Skocz do zawartości
Trudna_Sprawa

Filtr kubełkowy w FO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mam pytanie dotyczące filtra kubełkowego bo już sam nie wiem co jest prawdą a co nie. Wiem że ogólna mądrość głosi że kubełków nie stosujemy bo to fabryka azotanów. Tak jest w akwariach rafowych ale jak sprawa ma się do akwariów Fish Only ? Ryby stale produkują amoniak a coś musi się go szybko pozbyć. Czy zamiast kubełka wystrczy odpieniacz ? Dodam tylko że miałoby to być akwarium typowo FO czyli bez żywej skały. Pytanie może i głupie ale "kto pyta nie błądzi".

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też się nasłuchałem o kubłach, skarpetach, gąbkach że to fabryki azotanów. Jednak na moje oko nie pojawi się w nich nic więcej niż to co i tak pływało w systemie.

Odpieniacz dałbym tak czy tak bo to genialne urządzenie do wyciągania syfu z wody.

Co do kubła to trzeba go w miarę często czyścić (raz w tygodniu?). Możesz do niego zapakować jakąś ceramikę jak siporax żeby właśnie przyśpieszyć przemianę amoniaku w NO3, może jakieś absorbery.

Trzeba tylko czyścić prefiltry, ale jak kupisz porządny kubeł jak np Eheim Professionel III (2073, 2075 - bo to na 200l FO tak?) to jest to wszystko fajnie zorganizowane modułowo w koszach.

Wyjęcie gąbki prefiltra i wyczyszczenie zajmie ci 2 minuty i nie uronisz ani kropli wody na podłogę.

Co do żywej skały to bym się nie przejmował, bo to co teraz jest w sklepach to nawet nie leżało obok prawdziwej żywej skały.

Taki pic na początkujących żeby zedrzeć kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z kubłem, bo jak masz na niego miejsce to może zorganizujesz sobie zamiast niego normalny sump. Ja zrestartowałem zbiornik stosując kubeł - nie uwierzę, że ktoś jest w stanie czyścić go co tydzień, zmieniać wkłady itd - to się kiedyś musi skończyć źle :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaskada nie zastąpi Ci sumpa, szczególnie w baniaku FO. Do kaskady wrzucisz jakieś adsorbery na po4, no3 itp. będzie przydatna, ale na pewno będzie też tylko namiastką sumpa. Kaskady są dobre do mniejszych baniaków, gdzie to obłożenie biologiczne jest dużo mniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastosuj kubeł z powodzeniem, przy wyborze zobacz tylko czy nadaje sie do wody morskiej. Czym sie różni kubeł od filtra przepływowego ? Chyba tylko tym że nie jest bezbarwny i ma własna pompę. Tak jak napisał wyżej kolega Kapitan jak wybierzesz dobry kubeł to beda tam dobre rozwiazania. Filtry przepływowe tez trzeba czyścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten gość używa kubła Eheim Professionel 3, akwarium ma 6 miesięcy.

Ten koleś też, ale dowalił jeszcze sporo skały. Kubeł od 3 lat.

Ten gość leci na 3 kubłach i bez odpienacza :) Zbiornik na filmie ma rok wedle opisu.

Da się. Ja mogę polecić kubły Eheim Professionel 3, bo sam takiego używałem w słodkim, a potem w morskim (są dostosowane do słonej wody).

Możesz sobie zobaczyć jeszcze wersje electronic, mają też modele wet/dry, kubły z grzałkami wbudowanymi itd... Chyba nie ma lepszych kubełków niż Eheim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Eheima mnie nie stać ale ma Tetre EX 700 tylko nie wiem czy nadaje się do słonej wody. W planie mam małe ryby, jak to nowicjusz (błazenki, garbiki może żółtka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Eheima mnie nie stać ale ma Tetre EX 700 tylko nie wiem czy nadaje się do słonej wody. W planie mam małe ryby, jak to nowicjusz (błazenki, garbiki może żółtka) dlatego odpieniacz też mocny nie będzie. Może Miniflotor a mocnym brzęczykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi