Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Ostatnio oglądałem ten program, budowali baniak coś ze 2500l. Oczywiście zero żywej skały, w sumpie odpieniacz mniejszy od tego co ja mam, plus refugium Szkoda że tak mało mówią o systemie filtracji. Też bym chciał zobaczyć te akwaria po paru miesiącach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 W drugim linku ten plastikowy szajs jest podobno po dwu letnim użytkowaniu ? Tak na marginesie co za gówno Chociaż skała wygląda ciekawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 myślę że stosują coś na glony, a co jednocześnie nie jest szkodliwe dla ryb.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Tutaj jeszcze jedna ciekawostka http://www.athiel.com/lib3/arago.htm I jeszcze jedna http://www.reef-eden.net/diy_9.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 wkładasz takie coś do środka, wpuszczasz ryby i po problemie z zdrowotnością "korali".... A najlepsza aklimatyzacja rekina była pokazana w jednym z odc. tego serialu.... prosto z boksu do baniaka i już po sprawie..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Gdzie wy to oglądacie ? jakiś tytuł może ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 na tych przyrodniczych kanałach z cyfry. Ale na którym konkretnie to nie powiem, bo zawsze przez przypadek w niedzielę cykając pilotem na to trafiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2012 tak sobie myśle że skoro oceanaria stosują "sztuczny" wystrój, a koralowce w naturze obrastają nawet wraki statków, a nowoczesne urządzenia filtracyjne i utrzymujące odpowiednie parametry wody juz są stosowane to czy aby na pewno skała jest w akwarystyce morskiej potrzebną? Może to już mit, legenda. A utrzymywana jako prawda przez handlowców tylko po to by mieć po prostu czym handlować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2012 Gdzie wy to oglądacie ? jakiś tytuł może ? Nat Geo Wild HD- Specjaliści od mega akwariów , niedziela godz. 18.00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2012 nikt mi nie odpowie co myśli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2012 Nat Geo Wild HD- Specjaliści od mega akwariów , niedziela godz. 18.00 Dzięki Piotrze ,ja niestety mam tylko tv abonamentową a tam czterej pancerni i stawka nikt mi nie odpowie co myśli? Generalnie to takie baniaczki chyba się kręcą. widziałem gdzieś zdjęcie gdzie były korale poustawiane na piasku,parę ryb a na dole "fabryka" Być może się mylę ale skała to nie tylko siedlisko bakterii i innego życia ale również forma dekoracji.Fundamentem do konstrukcji.W sumie sam nie wiem czy postawił bym baniak bez skały,zastępując go mega sprzętem. Chociaż jak miałbym górę pieniędzy to kto wie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 mysle że skoro koralowce zasiedlają nawet wraki statków to skała nie jest im niezbedna dla życia.... dobra filtracja i chyba możnaby zapomnieć o skale i koszty w dół. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2012 Falco wszystko się zgadza, ale skałę wykorzystujemy również jako jeden z głównych elementów filtracji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach