Skocz do zawartości
sledzik

problem z spsami

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze wiele razy opisywano i omawiano problemy z spsami lecz uważam ze kazde akwarium jak i problem jest inny wiec, tu przestawie tu swój problem. Zaczne od opisu akwarium bo tak wypada:)szklo 70/60/50h, sol kent, oświetlenie 1*150 barwa 16000 plus 4 razy t5 ati (3*blue plus.1*ati Purple)zasolenie 1024 , kh 9,9(baliing 10ml) ca 460( balling 25ml) mg 1260 stosuje groteka 1ml dziennie . A teraz problem :)moje spsy które kupiłem piękne kolorowe z dnia na dzień przestaly polipowac a teraz pomalu traca kolor, widać ze zaczyna przebijać kolor bialy, zaczely pokrywac się zielonym glonkiem.Najdluzej wytrzymala monti srebna lecz i ona brązowieje i coraz mniej wystawia polipy , ogolnie koralowce zaczynają schodzić. Dodam ze po za nimi mam miekasy które dobrze rosna. Oprocz tych klopotow pojawilo się dino( długie zielono/brazowe gluty. Może ktoś poradzi podpowie oceni. Będę wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acropory byly z odłowu czy hodowlane?

Jakie NO3 i PO4?

Ca i KH za wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widać ze zaczyna przebijać kolor bialy, zaczely pokrywac się zielonym

tzn, ze stracily tkanke i szkielet porasta glonami ????????

pokaz ty zdjecie zbiornika bo z opisu to sobie mozna wrozyc jak z fusow....

a wg mnie kh i ca nie za wysokie, tu bym nie szukal...

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chdzi o monti bo tylko takie mam, po4 i no3 wedlug testu 0, korale pochowaly polipy ale nie zgubily tkabki tylko zrobily sie bledsze niz powinny byc. prochy pressa. ktos mi mowil ze zbyt wytrzepana woda a ze karmie jedna kostke na 8 ryb to gloduja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn, ze stracily tkanke i szkielet porasta glonami ????????

pokaz ty zdjecie zbiornika bo z opisu to sobie mozna wrozyc jak z fusow....

a wg mnie kh i ca nie za wysokie, tu bym nie szukal...

Mylisz sie,niskie PO4 i wysokie KH rowna sie problemy z spsami.

Sledzik zacznij karmic korale.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wsadziłem do akwarium to kh miałem około 7 nie stosowałem ballinga, kolelega poradzile abym zaczal lac ballinka po 50 ml dwa razy dziennie i chop to się dzieje, teraz już nie laeje ballinga ale trochę za pozno, zaczalem karmic dwie kostki dziennie i kupiłem pokarm dla koralowców,co robic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale lejesz ballinga i nie mierzysz ? na jakiej zasadzie dobierasz dawki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś nie tak z światłem, może prąd wody za silny/za słaby?

Może coś no3/po4?

Musiałbyś dokładniej opisać praktycznie wszystkie elementy układanki - już kiedyś pokazywałem, jak w szybki i precyzyjny sposób okreslić problem z akwarium. Tylko znając dokładna przyczynę da się cokolwiek poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierze i zapisuje, gdy dostałem szcepki poradzono mi abym zaczal lac po 50 i mierzyc co 3 dni, wiec tak lalem i miezylem, kh poszlo do 10.5 ca do 460 mg 1360 wiec tak utrzymywałem przez ostatnie dni lalem kh 10 ml ca 35 ml aby utrzymywać te parametry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 000l/h na 210L to moim zdaniem kiepsko zobrazowany wynik.

Ważniejsze jest gdzie koral stoi, czy w cieniu strumienia wody, czy pompa bezpośrednio w niego dmucha, z jaką siłą.

Mi do głowy przychodzi jeszcze poparzenie korali gwałtowną zmianą kh.

Być może to co wlewałeś było słabo rozmieszane. Ja miałem podobnie jak przyszło mi do głowy wsypać nie zamieszaną sól do akwarium. Z tym, że efekt był nie tak inwazyjnny jak u ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak dino wlazi na korale i sie trzyma to cyrkulacja jest slaba, przestaw gdzies,gdzie bardziej dmucha zeby dotlenic korale i usunie z nich te gluty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej starałem się aby korale bylu delikatnie obmywane przez wode a nie bezpośrednio na nie dmuchalo. prochy pressa ladnie się rozpuszczaly i nie było widać zadnej zawiesiny, ale srebna jakos tam polipuje choć widać ze coraz gorzej. może nagle lanie ballinga po 50 ml dwa razy dziennie je tak zalatwilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi