Skocz do zawartości
Mystik

Sterowanie Hydor Koralia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zrobił ktoś może sterownik DIY do tych pomp? Albo może podchodził do tematu i pewne rozwiązania wyeliminował lub przyjął?

Bo tak sobie myślę, że jeżeli nie robić już pełnego falownika na 12V, to może chociaż wycinać część sinusoidy?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam bo nie wiem - skoro mowa o sinusoidzie te pompy są zasilane prądem przemiennym 12V ? Jakiego rodzaju to silnik - synchroniczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie są zasilane napięciem zmiennym. I o ile informacje z internetu są prawdziwe, to oryginalny sterownik jest "falownikiem częstotliwościowym". Dlatego pompy są tanie, a sterownik drogi.

A co to za silnik jest, to niestety nie wiem. Może asynchroniczny z kondensatorem rozruchowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak synchroniczny... jedno jest pewne - nie ma innej opcji jak sterowanie tego częstotliwością prądu. Niby nieco łatwiej bo niższe napięcie ale i tak trzeba budować falownik napięcia.

Mostek na 4 tranzystorach i jakiś sterownik na uProcku... trochę zabawy by było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówisz, że sterować to PWM-em osobnymi gałęziami dla dodatniej i ujemnej połówki sinusoidy.

Może jakiś gotowy mostek, bo mocy mało. To może by wystarczył.

Jakby zapisać do pamięci próbki dla PWM-u i potem tylko zmieniać prędkość ich zapisu, to może dałoby radę, co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koralie 12v trzeba sterować poprzez mostek h , sterowany sygnałem SPWM - sinusoidalny sygnał pwm , sinusoida 10-60hz jest modulowana trójkątem 10khz

tutaj linki do tematu na reefcentral

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1731232&highlight=controllable+koralia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koralie 12v trzeba sterować poprzez mostek h , sterowany sygnałem SPWM - sinusoidalny sygnał pwm , sinusoida 10-60hz jest modulowana trójkątem 10khz

A po co to modulować tym trójkątem? Hmmm. Myślałem, że zwykła sinusoida wystarczy :)

Dzięki za linki. Musze wgryżć się w temat.

Pytanie czy sterownik AT zmienia częstotliwość czy tylko tnie sinusoidę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi