smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2012 no hydrometrowe tak aja niestety :-( to ci ARM nie pomoze :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Czyli jestem skazany na kosmicznie drogie ghl? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 I gość z hydoru mial racje. Zapnij elektrodę prosto do miernika, i sprawdź w buforze kontrolnym jeśli masz.] Bufor kalibracyjny na zdjęciu ma 225mV - wynik widzisz. Profilux ma izolacje galwaniczne na elektrodach (optoizolatory IL300) żeby odkłócić pomiary - kalibrujesz tam nie elektrody ale układ pomiarowy DO elektrody. PH też tak można zmierzyć (miernikiem mV) ale trzeba już troszkę matematyki do obliczenia wyniku. W każdym razie sprawdzić elektrody można - jeśli wynik jest stabilny i mieści się w oczekiwaniach (bufor) to winy szukaj w profiluxie lub innym komputerze a nie w elektrodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
presidento 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 PH też tak można zmierzyć (miernikiem mV) ale trzeba już troszkę matematyki do obliczenia wyniku. super ! mozna prosić o jakiś wzór wyliczeń PH przy pomiarze miernikiem mV ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 (edytowane) Leszek! Czyli jak profilux traci szybko kalibracje to cza go wyslac do ciebie:rolleyes: ty swoimi magicznymi raczkami zrobisz nowke i wymienisz co potrzeba? Edytowane 26 Grudzień 2012 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 90% problemów z pomiarami Redox czy PH wynika z nieznajomości zasad obsługi elektrod. Ludzie albo źle je przechowują, albo topią w zbiorniku łącznie z kablem, źle lub wcale nie konserwują. Większość tych problemów wyjaśnia ta instrukcja: (BTW ciekawe czy GHL daje takie do kompletu ) http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id=125048&type=album&add1=loccutus Co do pomiarów pH przy pomocy mV - trzeba określić 2 punkty charakterystyki elektrody. Mierzysz najpierw napięcie na elektrodzie w buforze pH7 - to będzie Twój punkt zerowy, oraz "nachylenie" czyli o ile mV zmieni się napięcie jeśli pH zmieni się o 1 stopień. Możesz użyć bufora pH9 - wtedy wynik podzielisz po prostu przez 2 Generalnie dobra elektroda ma kilka - kilkanaście mV na minusie w pH7 oraz nachylenie -59mV na stopień pH. W pH poniżej 7 masz napięcia dodatnie, powyżej 7 ujemne. Jak określisz oba punkty, nie zostaje nic innego jak prosta matematyka - zakładając że w ph7 wyszło Ci -17mV a w pH9 wyszło -125mV Mierzysz w nieznanym roztworze i masz wynik -100mV jakie to pH? dpH = 125-17/2 = 108/2 = 54mV - o tyle zmienia się napięcie na elektrodzie na 1 stopień pH. Wystarczy podzielić napięcie zmierzone przez ten współczynnik pH = 100mV /54mV = 1,85 czyli urosło od punktu bazowego o 1,85 stopnia PLUS 7 bo w pH 7 był punkt zerowy = 8.85 - i to jest twój wynik. normalnie takie obliczenia w ułamku sekundy robi komputer pH,.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Loccutus pamietaj jeszcze z czego sa styki. Sonda sondzie nie rowna niestety. Nie mowimy tu o odczycie w szklance z woda z akwarium a o odczycie ciaglym w akwarium. Gdzie nurt, brud itp. Wiekszosc sond w kalibtacyjnych pokazuje ok, w wodzie wyjetej z akwa tez. W srodowisku akwarium juz jest inaczej, stad sondy z plytkami platynowymi lub zwyklymi. I tu czesto sondy hydrometru maja problemy. Jednak nie wszystkie - mam 2 i dzialaja poprawnie :-) Na koniec miernik. Przy ARM bylo zawsze tlumaczenie ze to brak uziemienia, nurt, syf itp. Co ciekawe aktualnie na 2 kontrolerach - jeden to profilux a drugi to kontroler tunze z ZASILACZEM wyniki sie pokrywaja i sa stabilne :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 no psioczyc na profiluxa to jak naublizac papiezowi ma lechu jaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Platyna droga - ale nie wierzę żeby Hydromet oszczędzał w tym temacie.. masz racje natomiast jeśli idzie o wtyki - gniazdo w kontrolerze made in china za 30 groszy - i takie efekty jakie są takie są... Wiem z czego profek robi i jak robi moduły pomiarowe więc mam swoje zdanie na ten temat które brzmi - w dzisiejszych czasach nie sztuka zrobić - sztuka sprzedać. Bo sprzedawać coś z narzutem 800-1000% to jest Panowie sztuka. Ale i tak w porównaniu do tego co oferuje np AM to technologia GHL jest jak komputer na i7 w zestawieniu z lampowym radiobudzikiem - a poziom cen znacie. Separacja elektrod to jest klucz do sukcesu - być może stąd takie efekty w innych sterownikach. GHL ma optoizolator w każdym przypadku - nie tylko toru pomiarowego, również zasilanie jest realizowane na przetwornicach izolowanych galwanicznie od reszty układu - dlatego pomiary wzajemnie się nie zakłócają i nie są zakłócane przez czynniki z zewnątrz. Z drugiej strony poza kosztami większymi w wykonaniu amatorskim to nie jest żadna czarna magia więc dlaczego konstruktorzy DIY tym szlakiem nie idą - nie wiem, nie pytajcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Leszek z tym izolowanym zasilaniem chyba tak nie jest bo dopiero jak profika podpiolem przez trafo seperacyjne to zniklo mi napiecie miedzy woda a ziemia. Wyglada na to ze przez elektrody niezle sieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 karty pomiarowe są zasilane z płyty głównej, natomiast same elektrody są zasilane przez przetwornice z separacją. Zresztą kiedyś na forum pokazywałem tutaj oryginały i moje zamienniki kart pomiarowych redox i ph - można odszukać i zobaczyć Przyczyna była pewnie gdzie indziej - na bank nie od elektrod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Testowal ktos pomiar tlenu rozpuszczonego w nowych profiluxach? Wg mnie ciekawy temat szczegolnie w metodach probiotycznych gdzie bakterie moga zrobic kuku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach