Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 Cześć Zrobił ktoś może sterownik DIY do tych pomp? Albo może podchodził do tematu i pewne rozwiązania wyeliminował lub przyjął? Bo tak sobie myślę, że jeżeli nie robić już pełnego falownika na 12V, to może chociaż wycinać część sinusoidy? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 Pytam bo nie wiem - skoro mowa o sinusoidzie te pompy są zasilane prądem przemiennym 12V ? Jakiego rodzaju to silnik - synchroniczny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 No właśnie są zasilane napięciem zmiennym. I o ile informacje z internetu są prawdziwe, to oryginalny sterownik jest "falownikiem częstotliwościowym". Dlatego pompy są tanie, a sterownik drogi. A co to za silnik jest, to niestety nie wiem. Może asynchroniczny z kondensatorem rozruchowym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 chyba jednak synchroniczny... jedno jest pewne - nie ma innej opcji jak sterowanie tego częstotliwością prądu. Niby nieco łatwiej bo niższe napięcie ale i tak trzeba budować falownik napięcia. Mostek na 4 tranzystorach i jakiś sterownik na uProcku... trochę zabawy by było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 Czyli mówisz, że sterować to PWM-em osobnymi gałęziami dla dodatniej i ujemnej połówki sinusoidy. Może jakiś gotowy mostek, bo mocy mało. To może by wystarczył. Jakby zapisać do pamięci próbki dla PWM-u i potem tylko zmieniać prędkość ich zapisu, to może dałoby radę, co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 koralie 12v trzeba sterować poprzez mostek h , sterowany sygnałem SPWM - sinusoidalny sygnał pwm , sinusoida 10-60hz jest modulowana trójkątem 10khz tutaj linki do tematu na reefcentral http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1731232&highlight=controllable+koralia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2012 a najprosciej wziac sterownik aquatrendu i skopiowac :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2012 koralie 12v trzeba sterować poprzez mostek h , sterowany sygnałem SPWM - sinusoidalny sygnał pwm , sinusoida 10-60hz jest modulowana trójkątem 10khz A po co to modulować tym trójkątem? Hmmm. Myślałem, że zwykła sinusoida wystarczy Dzięki za linki. Musze wgryżć się w temat. Pytanie czy sterownik AT zmienia częstotliwość czy tylko tnie sinusoidę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach