Noform 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2012 Witam ten temat zawsze sie pojawia i wielu pisze że nie ma takich ryb ale pozwolę sobie napisać spis gatunków które z powodzeniem można nawet rozmnażać w takim litrażu. Wszystko co będzie tu napisana ma służyć początkującym gdyż wielu zaczyna ot takiego litraży GATUNKI : -Trimma cana -Trimma tevegae -Trimma striata -Eviota nigriventris -Eviota pellucida -Stenogobiops nematodes -Stenogobiops yasha -Discordiprinna griessengeri -Apogon parvulus -Gobisoma mulifasciatum Większość tych ryb nie da sobie rady nawet w 50l . Mam wielką nadzieje że pomogłem początkującym . Dla niektórych ryb dobrym pomysłem będzie krewetka pistoletowa tylko trzeba wtedy zwiększyć litraż do minimum 35l z większą ilością kryjówek i większą ilością piasku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2012 pchanie pistoletowej do akwa?? genialne..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noform 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2012 Zapomniałem dodać ze to z książki "moje pierwsze akwarium morskie" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rosomak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2012 pchanie pistoletowej do akwa?? genialne..... To zaproponuj coś a nie krytykujesz :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2012 Proponuję żeby w ogóle nie robić szklanek po 25L.... i nie kombinować z absolutnie żadnymi rybami. Co to jest 25l w porownaniu do miliardów litrów w oceanie przypadających na 1 rybę.... Słoiki nie akwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rosomak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2012 Kogo obchodzi Twoja opinia, że to słoik. Czasem maluchy są lepiej zadbane, niż większe - kwestia doświadczenia i ręki akwarysty, w dzisiejszych czasach mamy sporo możliwości i prowadzenie takiego malucha nie byłoby problemem. Co to jest Twoje nędzne 200L w porównaniu z miliardami L w oceanie? Autor wymienił sporo rybek, nadających się do maluchów - utrzymanie ich w większym byłoby wręcz niemożliwe z powodu karmienia. W naturze terytorium takich babek nie przekracza kilkanaście cm, polecam odpowiednią lekturę na ich temat, swego czasu było o nich w Naszym Akwarium o babkach w Egipcie. Są malutkie perełki, które można z powodzeniem je trzymać, a nawet rozmnażac jeśli trafi się na parkę. Apogon odpada na wstępie, stadne są a na to juz tam miejsca nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach