Skocz do zawartości
falco66

jako laik pytam doświadczonych

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie to w dalszym ciągu jest wyścig producentów do portfela akwarystów

Odpieniacze , pompy ,dozowniki i inne komputery o kant d*py potłuc

Jak ma być dobrze to będzie i nic tego nie zmieni

Akwarium Kivi pierwszy przykład z brzegu jak można mieć coś cudnego bez zbędnego sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Algascruber ....

wymyslono juz cos takiego ;)

oczywiscie to skrot myslowy ale chodzi o dzialanie...

podziel sie wiedzą - to może być ciekawe....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to w dalszym ciągu jest wyścig producentów do portfela akwarystów

Odpieniacze , pompy ,dozowniki i inne komputery o kant d*py potłuc

Jak ma być dobrze to będzie i nic tego nie zmieni

Akwarium Kivi pierwszy przykład z brzegu jak można mieć coś cudnego bez zbędnego sprzętu

kurna - ale nie złośliwie - duszek - jak ty się odzywasz w temacie to zaobserwowałem że temat ginie. pomóż mi z moim odpieniaczem - to może też mi sie problem skończy.I może zmień swojego awatara - może przestanie straszyć i inni nie będą się bali pisać w danych tematach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecierpliwy akwarysta i to co napisał Suchi, cyt. „wiecej syfu wpada do wody kiedy wkladamy rece, niz po RODI, ktore pokazuje 001, czy 002 ....” – ot i cala tajemnica :ru: .

Niecierpliwy akwarysta będzie badał wodę 10 razy dziennie, dolewając różnych specyfików dążąc do „książkowego ideału” – i tu pies pogrzebany – kH nie takie,… oj – NO3 podskoczyło – chyba zrobię podmiankę,… itd. Niecierpliwy akwarysta to też taki, który będzie chciał żeby w jego akwa roso i żyło wszystko to co istnieje na świecie ;] – tak się nie da.

Olewający parametry akwarysta, będzie codziennie patrzył w akwarium i …, a to mu szyba zalazła „glonem”(łapa w akwa), …a to skałka źle stoi(łapa w akwa),…a to korala se przestawię(łapa w akwa),… dokupię sobie jeszcze dziesięć rybek – co mi tam,…a to a tamto (łapa w akwa),… itd.

Z mojego skromnego doświadczenia wyniosłem:

- cierpliwość popłaca,

- systematyczność popłaca,

-… i jak przez jakąś „awarię” coś idzie źle to – zasłaniam akwarium czarną folią na miesiąc lub dwa(nie zaciemniam, tylko zasłaniam żeby na nie patrzyć :D) …,i dalej jestem systematyczny i cierpliwy – odkrywam akwarium, wszystko jest jeszcze ładniejsze :)

Prowadzę bardzo dużo różnych zbiorników(większość słodkowodnych) i zapewniam Was, że każdy zbiornik jest inny:

-prowadzony tą samą(czystą) ręką,

-na tej samej wodzie,

-przy tej samej obsadzie,

-tą samą metodą,

-na tych samych środkach,

-przy tej samej karmie

-no i na koniec dodam:

-badając wodę - na początku bądźmy systematyczni, da nam to: poznanie naszego zbiornika,

-bądźmy systematyczni w działaniu – podmiany(lub ich brak), lanie bakterii i innych specyfików,

-używanie produktów jednej(sprawdzonej), firmy i jej systemu prowadzenia zbiornika(najlepiej, najlepszej - bez reklam ;])

-włączanie światła o równej porze,

-pilnowanie pracy sprzętu,

-karmienie obsady,

-… i jak o czymś zapomniałem to dopiszcie :crazy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecierpliwy akwarysta i to co napisał Suchi, cyt. „wiecej syfu wpada do wody kiedy wkladamy rece, niz po RODI, ktore pokazuje 001, czy 002 ....” – ot i cala tajemnica :ru: .

Niecierpliwy akwarysta będzie badał wodę 10 razy dziennie, dolewając różnych specyfików dążąc do „książkowego ideału” – i tu pies pogrzebany – kH nie takie,… oj – NO3 podskoczyło – chyba zrobię podmiankę,… itd. Niecierpliwy akwarysta to też taki, który będzie chciał żeby w jego akwa roso i żyło wszystko to co istnieje na świecie ;] – tak się nie da.

Olewający parametry akwarysta, będzie codziennie patrzył w akwarium i …, a to mu szyba zalazła „glonem”(łapa w akwa), …a to skałka źle stoi(łapa w akwa),…a to korala se przestawię(łapa w akwa),… dokupię sobie jeszcze dziesięć rybek – co mi tam,…a to a tamto (łapa w akwa),… itd.

Z mojego skromnego doświadczenia wyniosłem:

- cierpliwość popłaca,

- systematyczność popłaca,

-… i jak przez jakąś „awarię” coś idzie źle to – zasłaniam akwarium czarną folią na miesiąc lub dwa(nie zaciemniam, tylko zasłaniam żeby na nie patrzyć :D) …,i dalej jestem systematyczny i cierpliwy – odkrywam akwarium, wszystko jest jeszcze ładniejsze :)

Prowadzę bardzo dużo różnych zbiorników(większość słodkowodnych) i zapewniam Was, że każdy zbiornik jest inny:

-prowadzony tą samą(czystą) ręką,

-na tej samej wodzie,

-przy tej samej obsadzie,

-tą samą metodą,

-na tych samych środkach,

-przy tej samej karmie

-no i na koniec dodam:

-badając wodę - na początku bądźmy systematyczni, da nam to: poznanie naszego zbiornika,

-bądźmy systematyczni w działaniu – podmiany(lub ich brak), lanie bakterii i innych specyfików,

-używanie produktów jednej(sprawdzonej), firmy i jej systemu prowadzenia zbiornika(najlepiej, najlepszej - bez reklam ;])

-włączanie światła o równej porze,

-pilnowanie pracy sprzętu,

-karmienie obsady,

-… i jak o czymś zapomniałem to dopiszcie :crazy:

ręka ta sama - ale gdzie grzebała wcześniej?

woda ta sama - chyba że wozisz swoja w co wątpię,

obsada ta sama? jakoś nie wierze chyba że pracujesz w laboratorium - może i gatunki te same ale inny genotyp lub fenotyp a to już różnica

karmienie - czy pewien jesteś że twój zleceniobiorca stosuje sie do twych zaleceń?

Życie nauczyło mnie że pycha gubi.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniejsza ingerencja tym lepiej to fakt

Ja kiedyś przed wlozeniem łapy do akwa myłem mydłem do pachy i trzy razy plukalem . Ale świr :D

Awatara nie zmienię :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myślałem - bo nawet ładny - ale po prostu innych straszy.... może twoja widzą????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaak zwłaszcza wiedzą :D

Właśnie jestem na etapie pogrzebu mojego akwarium Po prawie 4 latach prowadzenia akwarium wszystko padło w ciągu 2 tygodni . A wszystko miało się swietnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze cos takiego istnieje i tyle...

ale to metoda nie dla mnie :)

ja wole zaufac kawlaowi niemiecka plastyka co mi ta woda odpieni pozadnie :)))

nie ufam czemus nad czym nie mam kontroli a nad kaprysnymi glonami i bakteriami nie mam ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej chodziło mi o prowadzeniu "roślinek" bezpośrednio w baniaku zarówno dla jego urody jak i pożyteczności....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...jakoś nie wierze chyba że pracujesz w laboratorium...
Nie trzeba pracować w laboratorium, wystarczy sklep zoologiczny - to też niezłe laboratorium ;). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej chodziło mi o prowadzeniu "roślinek" bezpośrednio w baniaku zarówno dla jego urody jak i pożyteczności....

Chyba największą wiedzę w tej dziedzinie ma zielony mintaj. Z nim pogadaj lub zaproś do dyskusji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już trochę takich glonów, nazywają się makroglony i wyglądają podobnie do roślin wyższych. Znajdziesz i zielone i czerwone, najróżniejszych kształtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już trochę takich glonów, nazywają się makroglony i wyglądają podobnie do roślin wyższych. Znajdziesz i zielone i czerwone, najróżniejszych kształtów.

:woot: Naprawdę ?? :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w którym sklepie je mają? i czy ktoś miał je razem z koralami i rybami? może jakieś doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi