danp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2006 Witam panowie. Mam do was takie moze srednio inteligentne pytanie, no ale podobno kto pyta nie bladzi. Moje akwarium ktore jest w planach od bodajze juz 10 miesiecy, poki co wciaz teoria, teoria i jeszcze raz teoria, wiec wracajac do akwarium jest w zagrazeniu jego powstanie w zwiazku z nieplanowana przeze mnie mozliwoscia powrotu z obczyzny do kraju. Nie bede tu sie wdawal co i jak i dlaczego musialbym wrocic, no ale jezeli wroce do Polski jak wyglada wasz wzrost kosztow uzytkowania wody? Ile placicie za wode-proste pytanie. Jak wroce do 3miasta (sopocianin z krwi i kosci) tam czekaja mnie liczniki i te sprawy, w Stanach nie musze sie martwic o takie "szczegoly" bo po prostu woda w Chicago jest za darmo. Jak wy radzicie sobie z tym problemem, powiedzmy ze akwa bedzie mialo 200 litrow+sump, choc pewnie bedzie mialo miedzy 350L a 400L + sump ale przyjmijmy mniej optymistyczny wariant Czy sa to az tak przeerazajace koszty? Prosze o tylko optymistyczne odpowiedzi Nie usmiecha mi sie zabieranie stad jakichs smiesznych "nano cubow" ktore ledwo mieszcza 90L co w sumie daje namiastke morszczyzny, bez obrazy rzecz jasna dla posiadaczy malych "szkiel". Pozdrawiam i witam po raz kolejny oficjalnie na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2006 Ja place za wode do zbiornika zero złotych. Tzn czy jestem juz w Chicago? Czy tak czy siak bedziesz uzywal RO/DI, ja mam ustawiony zawor przed filtrem tak, ze licznik nawet sie nie kreci. Prosta sprawa. Zakrecasz wszystko w domu. Uruchamiar RO/DI i patrzysz czy sie licznik kreci. Jak sie kreci to przykrecasz troszke i juz :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2006 Lukasz bo Polska to taka tam Ameryka :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kevlar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2006 Gorszy problem z prądem niż z wodą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2006 kevlar-racja! obliczyłem swój tank na 30zł miesięcznie Dobrze że nie mam HQI 2x250W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kevlar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2007 Mój holender został sprzedany właśnie ze względu na pobór prądu. :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jerzy P. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 no tak, z prądem nie ciekawie, ja płacę ok 400zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 ... ja płacę ok 400zł Przepraszam, ale aż mnie zatkało? Co masz w tym akwarium takiego, że tyle prądu pochłania? I jaka objetość zbiornika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 a ja się wcale nie dziwie - ostatnio miesięczny rachunek za prąd wyszedł coś ok. 600 zł. Awantura w domu była spora i muszę bardziej przejść na "tryb oszczędzania" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 ale jak wam to wychodzi? bo ja albo nie umiem liczyc albo.... ile kilowatow na h ciagniecie w dzien i ile w nocy dla jakiego rozmiaru baniaka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 Elektrykiem nie jestem ale wymienić sprzęt mogę Oświetlenie w zbiornikach głównym i szczepkowym 1200W+160W Pompy głowne 120W Pompy cyrkulacyjne ok. 150W Pompa odpieniacza ok. 50W Dochodzi jeszcze chłodzenie (chłodziarka) i grzanie wody (grzałki) + jakieś duperele typu profilux Na rachunek wpływa jeszcze: PowerMac włączony praktycznie 24h na dobę, TV, tunery satelitarne, jakiś laptop, oświetlenie domu (żarówki energooszczędne) i w sumie tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2008 aaaa no to nie samo akwa tylko dom :-) i to nie malo. Mysle ze przy takich opiniach powinnismy jasno odzielac koszty akwa od kosztow calosciowych bo mozemy zrazic wielu potencjalnych akwarystow morskich, na dzien dobry odejmij dom :-) Wychodzi 2kW srednio liczone dla akwa i szczepkarium nie liczac faktu ze swiecisz tylko 12 godzin dziennie http://twojprad.pl/?sPayment=17856&iType=2&iWho=1&iNightUsage=&sZipCode=02-743&iCompany=10&p=companiesCount&oblicz.x=17&oblicz.y=7&oblicz=oblicz Wychodzi Twój obecny rachunek roczny 3694.41 liczone to bylo dla akwarium glownego i szczepkarium z pelnym oswietleniem 24h/dobe + 150W na chlodziarke chodzaca non-stop. wychodzi 307 pln miesiecznie co przy twoim setupie sprzetowym to nie jest jakos tragicznie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2008 U mnie 480W lampa 10h dziennie(teraz co prawda zmieniłem na hqi250w) + 50W obieg + 50W odpieniacz + chyba 150 grzałka + pewnie z 50W cyrkulacja- same streamy. Ja mam tyle dobrze, że za rachunek nie płacę, bo to przecież lodówka dużo ciągnie:):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach