Skocz do zawartości
David

Pomoc w wyborze zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na początek się przedstawie i cos o sobie mam na imię Dawid akarystyka zajmuje sie od ladnych paru latek generalnie Tanganika, mialem małą przygodę z morszczyzną ale nie wypaliło ze wzgłedu na przeprowadzki . Na chwilę obecną posiadam 300l malawi ale planuję zacząć przygodę z morszczyzną jednak jestem troszke ograniczony co do wielkości akwa max 100l nie da rady ubłagac żony na nic wiekrzego. I tu zachodzi pytanie znalazlem dwa zestawy ktore by mnie interesowały i proszeę o doradzenie ktory z zestawów byście wybrali jako doświadczeni akwarysci

Kent Marine Bio Reef Aquarium to jest zestaw nr.1

Boyu TL450 Nano Reef Aquarium to jest zestaw nr.2

Dzięki za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A brałeś pod uwagę opcję numer 3? - Eksmisja pyszczaków ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem tą opcję pod uwagę i długo nad tym myslałem .Nestety mój pierworodny nie ma ochoty rozstać się z pyszczakami więc nie mogę mu tego zrobić więc plan spalił na panewce. Miejsce ktote mi pozostało w salonie między kominkiem a ścianą pozwala mi tylko na akwa tych gabarytów jak powyżej , jest tam komoda na której mogę postawić tam akwarium dlatego wchodzi tylko szkło z panelem filtracyjnym gdyz nie mam miejsca na sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdecyduję za ciebie co do tych zbiorników - jeśli miałbym wyrazić swoje zdanie to gdyby był dostępny w Twojej okolicy Reefmax - brałbym to. A co do opcji 3ciej - gwarantuje ci bo mam 2ke dzieci - pyszaczki przy takim "nemo" czy "kolorowince" (w moich dzieci języku = gramma loreto) wymiękają....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie zdaje srawe ze pyszczaki wymiekaja przy morskich stworkach ale wiesz jakie jest czasem przywiązanie dzieci do pewnych żeczy, "nie i koniec" :down: to byla odpowiedz na moją sugestie apropo eksmisji pyszczaków .

Mam nadzieje że w przyszlości złapią bakcyla i da radę przenieśc wszystko do 300litrów tylko to sie znowu będzie wiązało z przerabianiem szafki pod akwa jak i filtracji bo terez śmigam na kubełkach.Także na chwile obecną pozostalo mi tylko coś mniejszego :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to z tych dwóch wybrał bym opcję nr 3 lub 4 czyli albo reefmax'a jak pisał kolega loccutus albo dla mnie lepsza opcja sera marine cube 130L, z tego co pamiętam boyu też ma zestawy ok 130L które wyglądają jak ten z opcji nr 2. Ogólnie rzecz biorąc te akwaria, którego byś nie wybrał to i tak szybko zmienisz kiedy tylko Cię akwarystyka morska pochłonie, więc lepiej od razu startować z czymś większym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie bylem w sklepie i generalnie ograniczylem wybor do zestawu sery albo kenta i tu powstal maly dylemat gdyz sera jest wiekrza o pare litrow a kent ma lepsza specyfikacje sprzetowa oczywiscie pan w sklepie chcial mi sprzedac rybki razem z akwa bo uwaza ze mozna akwa zasiedlac od razu "kazalem mu isc na kawe bo chyba jeszcze dobrze nie wstal"

Tak czy siak ktorego zestawu bym nie wybral mam pytanko apropo live rocks jaka byla by optymalna ilosc skaly do akwa tej wielkosci tzn. okolo 130 l

P.S. sorki za brak polskich znakow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie przyjęło się, że skały powinno być pomiędzy 10 a 20 % objętości baniaka, ale każdy przypadek jest indywidualny. Nie polecam robienia gruzowiska w akwarium, kup niezbędne minimum dobrej jakości skały, lekkiej i porowatej, poukładaj z głową i zobaczysz czy jest ok, czy jeszcze kilka kawałków się zmieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie przyjęło się, że skały powinno być pomiędzy 10 a 20 % objętości baniaka, ale każdy przypadek jest indywidualny. Nie polecam robienia gruzowiska w akwarium, kup niezbędne minimum dobrej jakości skały, lekkiej i porowatej, poukładaj z głową i zobaczysz czy jest ok, czy jeszcze kilka kawałków się zmieści.

No właśnie tez tak myśle 10% powinno być ok . Tylko teraz znowu taka żecz mi przychodzi na mysl pewna część miłośników morszczyzny czyści skały przed zapodaniem do zbiornika a część nie i którą droge wybrać ? Jak dodam skale prosto ze zbiornika bedzie ok czy lepiej wyczyścić wypłukać itd. czy odrazu do wody?

Nastepna sprawa jest taka że zaglądam do sklepu akwarystycznego genmeralnie co tydzien i maja tam wielkie akwa kilka tyś.literkow gdzie trzymają skałe pływa tam może ze 3 ryby duże osobniki około 30cm tylko od kąd pamietam czyli ponad rok mam wrażenie że ten zbiornik przechodzi wieczne dojrzewanie ciągle glony i to wszędzie na skałach ,szybach itd. a skała podobno 100% naturalna nie sztucznie wychodowana .Znalezć inne miejse czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz się jej przyjrzeć. Zwykle importowana skała jest już wyczyszczona więc można wrzucać do baniaka.

Jeżeli tylko skała jest dobrej jakości, porowata i lekka to nie bój się glonów, ale nic nie szkodzi, żeby zajrzeć też do innych sklepów i zobaczyć co mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLEGO A TE KORALOWCE TO SZTUCZNE CZY PRAWDZIWE W TYCH ZESTAWACH?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcja nr 5 Red Sea Max 130d...

Podobno Red Max'y Poważny sprzęt i mniej awaryjny zaczyna się od modelu ponad 400L Tak przynajmniej piszą użytkownicy takich serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi