Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek pragnę Was przywitać, jako że jest to mój pierwszy post.

Ale teraz do rzeczy

Mam na oku dwa filtry, oba Aquael. Jeden to Multikani, drugi FZN-3, ale zupełnie nie wiem co wybrać. Teoretycznie Multikani jest ciekawszy, bo można łączyć moduły, uzyskując pojemniki choćby na Purigen czy Chemi Pure. Odpowiednio skierowany wylot, z pompki, może dawać dodatkową cyrkulację. Z drugiej strony w FZN-3 można zamontować mały odpieniacz.

I właśnie z tym jest problem, bo moje akwarium to Aquatic Nature Cocoon 7, w którym pod przykryciem raczej nie da rady zamontować odpieniacza.

Prawdę powiedziawszy wolałbym Multikani, ale czy brak odpieniacza (przy częstych podmianach) nie pogorszy zwierzaczkom warunków życia?

Chyba, że są inne rozwiązania. Co Wy na to?

Planowana obsada to jakieś łatwe, miękkie korale, ewentualnie jakaś mała rybka.

Oświetlenie 2x Aquael Decolight DUO Marine

Cyrkulacja, na początek głowica ze starego mocnego filtra, oraz w krótkim czasie Tunze Nanostream 6015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruj sobie malutkie pseudo odpieniacze, taki litraż wymaga regularnych podmian, jeśli to zapewnisz to odpieniacz nie będzie Ci potrzebny.

Multikani, czy kaskada?? ja osobiście wziąłbym kaskadę, przy takim baniaczku, wkładów za dużo do niej nie musisz pakować, a jest zdecydowanie łatwiejsza do czyszczenia i własnie wymiany wkładów, nie musisz odłączać żadnych węży itp. minusem jest to,że będzie ją trochę widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Marcinus za szybką i konkretną odpowiedź. W międzyczasie zasłyszałem opinię, że przy kaskadzie wie się, co się w srodku dzieje. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak kompletować resztę sprzętu i pooowolutku zakładać zbiorniczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia :)

Jaką długość baniaka planujesz ?? bo te lampki Aquaela, nie są zbyt fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45x30x32 to jest baniaczek Cocoon 7, fajny mały z zaorkąglonymi rogami. Słyszałem już, że te lampki nie dają zbyt fajnego niebieskiego, ale jedną już kupiłem, więc będę musiał kombinować. Masz jakąś radę? Może jakaś diodowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stanęło na dwóch lampkach Aquaela. Światła powinno być wystarczająco, bo w stosunku do zestawu nano-reef 30l aquaela, mam tylko 13 litrów więcej, a światła dwa razy tyle. Jak narazie wszystko wygląda całkeim fajnie. Skała jest w akwarium od tygodnia, pojawiły się dwie małe rurówki, homotrema rubrum, trochę glonów wapiennych i jakieś zielone, ale są za małe i nie wiem jeszcze co z tych gagatków wyrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi