Skocz do zawartości
chicken

600L "Morza Martwego"

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.

Piszę w imieniu mojego teścia odnośnie jego akwarium z "martwym morzem" w dosłownym znaczeniu ,mianowicie oprócz kilku sporych ryb które zaaklimatyzowały się przetrwały jest jeszcze skała ale niestety nie można jej już nazwać "żywą". Jeszcze przed kilkoma laty gdy razem mieszkaliśmy,wraz z moją pomocą akwa jakoś sobie funkcjonowało-ryby nie zdychały,woda była czysta i nie śmierdziała a w skale było jakieś "życie". Przez ten czas akwarium przekręciło się o 360 stopni i za każdym razem gdy byliśmy w odwiedzinach na widok akwa otwierał mi się nóż w kieszeni podcinając mój "prywatny worek" więc powiedziałem dość i po długiej walce i namowach teść w końcu zgodził się wydać trochę grosza więc teraz potrzebuje kilku waszych porad i podpowiedzi. Aby przybliżyć zarys sytuacji opisze zbiornik:

-akwa 600l konkretnych wymiarów nie znam wiem tylko że dł.coś koło 190cm

-obsada:jak wyżej wspomniałem kilka dużych ryb(wybaczcie nie znam nazw) i zero jakichkolwiek korali i raczej nigdy ich nie będzie a szkoda.

-filtracja:w filtracji będzie pracował stary fluval 405 i nowy fluval fx5 oba na pre-filtrach narurowych z racji iż sump nie wchodzi w ogóle w grę,gdyż pomimo miejsca w szafce teść nie będzie umiał go obsługiwać w razie problemu/potrzeby więc po prostu odpada.

-cyrkulacja: 2x sunsun JVP 202(12000l/h każdy)

-chemia i bio media: 5x Chemi Pure Elite (333g) + 250ml Purigen + 4L Seachem Matrix i resztki ceramiki.

-RO nie ma (nie da się przetłumaczyć) ale zamówiłem uzdatniacz Seachem Prime -chodź tyle mogę zrobić.

-sól: INSTANT OCEAN ale po skończeniu będzie RED SEA CORAL PRO

Teraz kilka moich wątpliwości i pytań:

- W baniaku jest 6cio letni piach-pozostawić go i dosypać świeży "żywy" czy całość zastąpić nowym czy po prostu go nie ruszać?

-co zrobić z obecną skałą?(wywalić i kupić nową czy obczyścić/wytelepać poza akwarium i pozostawić jako złoże biologiczne dla bakterii?-Czy ta skałę można odratować?)-pytam się bo chciałbym zrobić w sobotę całkowity restart i nie wiem czy opłaca się bawić w czyszczenie skały i piachu!

-jaki polecacie odpieniacz(niestety budżet max 180$) ale tylko zawieszany na szybie akwa (HOB)? Stary idzie w śmieci a wyszperałem taki Bubble Magus NAC5E-co o nim sądzicie?

-czy przy filtracji kubełkowej j.w. odpieniacz jest potrzebny? Pytam się gdyż jeśli istnieje możliwość rezygnacji z niego to za te pieniądze kombinowałbym coś z oświetleniem LED (DIY) bo obecnie świecą 2 belki T8 więc teŻ lipa.

Co o tym sądzicie ?Czy ma to sens?Co byście zmienili ? Ale uprzedzam że budżet jest jaki jest a na więcej nie mam co liczyć i muszę się tym jakoś ratować ale "lepszy rydz niż nic"

Aha jeszcze jedno pytanie: Obecnie wodę napowietrzają 4 kamienie z micro bąbelkami przez jakiś nam brzęczyk ale czy jest to konieczne?pytam się bo na filmach z solniczkami na YT nie zauważyłem tego a na logikę przecież ryby potrzebują tlenu do oddychania ale przy silnej cyrkulacji chyba woda sama z siebie napowietrzy się do tego stopnia by poziom tlenu był wystarczalny-dobrze rozumuję?

Jeśli post napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla dobra tych zwierząt sprzedaj wszystko i olej temat.... bo jak to czytam to i mi się nóż w kieszeni otwiera.... :(

a jak chcesz akwarium to najpierw zacznij od czytania o filtracji i to nie na forach tylko w jakiejś literaturze... nie wiem jak to mogło wyglądać na filtrach kubełkowych z kostkami napowietrzającymi i jak Ty to powiedziałeś najlepiej bez odpieniacza.... to może przelej wszystko do wanny a z akwarium zrób sobie mini szklarnie:)

do tak dużego akwarium musi byc sump musi byc odpowiednia filtracja i same chemipure i purigeny nie wystarczą... nie macie kasy żeby zrobić to pożądnie? to sprzedajcie to co macie i nie męczcie zwierzaków! Nie każdy musi jeździć merolem nie każdy musi nocować w Hiltonie i nie każdy musi mieć akwarium morskie.... NIe stać Cię na minimum potrzebne do życia takich zwierząt to się nie decyduj na akwa... proste....

To są żywe stowrzenia za których życie bierzecie odpowiedzialność na miłość boską!!

Wiem, że to hobby niestety ma ciemną stronę i sporo zwierząt ginie.... ale kupując coś do takiego baniaka odrazu dajesz im wyrok bez prawa obrony.....

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak teść ma lenia w tyłku i węża w kiesie to będzie ciężko.

Po pierwsze powinieneś wrzucić jakieś foty tego akwarium żebyśmy mogli zobaczyć ten piach, skałę, szyby, jak to wygląda.

Da się bez odpieniacza, są przecież alternatywne metody filtrowania wody jak algaescrubber, ale to upierdliwa metoda, więc dla teścia odpianiacz jest w sam raz, wyleje syf z kubka i gotowe.

Z kubłami itd ciężko będzie utrzymać przy życiu korale, a i z rybami może być kiepsko. Na wyspach popularnym rozwiązaniem jest filtr kubełkowy ale efekty są nędzne.

Jak nie może być sumpa to można wkleić panel i za nim dać jakiś używany odpieniacz. To urządzenie robi ogromną różnicę :)

Nie ma sensu kupować soli Red Sea Coral Pro kiedy tam nie ma koralowców. To bogata sól więc w połączeniu z brakiem filtracji/ złymi parametrami w tym zbiorniku da tylko plagę glonów.

Jakiś podstawowy filtr RO można wyrwać na allegro za 99zł.

Ja bym zaczął po prostu od podstaw - RO, wydajny odpieniacz. To wszystko wychodzi na dłuższą metę lepiej i taniej niż tony absorberów w kubłach.

LEDy DIY to mądry pomysł, odpada koszt wymiany świetlówek co pół roku.

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepiej jak określisz czy to akwarium ma być tylko z rybami czy również maja tam być koralowce. Jeżeli same ryby to na filtracji kubełkowej i na kostkach napowietrzających to akwarium pociągnie, ryby nie muszą mieć zerowych parametrów PO4 i NO3 a także CA i MG nie jest tak ważne. Kup sobie sól dla samych ryb tak zwaną fisch only, jest tańsza od soli rafowej i tak jak napisał przedmówca jeżeli nie masz korali to ta dla ryb ci wystarczy. Sprawdz zasolenie bo tam może być problem. Filtr odwróconej osmozy jest potrzebny, nie musi być z żywicą. Oświetlenie bym zostawił bo dla samych ryb wystarczy, dobrałbym tylko kolor świetlówek, nie muszą być wymieniane co pół roku przy samych rybach. Akwarium fisch only też może byc ładne, nie koniecznie muszą być koralowce i moze być prowadzone tańszą metodą.

Piach bym przepłukał i wyczyścił skałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prowadziliście kiedyś akwarium na kubełkach? ja niestety miałem tą wątpliwą przyjemność... jest to BAAAARDZO PRACOCHŁONNE a i tak nie daje efektów... Ryby do zbiornika Fish only które zapragnie pewnie mieć takie jak ustniczki czy pokolce są jednak dość wrażliwe... będą mu prędzej czy później padać a potem będą akcje typu zdychają mi ryby niewiedzieć czemu, przy kubełkach wyłączą prąd woda się zastoi potem ten cały gnój ruszy spowrotem do akwarium (WIEM PRZERABIAŁEM).... jak już koniecznie bez sumpa to tak jak kolega powiedział panel tylni.... tyle czy Ty napewno tego chcesz.... skoro nikt ma się nie zajmowac akwarium, a mimo to chcecie je zrobić metodą chałupniczą to ja bym się zastanowił nad zamknięciem tego wszystkiego... Zbiorniki FO muszą mieć bardzo dobrą filtrację bo zazwyczaj bywają mocno przerybione....co do światła faktem jest, że wystarczy im byle co.... ale mając byle co i byle jaką filtrację glonowisko murowane:) więc bym się nad tym pożądnie zastanowił czego oczekuje od akwarium morskiego i czy taka chałtura ma sens....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kapitan i to1mas wielkie dzięki za odzew i podpowiedzi.Co do:

-korali to ich nie ma i nie będzie miał i jak wspomnieliście będzie tylko fish only z obecnymi rybami.

-RO to jak pisałem wyżej nie da się mu przetłumaczyć a szarpać się przecież nie będę więc uzdatniacz musi wystarczyć bynajmniej lepszy jak kranówa a być może z czasem zmieni zdanie.

-odpieniacz JEST ale za mały jak na litraż i coś ostatnio szwankował dlatego chce go wypierdzielić i kupić nowy-co sądzicie to modelu podanym wyżej? Niestety droższego nie kupi a dokładać do jego "interesu" nie mam zamiaru ale będę jeszcze się starał wyskrobać parę groszy na lepszy ale najpierw podpowiedzcie co z tym który podałem powyżej?-chyba najlepsza propozycja jak za te pieniądze a przypominam budżet 180$!

-żarówki wymienię na 10k i actinic

Podpowiedzcie mi jeszcze co z tym napowietrzaniem -wywalić to?

Jeszcze raz wielgaśne dzięki za pomoc.

Teraz coś specjalnie do użytkownika Bart.

Posłuchaj "ziomuś" po pierwsze zachowaj dystans do ludzi których nie znasz i nie obarczaj mnie winą za to,bo to nie moje akwarium a gdybym to ja je miał to byś "narobił w rajstopy" z wrażenia.Po drugie to sugeruje jeszcze raz na spokojnie przeczytać co napisałem bo widzę że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem mianowicie

... i jak Ty to powiedziałeś najlepiej bez odpieniacza....

tak więc usiądź spokojnie,rozluźnij pośladki i skup się na tym co piszesz (w szczególności na ortografii)!

Po trzecie jeśli mamy sobie "słodzić" to proszę bardzo:

..Nie każdy musi jeździć merolem nie każdy musi nocować w Hiltonie...

nie przejmuj się Tobie to nie grozi...

... Ryby do zbiornika Fish only które zapragnie pewnie mieć takie jak ustniczki czy pokolce są jednak dość wrażliwe...

niektóre ryby żyją od ponad 6ciu lat ,mają rozmiar "rozłożonej dłoni" i dam sobie "łapę" uciąć że nawet chodź jednej tak dużej ryby nie posiadasz.

Jeszcze jedna rzecz,mianowicie jak tylko będę w sklepie w NY gdzie chińczyk za "wzorcowe" morskie akwa na wystawie ma baniak filtrowany tylko kubłami plus jakiś reaktor i niewielki skimmer to zrobię Ci zdjęcie żeby udowodnić że NIE

... jest to BAAAARDZO PRACOCHŁONNE
a gdybyś nie wiedział to sump masz po to by móc schować w nim swoje "zabawki" a od filtracji są inne rzeczy.

Co do reszty Twoich wypocin to sobie daruje,gdyż nie będę Cię ciągnął za każda bzdurę którą napisałeś tym samym zniżając się do twojego poziomu bo

... czy taka chałtura ma sens....

???? Dam Ci rade na przyszłośc- jak masz pisać głupio to nie pisz wcale!

p.s. Jak chcesz ciągnąć to dalej to zapraszam na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Bubble Magus jest przewidziany do max 500l, ale nie potrzebujesz jakichś wyśrubowanych parametrów i zależy też jak dużo będzie rybek

Napewno taki odpieniek jest lepszy niż żaden i jesli budżet teścia ogranicza to bym brał taki na jaki starczy.

Jak już będzie działał odpieniacz to on napowietrzy wodę, więc dodatkowe napowietrzanie możesz wywalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie w USA można dostać całkiem spore pienidło, wewnętrzne również, wystarczy poszukać. http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=skimmer&LH_PrefLoc=1&_pgn=2&_skc=50&rt=nc

Czasami pojawiają sie też ciekawe ogłoszenia FS na http://www.reefcentral.com/forums/search.php?searchid=9195279. Tam też masz największą kopalnię wiedzy o morszczyźnie na świecie.

Ja zamiast tego BM poszukałbym coś mocniejszego ale z drugiej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki panowie,zastosuje się do waszych wskazówek.Wyszperałem jeszcze takie cudo Coralife super skimmer 220g-czy lepszy od Magnusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 200$ nie kupisz nowego pienidla do 600l,ten tez nie pociagnie 600l.

Poszukaj uzywanego ale z wyzszej pólki,bo te co wybrales to sie nadaja do d...y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi