Jesion273 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 (edytowane) wyrywam a nadal odrasta i co gorsze ciagle inne miejsca atakuje gdzie tylko wolne miejsce na skale to nowe kolonie sie tworzą Edytowane 7 Wrzesień 2012 przez Jesion273 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 jak dla mnie briobsis magnez kenta podnieść do 2000 i czekać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 Pokaż z bliska te glony to będzie lepiej widać czy to briopsis jak kolega wyżej napisał, czy jakieś zwykłe zielone włosowate... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 kup ze dwa trzy duze slimaki turbo i po sprawie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 .. turbo i po sprawie... dobry kawał. Masz kolego bryopsis jak byk. Gdzieś jest temat jak z tym walczyć, zdaje się Mg, ale poszukaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2012 A skala od kogoś czy ze sklepu ? Bo mi to śmierdzi skumulowanymi fosforanami w skale podczas zasyfialego dojrzewania. Albo ktoś, albo ty przydusiles skale w czasie dojrzewania kiepska cyrkulacja i syf zamiast się wyplukac został w skale i teraz pomału skala oddaje fosforany. Na byro to mi nie wyglada (zreszta chłopie, ty masz tam cała zielenine swiata) próbował bym ze slimakami, bakteriami, stop dozowanie, stop podmiany, magnez na 1500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2012 I może jakiś rowa phos w filterku żeby czyścić wodę z fosforanów. Jednak jak nie ma fosforanów w wodzie i to idzie ze skały to może być ciężko. Miałem okazję niedawno obserwować zbiornik który mimo wszystkich zabiegów opiekuna obrastał zieleniną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2012 Otóż właśnie to Zapomniałem + węgiel tez w filterku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2012 Robiłeś testy?? Od tego bym zaczął.Cała reszta to walka ze skutkami ,a nie z przyczyną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2012 też mam problem. podobny do twego. 1 - akwarium traktuję po macoszemu. jak brak wody to z kranu leję. i to żyje. miękasy fajnie tam rosną ale i glony. nie martwi mnie to jednak bo jeszcze jakieś zooantusy rosną i grzbki a ryby widać szczęśliwe i fajnie to wygląda. Myslę że glony nawet tam robią dobrą robotę. 2- nazwijmy to koralowe - fajne było. Jednak przerybione. NO3 b.wysokie. więc pokusiłem się o różne środki - masakra - teraz badziewne glony zaczynajają szaleć. azot owszem wysoki, fosorany małe, za wysoki ca, reszta w normie. Tak jakby wróciła faza dojrzewania. mam sobie problem i też za bardzo nie wiem co robić.... i tu prośba też o radę..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jesion pokonałeś zielieninę?? Mi wywaliło makroglony ponownie, teraz mnie czeka podnoszenie Mg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach