Skocz do zawartości
thcskiba

Lampa a oslona z Polycarbonatu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawosci zrobilem dzis male doswiadczenie :D

Padlo na lampe firmy Blau wiszaca na zbiorniku testowym

Wsadzilem pod nia luxometr i zrobilem fotki

Fota pierwsza lampa z oslana z Polycarbonatu

Fota druga lampa z usunieta oslona

Jak widac na zalaczonych fotach swietlowki z oslona daja 19700 lux-ow a swietlowki bez oslony daja 23800 lux-ow

Czyli sama oslona oslabia swiatlo o 4100 lux-ow !!

Oczywiscie podczas pomiaru czujnik nie zostal przesuniety

Jak na moje to oslona zabiera bardzo duzo pytanie tylko czy poprostu ta oslona tego producenta jest takiej jakosci czy oslony innych producentow zachowuja sie podobnie

631_thumb.attach

632_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zabiera, więcej niz myślałem :D

Około 20% :mad:

Niestety nie mam Luxometru bo bym sprawdził jak to wygląda w ATI Powermodule - tu jest zwykła szyba akrylowa o grubosci 4mm więc jest pewnie tak samo źle albo i gorzej.

A co gdyby zamienić akryl szkłem 4mm? Powiedzmy opticwhite - bedzie lepiej czy jeszcze gorzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam jutro wysylam sam jestem ciekaw :)

Mialem lampe Ati ale nie przyszlo mi to do lba wczesniej aby sprawdzic :no:

Mam nadzieje ze u ciebie bedzie ok ze powiedzmy Blau wklada taki bubel

Co do szyby z opti nie mam pojecia trzeba by sprawdzic jaka maja przepuszczalnosc ale zapewne bedzie wieksza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu o samym szkel roznica miedzy zwyklym a opti jesli juz bysmy mieli robic z szyby taka oslone :

Jeżeli mielibyśmy posłużyć się przykładem, to szkło Pilkington Opti Float (zwykły float) o grubości 15 mm posiada współczynnik przepuszczalności (transmisji) światła na poziomie 0,83 natomiast szkło Pilkington Opti White o tej samej grubości 15mm posiada w/w współczynnik na poziomie 0,90. Szkło Guardian Clear Float jest trochę bardziej przepuszczalne dla światła niż Pilkington Opti Float, lecz bardzo nieznacznie, a jego współczynnik przepuszczalności (transmisji) światła dla grubości tafli 15 mm wynosi 0,85.

Jeżeli oznaczylibyśmy dystans jaki dzieli przeźroczystość zwykłego szkła Pilkingtona Opti Float do Opti White jako 100%, to przeźroczystość szkła Guardian Clear Float jest oddalona proporcjonalnie tylko o ok. 28% od tego gorszego.

Żeby przedstawić sprawę jeszcze bardziej obrazowo, współczynnik przepuszczalności światła dla Pilkington Opti White o grubości tafli 15 mm to 0,9 - aby uzyskać tak wysoki współczynnik dla szkła Guardian Clear Float, musielibyśmy zmniejszyć grubość tafli aż do 4 mm

co do oslon z grupy poliweglanow :

Poliwęglan w kolorze kryształ /bezbarwny/ posiada wysoką przepuszczalnością światła w granicach od 64% do 82% Odwrotnie jak w przypadku izolacyjności przepuszczalność maleje wraz ze wzrostem grubości płyt. Poliwęglan komorowy jak i poliwęglan lity pochłaniania promieniowanie UV w 100%. Zaś promieniowanie cieplne /podczerwone/ redukowane jest tylko częściowo. W obiektach o dużej powierzchni doświetlenia zaleca się w celu zmniejszenia promieniowania cieplnego oraz redukcji “zjawiska olśnienia słonecznego†przez stosowanie płyty poliwęglanowej w kolorze mlecznym zwanym też poliwęglanem opalizującym.

Czyli z grubsza wynika ze zastosowanie szyby opti bedzie mialo duze znaczenie a mniejszy efekt da zamiana poliweglanu na zwykla szybe

Adamie wynika z tego ze lampa Ati bedzie tez ograniczac lux-y okolo 20% a w najgorszym wypadku nawet do 40% :no: ale to juz zalezne bedzie od grubosci i skladu twojej oslony

Teoretycznie gdyby twoja sciemniala o 20% zakladajac szybe z opti zyskal bys o 10% swiatla wiecej

Jesli sie myle poprawic mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezły wykład. Brawo!

Obawiam się, że jednak ogranicza sporo bo 4mm akrylu robią swoje - Twoja na Blau jest pewnie dużo cieńsza.

Jutro śmigam do szklarza po szybki z optiwhite. Już kiedyś rozmawiałem o tym z Szymonem bo denerwuje mnie to, że szyba z akrylu na środku lampy 10x80w się wybrzusza, dodatkowo moja od nowości ma głębokie rysy wzdłuż krawędzi odbłyśników -wstepnie dzwoniłem do "mojego" szklarza - dlatego wiem, że ma opti 4mm. Teraz mam potrójną motywację :no: A nawet poczwórną bo może do Giesemanna też założę szkło zamiast Makrolonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oslona w testowanym obiekcie ma 2,5 mm grubosci

Makrolon niestety tez jest z grupy poliweglanow wiec bedzie podobnie wlasnie z tego materialu polozono dach stadionu olimpijskiego w Shenyang :no:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy artykuł bedzie na forum

P.S TORPEDO czekam na wyniki bo sam jestem posiadaczem lampy ATI Powermodule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal, jesli okiazalo by sie, ze zastosowanie szyby zwieksza doswietlenie zbiornika, daj mi o tym znac:) Przy powermodule powierzchnie ochronna mozna przeciac na trzy czesci na przyklad (przy mojej 150cm nie jest to bez znaczenia) to i by sie nie wybrzuszalo, swiatla byloby wiecej, i przy tych trzech czesciach czyszczenie szyb i wymiana swietlowek bylaby bardzo wygodna (oslone wysuwa sie z jednej strony). super watek poza tym - trzeba poruszac to, czego ludzie uzywaja;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon dam znac :D a w sumie to Adam da znac

Co do tego poruszania tego co ludzie uzywaja trzeba byc ostroznym :)

Ostatnio cos testowalem i rece mi opadly niestety lepiej dla niektorych zeby nadal zyli w nieswiadomosci :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon teoretycznie masz racje :D ale ''boje'' sie reakcji dystrybutora Sam sie u niego zaopatruje choc nie w ten wyrob a sam wiesz ze ''nie podcina sie galezi na ktorej sie siedzi" Na razie zachowam to dla siebie jak dojdzie co do czego napisze Na ta chwile jednak nie moge jak co zawsze mozemy spotkamy sie przy piwku powiem pokaze z wypowiedzia na forum musze sie wstrzymac :cry:

A tak na marginesie ciebie to nie dotyczy :) wiem co masz za sprzet w akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałem dzisiaj, od Rafała, paczkę z wypożyczonym Luksomierzem.

http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=4&pictureid=11

Przygotowując się do obiecanego pomiaru ile światła tracimy w zależności od rodzaju materiału z jakiego wykonana jest szyba ochronna lampy T5 wykonałem dodatkowy test. Mam nadzieję że was zainteresuje :)

Otóż zawsze interesowało mnie jaki wpływ na wydajność źródeł światła w lampie ATI ma sławne aktywne chłodzenie. Korzystając z okazji postanowiłem zaspokoić swoją ciekawość.

Zasilacz wentylatorów pozwala na regulację obrotów poprzez obniżanie napięcia. Mamy do wyboru 12V ; 9V ; 7,5V ; 6V ; 4,5V i w końcu 3V. Nadmienię tylko, że hałas wentylatorów przy napięciu 12V i 9V jest IMO nieakceptowalny, 7,5V i 6V można "od biedy" znieść a dopiero 4,5V jest akceptowalny dla wielbicieli ciszy. Sprawdzę czy warto się katować hałasem w imię maksymalnej wydajności świetlnej lampy i czy ta wydajność jest wprost proporcjonalna do wydajności chłodzenia? Przytoczę poniżej same wyniki, a wnioski proponuję wyciągnąć we wspólnej dyskusji.

Tyle tytułem przydługiego wstępu, ale wydawało mi się, że należą się pewne wyjaśnienia osobom które nie miały wcześniej kontaktu z lampami ATI. A teraz konkrety:

http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=4&pictureid=12

TEST 1 (zależność: wydajność chłodzenia / natężenie oświetlenia ):

Pomiar został rozpoczęty po 3godzinach pracy lampy z wentylatorami ustawionymi na 12V.Temperatura otoczenia 22st.C Element światłoczuły luksomierza przez cały czas znajdował się w tym samym miejscu. pomiary dokonywane były według następującego schematu:

OBNIżENIE NAPIĘCIA -> PÓŁ GODZINY OCZEKIWANIA (wynik stabilizował się już po około 15 minutach i nie ulegał już zmianie nawet po dłuższym wyczekiwaniu) -> POMIAR

Wyniki:

http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=4&pictureid=13

http://aqua-reef.pl/picture.php?albumid=4&pictureid=14

Jak znam życie to każdy reefpsycho właśnie leci przełączyć na 12V :cry:

(Ja tak zrobiłem, nie wiem jak długo wytrzymam ten jazgot i czy nie przekroczę w ten sposób granicy tolerancji żony do mojego hobby :D)

A tak na poważnie czy rzeczywiście różnica jest tego warta? To tylko 6% pomiędzy 12V a 6V.

Dodatkowo należy zaznaczyć, że nie do końca pewne jest czy natężenie oświetlenia wyrażone w luksach czyli lumenach/m2 jest kluczowym czynnikiem dla naszych podopiecznych, według wszelkiego prawdopodobieństwa nie. Jest to jednostka mierząca natężenie światła widzialnego przez ludzkie oko czyli w przeważającej mierze widma zielonego nieprzydatnego do fotosyntezy a wręcz nieobecnego w głębszych warstwach rafy. Dużo istotniejszy jest IMO pomiar PAR (Photosynthetically active radiation - promieniowanie fotosyntetycznie czynne - natężenie widma fioletowego, niebieskiego i czerwonego ) ale to już temat do innej dyskusji :)

Moim subiektywnym wrażeniem jest to, że w trakcie pomiaru zmieniała się również barwa światła.

Niewątpliwie test pokazuje , że warto korzystać z aktywnego chłodzenia lampy T5, lub co najmniej lampy która ma zaprojektowane wydajne chłodzenie grawitacyjne (Giesemann Matrix ?).

Dziękuję za wypożyczenie luksomierza Rafałowi (THCskiba).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano odpaliłem wentylatory na 12V i jak dlamnie jest to straszne cały czas miałem ustawione na 6V i tak chyba zostawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi