yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2008 przymierzam sie do zakupu dwoch nowy pomp zeby pozbyc sie posiadanych marea 3200. Tunze Nanostream 6045 czy Hydor Koralia 4 jak wymiarowo wygladaja te pompy ( tzn. krora jest wieksza , osobiscie mam uraz do takiego sprzetu i najchetniej wogole bym niechcial ich odladac w zbiorniku). Moze ktos posiada oba modele i mogly podzielis sie fotka ? i czyms obok dla porowniania gabarytow(pudelko zapalek ) Jesli chodzo o tunze to wiem ze sie trochu lubia lamac, ale z ta wada mozna sobie poradzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 Tez mialem ten dylemat,ale ze mialem mozliwosc obejzenia jednej i drugiej pompy to wybralem Tunze,jednak Koralia jest sporo wieksza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 Dzieki ..i to mi wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 Tyle, ze Koralia '4 dmucha mocniej od 6045. Przy dwoch postawionych obok siebie takich pompach roznica jest wyrazna. Ale fakt faktem '4 jest duza, w akwarium mniejszym niz moje 100x60x50 bym sie na nia nie zdecydowal. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 ocelocik ..akwaria mamy wymiarowo zblizone ..wiec mnie rozumiesz.Bronilem sie przed tymi pompami i w swoim akwa w tej chwili mam trzy pompy (2x marea 3200 i tunze 6100 z singlekontrolerem ) w jednym rogu zasloniete skalami ....wynikiem tego jest zerwanie tkanki z pobliskich korali .Tunze w tej chwli dmucha pod skaly i przy zmaconej wodzie fajnie widac jak ta woda wyplywa ze szczelin skal.Niestety nic nie poradze i pompy musza byc jak we wszytskich zbiornikach na bocznych scianach , wiec chcialbym zeby to jakos wygladalo ....przy 2m zbiorniku pewnie takie pompy wygladaja jak slimaczki ..ale niestety w 1m widac je nieziemsko. Jak teraz sprawdzam sile strumienia wody z marei to conajmniej polowe mniej dmuchaja , niz byly nowe .Nie wiem czy to wiek ..czy magnes wirnika moze sie tak szybko rozmagnesowac ? ale to nie jest ta sama moc gdy byly nowe. Teraz gdy akwa ma byc z przegieciem obsadzone sps-mi jednak potrzebuje jakiegos ruchu wody . Moge tylko dodac ..ze rok z miekkimi koralami byl zmarnowanym rokiem..zbyt wiele blednych informacji i przekonan dopiero teraz wychodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 Ocelocik wystarczy troche popracowac nad Tunze nano i tez bedzie dobrze dmuchac, na reefcentral jest opis tuningu tych pomp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 @yamnik Ja na moje T6060 i K'4 nie narzekam - nie szpeca az tak bardzo Jezeli chcesz miec pompy jak najmniej widoczne, to inwestuj w T6055 3 sztuki podpiete pod multikontroler. Co do slabszego dmuchania pomp to sprawdz, czy szczeliny ktorymi wplywa do pompy woda nie zarosly glonami - wapiennymi lub zwyczajnymi. @jaro37 Znam te opisy Z drugiej strony Tunze Nano sila rzeczy, z racji rozmiaru, nie beda dmuchaly podobnie jak Koralia. Strumien z Korali jest duzo szerszy. Nie mowiac o %@#%$ uchwytach od ktorych sie chce wymiotowac - ale to juz bajka na inny temat raczej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2008 ocelocik ..kazda moja ingerenciaj w akwa konczy sie na miejscowym przejechniu skalu szczotecztka (tam gdzie nie wyglada za ciekawie) i zawsze sprawdzam wloty wody ..jesli nie widze to szoruje ta szczaoeczka na slepo ...z gory pprzewaznie nic sie nie dzieje T6055 hmm .................... pewnie niczym sie nie roznia ..ale nie ten czas nie to miejsce, nie ten zbiornik zanosi sie n koleja przeprowadzke wiec ozostane przy 6045 .....jak bede chcial miec fale to juz wiem jak ja zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach