Skocz do zawartości
rpp

"Zamglenie" wody - jak skutecznie usunąć

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiś 2 miesięcy mam ogromny problem ze zmętnieniem wody w akwa.

Może zmętnienie to za wiele powiedziane - ale jest taka delikatna mgiełka - próbowałem to uchwycić na fotce:

img5791n.jpg

Wcześniej nigdy nie zdarzało się takie coś dłużej niż dobę po dużej podmianie wody (i to raczej na etapie pierwszych miesięcy po starcie akwa).

Teraz tak jak napisałem ciągnie się to od jakiś 2 miesięcy.

Zaczęło się od zmiany soli z Instant Ocean na Red Sea Coral Pro.

Na drugim jest forum cały wątek na temat problemów z mieszaniem tej soli. Ja podmieniłem jakieś 20-25 litrów i od tego momentu się zaczęło. Woda, którą wlewałem nie była mętna (tak jak to dużo osób opisuje przy tej soli). Zmętnienie zrobiło się dopiero w akwa.

Pisałem do gościa na Reefcentral (przedstawiciela Red Sea) i stwierdził, że pewnie w wyniku jakieś reakcji z dotychczasową solą wytrącił się węglan wapnia.

Od 2 miesięcy praktycznie co tydzień podmieniam po 55 litrów wody (zrezygnowałem z Red Sea na rzecz Deep Blue). Niestety efektów nie widzę (no poza tym, że po zmianie na Deep Blue pozbyłem się glonów z którymi walczyłem przez ostatnie miesiące).

Próbowałem chemii mającej niby związać różne "brudy" w wodzie (Microbe-Lift Clarifier Plus). Niestety bez efektu.

Odpieniacz chodzi non-stop na mokro i tak tego nie wyłapuje.

Mam watę akwarystyczną - nic nie daje. Próbowałem z dużo gęstszą watą taką z apteki - też nie pomogło.

Zaczyna mnie to niesamowicie drażnić. Wcześniej wodę miałem zawsze kryształową. Teraz akwarium wygląda dramatycznie źle :-(

Jeśli chodzi o parametry to:

pH: 8.2-8.3

kH: 8.3

Ca: 460

Mg: 1410

PO4: 0.08

NO3: 10

Redox: 400

Temp: 25.5-26.0

Zasolenie: 1.025

TDS: 0

Parametry jak na mój gust nie wyglądają źle (trochę duże Mg i PO4/NO3 - ale to drugie to raczej ze względu na tajemnicze zniknięcie Zebrasomy flavescens - parę dni temu po prostu zniknęła i nawet kawałka płetwy nie ma w baniaku).

Tego typu zmętnienia występują też przy zakwicie bakterii - ale to raczej nie jest to.

Dozowałem Zeobac - 5 kropli 2 razy w tygodniu + 1ml wódki codziennie. Od 2 tyg. przeszedłem na Biogro 30ml raz na tydzień przy podmianie + 1ml wódki codziennie. Po zmianie bakterii żadnej różnicy nie ma.

Do tego codziennie w ramach Ballinga idzie Ca (10ml) i kH (40ml). Mg nie dozuję.

Lałem też przez pewien czas ABC+M Grotecha - teraz od 2 tyg. przestałem ale to kompletnie nie wpłynęło na to zmętnienie.

Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - węgiel mam w filtrze w sumpie (węgiel stosuję zresztą cały czas - wymieniam go co jakieś 3 tyg.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)Ile czasu mieszasz solankę przed podmianą?

2)Czemu nie wrócisz do IO - skoro poprzednio było lepiej?

3)Używasz gąbek przed komorą z pompą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) co najmniej dobę

2) mam wrażenie, że teraz to już nie ma znaczenia czy jest to IO czy Deep Blue. Po przejściu na Deep Blue pozbyłem się problemu z glonami z którymi walczyłem przez kilka miesięcy więc trochę nie chcę wracać do tamtego tematu

3) nie mam gąbki - mam wąską komorę w której jest wata (wymieniana praktycznie codziennie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eskpertem nie jestem, ale wg mnie na podstawie tego co opisałeś to mogą jednak być bakterie. Lejesz je do akwarium + papu (wódka) to może się namnażają nadmiernie (i niekoniecznie te nitryfikacyjne). Wywalił bym tą watę bo to tylko może być miejsce gdzie się mnożą i nie rób tak dużych i częstych podmian. To raczej szkodzi niż pomaga, bo za każdą podmianą dostarczasz nowych związków, którymi karmisz to mleczko.

Ze zdjęcia, które załączyłeś nie wynika byś miał jakoś dużo życia w akwarium. To PO4 i NO3 wg mnie są spore, zwłaszcza że lejesz wódkę - nie przekarmiasz? może jakiś syf gdzieś się zbiera (cyrkulacja?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam że to Balling się wytrąca, opisz jak ten Balling jest lany dokładnie.

Wiesz że nie możesz lać obu roztworów równocześnie w tym samym czasie?

Druga rzecz to może faktycznie coś z wódką.

Zeobak nie, po przedawkowaniu Zeobaku może wywalić jakiś syf na skale czy piachu, albo jak opisują, mogą pociemnieć korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 mam wyjątkowo wysokie (zawsze miałem bliskie 0) - przyczyną jest wg mnie zaginiony żółtek. Jakiś tydzień temu po prostu wyparował. Prawdopodobnie gdzieś pod skałą utknęły jego resztki ale nie mam możliwości za bardzo rozebrania tej konstrukcji.

Na ten moment po dyskusji z kilkoma osobami skłaniam się ku wersji, że to jednak zakwit bakteryjny. Gdyby to był wytrącony węglan wapnia to osadzałby się na pompach jako biały nalot a czegoś takiego nie mam.

Balling lany jest w odstępach kilku godzin. Dozuję go pompami i ustawiłem duże odstępny pomiędzy Ca i kH.

Od soboty wyłączyłem dozowanie wódki, nie robiłem podmiany i wyłączyłem dozowanie Ca.

Pierwsze efekty już widzę. Niestety te negatywne - tzn. zaczęły się pojawiać glony z którymi długo walczyłem i zniknęły gdzieś z miesiąc temu. Woda na razie jakoś radykalnie bardziej klarowna się nie zrobiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wrocilbym do ZEObak jak najszybciej :wink: A te biogro odstawilbym. Wrocilbym tez do wodki ale powolutku.

Edytowane przez zegeye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@to1mas - stosuję ATI Powerphos stop

@zegeye - zmieniłem bakterie z Zeobac na Biogro po 1.5 miesiącu od wystąpienia problemu z zamgleniem. Wódkę odstawiłem dopiero w sobotę. Na 100% to nie Biogro spowodowało te problemy a Zeobac z wódką nie pomógł w ich usunięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych wszystkich adsorberach na fosforany jest potrzebny odpowiedni przepływ wody. Czasami jak jest za duży to mętnieje woda.

Odłacz sumpa na dwie godziny i zobaczysz czy klaruje sie woda. Przez ten czas nie dozuj niczego do akwarium.

Jeżeli nie bedzie żadnego efektu to bedzie to zakwit bakteryjny i wtedy najlepiej użyć ozonatora. Woda po paru dniach powinna sie zrobić klarowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas mieszania solanki nie ma tu nic do rzeczy, ja kiedyś mieszałem długo, teraz mieszam max godzinne/dwie i jest ok. Winę ma coś co dozujesz do baniaka, może to bakterie a może balling.. trudno stwierdzić. Przy takiej obsadzie wystarczy że raz na miesiąc, albo i rzadziej sprawdzisz ca kh i mg i ewentualnie je skorygujesz.

Lasu sps-ów nie masz tak jak ja :) , wiec zrób dużą podmianę wody, tak do 50% odstaw bakterie, ballinga i całą resztę specyfików które lejesz do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi