Skocz do zawartości
pad

dwuforumowość

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwole sobie trochę odświeżyć temat

Dlaczego pisze te same posty na obu forach ponieważ część użytkowników z tego forum została kiedyś zbanowana na tamtym z tak błahych powodów jak kłótnia z modem czy wystawianie zbyt wielu przedmiotów bądź zwierząt na targowisku większość z tych właśnie osób to ludzie z ogromnym doświadczeniem w akwarystyce morskiej co sprawia że nawet jeżeli to forum jest o wiele mniejsze od tamtego to procentowy udział rzeczowych odpowiedzi jest po prostu o wiele wiele wyższy

kolejnym powodem jest to że często chce aby mój post dotarł do większego grona odbiorców swoją drogą w ostatnich miesiącach właściwie w ogóle nie pisze na nano i czytam też głównie to forum ponieważ moim zdaniem jest o wiele bardziej przejrzyste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziennik nowego baniaka mam tylko tutaj, a na NR kontynuuję wątek dedykowany mojemu rozwojowi w morszczyznie. Z sentymentem wspominam pierwsze kroki i nie ma się czego wstydzić, że czegoś sie nie wiedziało. Obecne akwarium daje mi pole po poznawania nowych rzeczy, zwłaszcza w dziedzinie ryb, których w małym akwarium nie mogłem trzymać.

Oba fora dają wybór, każdy monopol nie jest dobry. Toteż fajnie, że można sobie popisać na poziomie w kilku miejscach. Wszystko ma swe wady i zalety. Trzeba byc jednak zadowolonym, ze mamy, gdzie pisać i dzielić się wiedzą.

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luft, a jaki monopol ty tu widzisz ???

bo na NR i owszem ja widze malo uczciwy monopol.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monopol jest wtedy, gdy jest jedno forum. Są 2 znaczące i monopolu nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jesli chodzi o racje na tamtym forum to racja co po niektorych moderatorow jest "najmojsza" ale to pewnie zalezy od okresu zon/dziewczyn/partnerek, czy tez ogolnego rozchwiania czy jakis blizej niezidentyfikowanych powodow.

i to wszystko pod przykrywka pozadku......

tfuuu..... na psa urok....

powiem szczerze..... chromole taki monopol na racje.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi no tak chyba jest z nami facetami, że odwala nam czasami "palma" niezaleznie czy ktos jest modem, czy nie. Sam osobiscie nie mam misji za wszelką cenę udowadniania czegokolwiek i z przymrużeniem oka patrze ile wielu kolegów ma powera by sie sprzeczac, czy szklanka jest do polowy pusta, czy pelna. No ale takie ludzie prawo maja, że mogą sobie pisać, w ten sposob spedzac czas. Co do porządku na forum, różne są sposoby panowania nad "ładem"- podejscie do funkcji wyznacza w duzej mierze charakter danego czlowieka (mówię to po sobie). Troche to jak z policjantem. Jeden odbierany jest za dobrego, drugi za złego, a trzeci moze nawet za dupowatego. Kazdy pracuje na wlasna reputacje, czy jest modem, czy nie. Takie moje prywatne zdanie

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat co do Ciebie, uwazam, ze jestes chyba jedynym rozsadnym modem w tym folwarku ;)

szacun chlopie ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi, a czego oczekujesz od rozsadnego moderatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester, nie dalej jak 2 czy 3 dni tem czlowiek na forum pod Twoja opieka zadal pytanie o plage zalaczajac zdjecie. ewidentne dino.

a ty jasnie moderatorze co robisz ????

zamiast napisac jedno slowo mieszasz goscia z blotem..... korzystajac z pozycji i tego ze zaraz bedziesz mial,poklask zausznikow jedziesz po nim jak po burej suce.....

2 razy zamykasz mu temat bez dania odpiwiedzi.

i takich przykladow akurat twojego zachowania jest wiecej.

jesli moderacja dla ciebie oznacza wlasnie takie zachowanie to akurat moim skromnym zdaniem nie nadajesz sie do tego wogule.....

ty ewidentnie jestes strona a powinienes byc bezstronny.

juz nie mowie, ze powinienes swiecic przykladem, a twoje zachowanie zalezy od iloscim much w nosie.

takie jest moje zdanie

natomiast mam duuuuzo szacunk dla tutejszych moderatorow.

to jest wlasnie styl, ktory moderator powinien prezentowac.

szacunek Snake, Locutus, Tomek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze podaje link do istniejacego watku na ten sam temat. Wiec nie zostawiam bez odpowiedzi. Jednak nie odpowiedziales mi na pytanie. Co wedlug Ciebie powinien robic dobry moderator?

A co do burej suki... to przesadzasz. Ty w swoim poscie sbardziej po mnie jedziesz niz ja we wszystkich razem. Pokaz mi jeden, slownie jeden moj post w ktorym "mieszam goscia z blotem" . Nigdy na zadnym forum nikogo nie obrazilem i nie uzywalem slow ogolnie uwazanych za obrazliwe. Przy Tobie jestem potulny jak baranek ;)

Edytowane przez Tester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wedlug Ciebie powinien robic dobry moderator?

popatrz na Lufta, poczytaj jego wypowiedzi jako moderatora, moze sie czegos nauczysz w tej materii

Przy Tobie jestem potulny jak baranek ; )/>

dobrze, ze zamiesciles ten usmieszek, bo oboje wiem, ze to oczywiscie zart ;)

taki wilk w owczej skorze z kolegi Testera ;)

widzisz, ja sie nie musze krygowac, jak cos mi lezy na watrobie to mowie o tym bez ogrodek i dosadnie.

ale mi wolno, bo ja nie jestem moderatorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chwile i posypia się BAN-y

Taki powinien być Mod :banana::crazy:

znowu - ale ja nic złego nie pisałem :(:crazy:

ale ja już mam takie szczęście że urlopik raz do roku :( ostatnio

Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem zarejestrowany na obu forach, startuję dopiero z morszczyzną i nie bardzo czuję rozgrywki między oboma forami. Mój pierwszy post wysmarowałem na obydwu, gdyż zależało mi na większej liczbie porad. Dostałem cenne uwagi co do mojego projektu na obu i z wszystkich skorzystałem, co wpłynęło na lepszą ergonomię w obsłudze baniaka. Jestem więc naprawdę zadowolony i wdzięczny użytkownikom obu for. Podejrzewam, że w potrzebie uzyskania porady w konkretnym temacie napiszę znowu na obu forach. Jednak dzienniczek prowadzę na NR, ale jeśli uważacie, że jest sens zakładać dzienniczek na obu forach, to chętnie założę również tutaj.

Pozdrawiam, Miklas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę coś wtrącić...to podam za przykład fajnego zachowania moda, gościa z reefcentral

Pisze chłopaczyna na temat hodowli fito (temat przerabiany milion razy), popełnia podstawowy błąd...mod zarejestrowany na forum prawie 10lat z licznikiem postów ponad 12tyś grzecznie i merytorycznie mu odpisuje co zrobił źle, bez opier...że nie poszukał..., bez zamykania tematu, imho tak powinien zachować się mod :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to trafne porównanie bo funkcja moderatora jest bliżej nie określona i nie ujęta w normy, więc na każdym forum może być inaczej. Ja jednak chciałbym ją postrzegać jako służbę, coś jak policja. I tak w naszym nasiąkniętym wieloma latami komunizmu kraju służba ta jest postrzegana inaczej niż na zachodzie. Podam taki mały przykład, który nasunął mi się po przeczytaniu historii enigma 17.

Jedziemy kolumną motocykli przes Austrię, wcześniej ustaliliśmy, że szukamy jakiejś knajpy, żeby coś wrzucić na ruszt. Przez dłuższy czas posucha i każdy jest głodny jak wilk. W którejś kolejnej wiosce lider zauważa knajpę po przeciwnej stronie jezdni, a na jezdni podwójna ciągła. Ruch prawie żaden, włącza kierunkowskaz i ustawia się na przeciwnym pasie ruchu, żeby przepuścić kolumnę do zjazdu prze podwójną ciągłą. W tym momencie podbiega nie wiadomo skąd policjantka z lizakiem. Już sobie wyobrażam ten mandat. A tu zdziwienie, stanęła na przeciwnym pasie ruchu i zatrzymała nadjeżdżający i tak zwalniający już samochód, żebyśmy mogli bezpieczne zjechać pod knajpę.

W Polsce mandat murowany.

Edytowane przez Miklas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas, troche odbiegles od tematu :))))

Funcja moderatora jest taka, ze ma czuwac nad rzeczowa, sprawna i merytoryczna dyskusja i koniec kropka.

Ale jak moderator prowadzi dyskusje pod siebie i odmienne zdanie kwituje skasowaniem, przepraszam "czysczeniem" tematu ze zbednych postow to to, co ja moge powiedziec na temat takiego moderatora nawet tutaj nie przejdzie ;)

Sam mialem przyklad na sasiednim forum, ze dyskutujac z panem powiedzmy X moje posty byly kasowane z sekundy na sekundy bo pan X mial akurat takie widzimisie. A tematem byly lampy LED firmy PS....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można linka o lampach czy skasowali wątek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi