Skocz do zawartości
Noform

ryby do 25 L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ten temat zawsze sie pojawia i wielu pisze że nie ma takich ryb ale pozwolę sobie napisać spis gatunków które z powodzeniem można nawet rozmnażać w takim litrażu. Wszystko co będzie tu napisana ma służyć początkującym gdyż wielu zaczyna ot takiego litraży

GATUNKI :

-Trimma cana

-Trimma tevegae

-Trimma striata

-Eviota nigriventris

-Eviota pellucida

-Stenogobiops nematodes

-Stenogobiops yasha

-Discordiprinna griessengeri

-Apogon parvulus

-Gobisoma mulifasciatum

Większość tych ryb nie da sobie rady nawet w 50l .

Mam wielką nadzieje że pomogłem początkującym .

Dla niektórych ryb dobrym pomysłem będzie krewetka pistoletowa tylko trzeba wtedy zwiększyć litraż do minimum 35l z większą ilością kryjówek i większą ilością piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pchanie pistoletowej do akwa?? genialne..... :down:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać ze to z książki "moje pierwsze akwarium morskie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję żeby w ogóle nie robić szklanek po 25L.... i nie kombinować z absolutnie żadnymi rybami.

Co to jest 25l w porownaniu do miliardów litrów w oceanie przypadających na 1 rybę....

Słoiki nie akwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kogo obchodzi Twoja opinia, że to słoik. Czasem maluchy są lepiej zadbane, niż większe - kwestia doświadczenia i ręki akwarysty, w dzisiejszych czasach mamy sporo możliwości i prowadzenie takiego malucha nie byłoby problemem. Co to jest Twoje nędzne 200L w porównaniu z miliardami L w oceanie? Autor wymienił sporo rybek, nadających się do maluchów - utrzymanie ich w większym byłoby wręcz niemożliwe z powodu karmienia. W naturze terytorium takich babek nie przekracza kilkanaście cm, polecam odpowiednią lekturę na ich temat, swego czasu było o nich w Naszym Akwarium o babkach w Egipcie. Są malutkie perełki, które można z powodzeniem je trzymać, a nawet rozmnażac jeśli trafi się na parkę.

Apogon odpada na wstępie, stadne są a na to juz tam miejsca nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi