Skocz do zawartości
akvarius

klejenie skał

Rekomendowane odpowiedzi

witam może ktoś mi doradzi jak posklejać skałę pod wodą bo rumowisko na tylnej szybie nie zawsze wygląda fajnie jakie kleje żywica może coś innego:good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyslales moze o innej metodzie jaka jest wiercenie skaly i laczenie poszczegolnych kawalkow przez przekladanie pretow z pvc lub plexi to metoda sprawdzona

co do samego klejenia raczej sie nie wypowiem bo nigdy nie probowalem musial bys ja kleic jakims klejem do korali a to strasznie drogo cie wyjdzie :D

zywice odpadaja wiekszosc nie schnie pod woda a jak bedziesz mial skale na powietrzu dluzszy czas to mozesz jej zaszkodzic zreszta miejsca klejone dla zywic musza byc suche

ale moze ktos juz tak kleil zobaczymy moze sie wypowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno Ceresit CR65 nadaje sie do stosowania w zbiornikach zalanych, widywalem akwaria słodkowodne w których tła czy inne ozdoby były robione z jego użyciem, ale nie mam pojęcia czy nadaje się i jak się zachowuje w wodzie słonej.

Może ktoś to testował ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadaje sie tez pianka poliuretanowa ale nie wszystkie rodzaje

sam osobiscie kiedys mialem zrobiona tylna szybe z tego i bylo ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobisci proponuje kleje cementowe takie jak EcoSystem Reef Bond czy Korallen-Zucht - Speedglue. Znam osoby robiace z ich pomoca kompozycje skalne w zbiornikach.

nadaja sie tez do przytwierdzania szczepek. nie sprawdzalem osobisice jak kleja pod woda ale do szczepek na powietrzu sa spoko.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedzi skałę składać będę na prętach trochę sobie powiercę najpewniejsza metoda jeżeli chodzi o wodę i zwierzaki dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przedwczoraj skleiłem ceramikę silikonem i trzyma super, nie wiem jak sobie poradzi z wilgotną powierzchnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedzi skałę składać będę na prętach trochę sobie powiercę najpewniejsza metoda jeżeli chodzi o wodę i zwierzaki dzięki

a na jakich prętach ? Metalowe pordzewieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleiłem skale dwa tygodnei temu klej dostalem, od kumpla nawet nie wiem jak sie nazywa, ale skale trezba wyciagnac z wody no i po sklejeniu trzymac jeszcze okolo 30 minut az klej zlapie. W Krakowie caly McDonalds jest wlasnie na posklejanej tym klejem skale.

W razie czego strona www.aquareef.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat stary, ale podepnę się żeby nie śmiecić.

Kupiłem suchą skałę trochę ponad 20kg i chciałem z tego zrobić kilka przyjemnych konstrukcji. Wymyśliłem sobie, że powiercę otwory na wylot, powkręcam tam plastikowe śruby, a od góry zrobię lekką fazkę żeby schować łepki. Pytanie najważniejsze, czy mogę użyć poxipolu lub poxiliny żeby po pierwsze wzmocnić połączenie (zaaplikuje ją w otwory), po drugie poprzyklejać małe skałki maskujące tam gdzie zajdzie taka potrzeba?

Skała obecnie jest sucha, a po sklejeniu trafi do wody RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam poxiliny do klejenia szczepek, odpieniacz siada na jakis czas ale nic zlego sie nie dzieje . Problemem takiego sklejania moze byc tylko to ze jak bedziesz chcial cos zmienic to bedzie trzeba burzyc cala konstrukcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi