fajny zbiorniczek Czekam na dalsze fotki z budowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Ocelocik - zdecydowanie nie będzie tam ZEO. Tak jak zauważyłeś spróbowaliśmy tej metody i na tym koniec. Ten system będzie "klasyczny do bólu" - glony, dsb i trochę ponad 100kg skały, całość prowadzona jak w chwili obecnej czyli Balling z POCH + mikro Fauna Marin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 No i o to chodzi,popieram, klasyka i wytrwałości życzę. @Harari mój projekt jest na razie wirtualny, ale powolutku coś będzie się ruszać. Pewnie nic cię nie zainspiruje w moich pomysłach, bo projekt też będzie klasyczny do bólu, żywa skała podstawa i jazda z cała resztą.http://aqua-reef.pl/showthread.php?t=731 Jedyne co mogę od siebie dodać, to stawiaj jak największy zbiornik i rób porządną szczepkownie jak masz miejsce. W moim projekcie znaczna cześć będzie zajmować szczepkownia. Jakie planujesz oświetlenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2008 Ech zaraz obedrzecie człowieka z nutki tajemniczości ;-) Jarek szczepkarium będzie a jakże: mikro szczepkarium w sumpie o wymiarach dna 90x45 + zewnętrzne 90x40 + 100x100 a jak się poszczęści i pomysł się ziści to dostawi się następne, piwnic w moim domu dostatek. W temacie oświetlenia - główny zbiornik Power Module 10x80 - stąd wysokość zbiornika 55cm . Reszta prawdopodobnie T5 made in hand. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2008 Projekt zapowiada sie bardzo fajnie ale nasuwa mi sie jedno pytanie czy caly nowy zbiornik chcesz oprzec na odpieniaczu AM3000Blue ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2008 Rafik - trochę tendencyjne to Twoje pytanie ;-). Mimo to odpowiem, na początku tak będzie to Blue, docelowo widział bym u siebie jakiegoś Grey Master'a Zadzwonię do Ciebie w przyszłym tygodniu to porozmawiamy na spokojnie - w między czasie proszę przejrzyj swoje zapasy magazynowe hydrauliki fi 32 i 40 bo taką potrzebuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2008 Gratuluje Zapowiada się naprawdę bardzo ładnie, pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerest 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2008 Przyłączam sie do grona kibiców dla powstajacego projektu. Pozdrawiam Czerest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2008 Robert ono nie mailo zabrzmiec tendencyjnie Jak policzylem przyblizona ilosc wody w obiegu to zdziwilem sie ze chcesz to oprzec na Blue :eek: Hydraulika jest na miejscu a nawet jak cos zbraknie to kwestia 1 dnia i jest u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2008 Rafik Super w weekend pomierzę wszystko i zastanowię się jakie i ile kolanek potrzebuję - w poniedziałek zadzwonię do Ciebie. W temacie odpieniacza - jestem przeciwnikiem bardzo silnego pienidła szczególnie w systemie takim jak mój gdzie będzie sporo glonów i DSB. Aczkolwiek Blue na pewno nie zostanie na stałe tak jak pisałem w odpowiednim czasie zapukam do Twoich drzwi A na razie "Jak nie ma miedzi to się na d...e siedzi" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2008 Z życia sumpa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach