Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Ha, trochę się czuję zbita z tropu. Wczoraj musiało pójść coś nie tak przy testowaniu wody. Dzisiaj powtórzyłam wszystko 3x i pH, No2 i No3 i Po4 zostały prawidłowo zmierzone. Okazuje się, że Mg i Ca są grubo poza skalą testu, ale w drugą stronę, niż odczytaliśmy to z tabelki (matołki), tzn jest obu za dużo, nie za mało. W testach saliferta jest tak,że miksujecie wodę z akwarium z dwoma odczynikami, a trzeci dozujecie ze strzykawki, w zależności od tego ile w strzykawce zostanie, odczytujecie wynik z tabelki. Przy Mg wpakowałam cała strzykawkę 1 ml do i nic się nie wydarzyło. Dopiero po po nabraniu drugiej strzykawki i wlaniu do niej 0,15ml kolor w pojemniczku zmienił sie na niebieski. Czyli jeśli dobrze rozumuję, 0,15ml = 220ppm, 1ml = 1500 ppm Wszystko razem daje mi Mg na poziomie 1720 ppm. To samo z Ca, tyle że tu zmiana koloru zaszła przy dodaniu 1ml +0,20ml czyli wynik to 600ppm Zmierzyłam dziś to 3 razy, tylko nie wiem, czy mogę stosować taką analogię powyżej skali testu (czy zachowana jest jego dokładność). Co radzicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Nie możliwe żeby były takie wartości, stosowałem różne sole i ani razu nie spotkałem takiej, która by miała takie Mg i Ca. Jaką sól masz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 (edytowane) Aqua Medic Reef Salt Edytowane 28 Październik 2012 przez Ali_Maga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Na tej soli startowałem parę lat temu, parametry na pewno był w normie. Może trafiłaś na jakąś kiepską partie Ja bym nie panikował, parametry same pomału spadną, ciekawe jakie masz KH. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Jutro pojadę po test innej firmy. Przeszukałam fora internetowe i takie cuda się zdarzają. Może wysoki poziom obu pierwiastków jest konsekwencją tego,że w zbiorniku jeszcze nie ma życia, a przecież te sole są skalibrowane, tak by dostarczać odpowiednią ilość pierwiastków dla zwierzaków. Spróbuję rozrobić świeżą solankę i zobaczę jakie ma parametry. Może coś się rozjaśni. Testu na KH jeszcze nie kupiłam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Zasolenie czym sprawdzasz i czy napewno jest 1.023? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Mam taki szklany, spławikowy salimert. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Zasolenie czym sprawdzasz i czy napewno jest 1.023? No własnie może masz za duże zasolenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Ok, wiec opisz dokladnie jak robisz test. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Testy zrobiły już trzy osoby, jeden nowicjusz i dwóch wyjadaczy. Wszystkim nam wychodzą za wysokie wyniki. Testy są ok, sprawdzone na wodzie z innych zbiorników. Nabrałam natomiast wątpliwości co do sprawności dzialania mojego filtra RO. Za chwilkę zbadam temat, świeża woda juz się sączy. Dziekuję Wam za wszystkie podpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 A sprawdzaliscie zasolenie innym miernikiem, bo to nie mozliwe aby takie wysokie bylo mg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Zmierzyłam testami wodę z filtra RO i kazało się, że nie funkcjonuje on prawidłowo Ekstra Mg i Ca poprostu wynikało z tego, że do akwarium popłynęła brudna woda. Jak się domyśłacie nie jestem szczęśliwa z tego powodu. W najgorszym wypadku mam 3 tygodnie w plecy i muszę zaczynać zabawę od nowa. Po podłączeniu nowego filtra i przetestowaniu płynącej z niego wody wyniki wyszły ok. tzn. Ca poniżej 30 i Mg niewykrywalny. Ponieważ pozostałe parametry są względnie ok, postanowiłam na początek zrobić podmiankę 20l i zobaczyć co się stanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 Ca poniżej 30, gdzie w wodzie RO?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 (edytowane) Tak w wodzie RO jest ponizej 30. Po trzech kroplach (0,94) ze strzykawki fiolkowa mikstura odbarwiła się na niebiesko-szaro. W przypadku Mg od razu zrobiło się niebiesko. Podmieniłam 20l wody i wyraźnie drgnęło, więc chyba jestem na dobrym tropie. Edytowane 28 Październik 2012 przez Ali_Maga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2012 (edytowane) W dobrze działającej osmozie, po przefiltrowaniu wody nie powinno być Ca. Masz coś takiego jak TDS, do sprawdzania wody RO? Edytowane 28 Październik 2012 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 Poprawiłam filtr RO/DI i wreszcie TDS pokazał 0. Nie dziwcie się,że mnie w brzuchu ścisnęło. Skład chemiczny warszawskiej wody otoczony jest legendą. Wczoraj, w nagrodę za wygraną walkę z filtrem, dostałam kilka ślimaków. Tectusy zabrały sie do roboty i pasą się kulturalnie na zagloniałych fragmentach skały. Czyli praca wre Pozdrawiam w śnieżny słoneczny poranek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2012 Jeśli przez ten filtr RO masz tam wlaną soloną kranówkę to nie baw się w podmiany tylko przygotuj świeżą solankę i wymień całość. Lepiej od razu jak jeszcze nic poza skałą nie masz w zbiorniku.Nie wiem czy też nie warto byłoby pomyśleć nad wymianą tej skały. jeśli przez trzy tygodnie moczyła się w tej wodzie to zapewne nasiąkła wszystkim co w wodzie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2012 @Ali_Maga Jak się sprawy mają? Minęło kilka już kilka dni... ciekaw jestem czy ma się ku lepszemu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach