akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2008 witam może ktoś mi doradzi jak posklejać skałę pod wodą bo rumowisko na tylnej szybie nie zawsze wygląda fajnie jakie kleje żywica może coś innego:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2008 Nie pomyslales moze o innej metodzie jaka jest wiercenie skaly i laczenie poszczegolnych kawalkow przez przekladanie pretow z pvc lub plexi to metoda sprawdzona co do samego klejenia raczej sie nie wypowiem bo nigdy nie probowalem musial bys ja kleic jakims klejem do korali a to strasznie drogo cie wyjdzie zywice odpadaja wiekszosc nie schnie pod woda a jak bedziesz mial skale na powietrzu dluzszy czas to mozesz jej zaszkodzic zreszta miejsca klejone dla zywic musza byc suche ale moze ktos juz tak kleil zobaczymy moze sie wypowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2008 Podobno Ceresit CR65 nadaje sie do stosowania w zbiornikach zalanych, widywalem akwaria słodkowodne w których tła czy inne ozdoby były robione z jego użyciem, ale nie mam pojęcia czy nadaje się i jak się zachowuje w wodzie słonej. Może ktoś to testował ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2008 Nadaje sie tez pianka poliuretanowa ale nie wszystkie rodzaje sam osobiscie kiedys mialem zrobiona tylna szybe z tego i bylo ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2008 ja osobisci proponuje kleje cementowe takie jak EcoSystem Reef Bond czy Korallen-Zucht - Speedglue. Znam osoby robiace z ich pomoca kompozycje skalne w zbiornikach. nadaja sie tez do przytwierdzania szczepek. nie sprawdzalem osobisice jak kleja pod woda ale do szczepek na powietrzu sa spoko. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2008 dzięki za podpowiedzi skałę składać będę na prętach trochę sobie powiercę najpewniejsza metoda jeżeli chodzi o wodę i zwierzaki dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2008 Ja przedwczoraj skleiłem ceramikę silikonem i trzyma super, nie wiem jak sobie poradzi z wilgotną powierzchnią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2008 dzięki za podpowiedzi skałę składać będę na prętach trochę sobie powiercę najpewniejsza metoda jeżeli chodzi o wodę i zwierzaki dzięki a na jakich prętach ? Metalowe pordzewieją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 Ja kleiłem skale dwa tygodnei temu klej dostalem, od kumpla nawet nie wiem jak sie nazywa, ale skale trezba wyciagnac z wody no i po sklejeniu trzymac jeszcze okolo 30 minut az klej zlapie. W Krakowie caly McDonalds jest wlasnie na posklejanej tym klejem skale. W razie czego strona www.aquareef.eu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2008 byłem ostatnio w aqa medica w warszawie i tam mają właśnie w zbiorniku wystawowym skałe posklejaną tym klejem http://sklep.aquamedic.pl/go/_info/?id=1160 nawet zle to niewyglądało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2009 Temat stary, ale podepnę się żeby nie śmiecić. Kupiłem suchą skałę trochę ponad 20kg i chciałem z tego zrobić kilka przyjemnych konstrukcji. Wymyśliłem sobie, że powiercę otwory na wylot, powkręcam tam plastikowe śruby, a od góry zrobię lekką fazkę żeby schować łepki. Pytanie najważniejsze, czy mogę użyć poxipolu lub poxiliny żeby po pierwsze wzmocnić połączenie (zaaplikuje ją w otwory), po drugie poprzyklejać małe skałki maskujące tam gdzie zajdzie taka potrzeba? Skała obecnie jest sucha, a po sklejeniu trafi do wody RO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2009 Ja uzywam poxiliny do klejenia szczepek, odpieniacz siada na jakis czas ale nic zlego sie nie dzieje . Problemem takiego sklejania moze byc tylko to ze jak bedziesz chcial cos zmienic to bedzie trzeba burzyc cala konstrukcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach