Skocz do zawartości
danp

Koszty uzytkowania wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie.

Mam do was takie moze srednio inteligentne pytanie, no ale podobno kto pyta nie bladzi.

Moje akwarium ktore jest w planach od bodajze juz 10 miesiecy, poki co wciaz teoria, teoria i jeszcze raz teoria, wiec wracajac do akwarium jest w zagrazeniu jego powstanie w zwiazku z nieplanowana przeze mnie mozliwoscia powrotu z obczyzny do kraju. Nie bede tu sie wdawal co i jak i dlaczego musialbym wrocic, no ale jezeli wroce do Polski jak wyglada wasz wzrost kosztow uzytkowania wody? Ile placicie za wode-proste pytanie.

Jak wroce do 3miasta (sopocianin z krwi i kosci) tam czekaja mnie liczniki i te sprawy, w Stanach nie musze sie martwic o takie "szczegoly" bo po prostu woda w Chicago jest za darmo. Jak wy radzicie sobie z tym problemem, powiedzmy ze akwa bedzie mialo 200 litrow+sump, choc pewnie bedzie mialo miedzy 350L a 400L + sump ale przyjmijmy mniej optymistyczny wariant :)

Czy sa to az tak przeerazajace koszty? Prosze o tylko optymistyczne odpowiedzi ;) Nie usmiecha mi sie zabieranie stad jakichs smiesznych "nano cubow" ktore ledwo mieszcza 90L co w sumie daje namiastke morszczyzny, bez obrazy rzecz jasna dla posiadaczy malych "szkiel".

Pozdrawiam i witam po raz kolejny oficjalnie na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja place za wode do zbiornika zero złotych. Tzn czy jestem juz w Chicago? :)

Czy tak czy siak bedziesz uzywal RO/DI, ja mam ustawiony zawor przed filtrem tak, ze licznik nawet sie nie kreci. Prosta sprawa. Zakrecasz wszystko w domu. Uruchamiar RO/DI i patrzysz czy sie licznik kreci. Jak sie kreci to przykrecasz troszke i juz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ja płacę ok 400zł

Przepraszam, ale aż mnie zatkało? Co masz w tym akwarium takiego, że tyle prądu pochłania? I jaka objetość zbiornika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się wcale nie dziwie - ostatnio miesięczny rachunek za prąd wyszedł coś ok. 600 zł. Awantura w domu była spora i muszę bardziej przejść na "tryb oszczędzania" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak wam to wychodzi? bo ja albo nie umiem liczyc albo....

ile kilowatow na h ciagniecie w dzien i ile w nocy dla jakiego rozmiaru baniaka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrykiem nie jestem ale wymienić sprzęt mogę :)

Oświetlenie w zbiornikach głównym i szczepkowym 1200W+160W

Pompy głowne 120W

Pompy cyrkulacyjne ok. 150W

Pompa odpieniacza ok. 50W

Dochodzi jeszcze chłodzenie (chłodziarka) i grzanie wody (grzałki)

+ jakieś duperele typu profilux

Na rachunek wpływa jeszcze:

PowerMac włączony praktycznie 24h na dobę, TV, tunery satelitarne, jakiś laptop, oświetlenie domu (żarówki energooszczędne) i w sumie tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaa no to nie samo akwa tylko dom :-) i to nie malo.

Mysle ze przy takich opiniach powinnismy jasno odzielac koszty akwa od kosztow calosciowych bo mozemy zrazic wielu potencjalnych akwarystow morskich,

na dzien dobry odejmij dom :-)

Wychodzi 2kW srednio liczone dla akwa i szczepkarium nie liczac faktu ze swiecisz tylko 12 godzin dziennie

http://twojprad.pl/?sPayment=17856&iType=2&iWho=1&iNightUsage=&sZipCode=02-743&iCompany=10&p=companiesCount&oblicz.x=17&oblicz.y=7&oblicz=oblicz

Wychodzi Twój obecny rachunek roczny 3694.41

liczone to bylo dla akwarium glownego i szczepkarium z pelnym oswietleniem 24h/dobe + 150W na chlodziarke chodzaca non-stop.

wychodzi 307 pln miesiecznie co przy twoim setupie sprzetowym to nie jest jakos tragicznie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 480W lampa 10h dziennie(teraz co prawda zmieniłem na hqi250w) + 50W obieg + 50W odpieniacz + chyba 150 grzałka + pewnie z 50W cyrkulacja- same streamy.

Ja mam tyle dobrze, że za rachunek nie płacę, bo to przecież lodówka dużo ciągnie:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi