Skocz do zawartości
falco66

jako laik pytam doświadczonych

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio oglądałem ten program, budowali baniak coś ze 2500l. Oczywiście zero żywej skały, w sumpie odpieniacz mniejszy od tego co ja mam, plus refugium :) Szkoda że tak mało mówią o systemie filtracji. Też bym chciał zobaczyć te akwaria po paru miesiącach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim linku ten plastikowy szajs jest podobno po dwu letnim użytkowaniu ? Tak na marginesie co za gówno :wacko:

Chociaż skała wygląda ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że stosują coś na glony, a co jednocześnie nie jest szkodliwe dla ryb..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkładasz takie coś do środka, wpuszczasz ryby i po problemie z zdrowotnością "korali".... :D A najlepsza aklimatyzacja rekina była pokazana w jednym z odc. tego serialu.... prosto z boksu do baniaka i już po sprawie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tych przyrodniczych kanałach z cyfry. Ale na którym konkretnie to nie powiem, bo zawsze przez przypadek w niedzielę cykając pilotem na to trafiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie myśle że skoro oceanaria stosują "sztuczny" wystrój, a koralowce w naturze obrastają nawet wraki statków, a nowoczesne urządzenia filtracyjne i utrzymujące odpowiednie parametry wody juz są stosowane to czy aby na pewno skała jest w akwarystyce morskiej potrzebną? Może to już mit, legenda. A utrzymywana jako prawda przez handlowców tylko po to by mieć po prostu czym handlować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie wy to oglądacie ? jakiś tytuł może ?

Nat Geo Wild HD- Specjaliści od mega akwariów , niedziela godz. 18.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nat Geo Wild HD- Specjaliści od mega akwariów , niedziela godz. 18.00

Dzięki Piotrze ,ja niestety mam tylko tv abonamentową a tam czterej pancerni i stawka :P

nikt mi nie odpowie co myśli?

Generalnie to takie baniaczki chyba się kręcą. widziałem gdzieś zdjęcie gdzie były korale poustawiane na piasku,parę ryb a na dole "fabryka"

Być może się mylę ale skała to nie tylko siedlisko bakterii i innego życia ale również forma dekoracji.Fundamentem do konstrukcji.W sumie sam nie wiem czy postawił bym baniak bez skały,zastępując go mega sprzętem. Chociaż jak miałbym górę pieniędzy to kto wie ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle że skoro koralowce zasiedlają nawet wraki statków to skała nie jest im niezbedna dla życia.... dobra filtracja i chyba możnaby zapomnieć o skale i koszty w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi