Skocz do zawartości
falco66

baniaczek na ustniki i inne zjadające korale

Rekomendowane odpowiedzi

c.Eibli, c.Loriculus, c.Bispinosus, c.Acanthop, , P. Imperator. - to dotychczasowy skład + skrzydlica + 2 jakieś garbiki które nie pasowały mi do "akwa koralowego", - to już posiadane rybki. To po pierwsze. Po 2 - wracam do pyt. o ten styropian. Po 3 - wielkie dzięki za taką wypowiedź. Takie informacje jak twoje pomagają. Serdeczne dzięki Zbyszku i proszę o dalsze. Ciekawych informacji dostarczył mi też kolega z Żarek. Informacje warte zastanowienia dotyczące "mułołapki" - to może być rewolucja w akwa. morskim pod warunkiem że się to sprawdzi - myślę że to ma przyszłość. To na marginesie. A teraz proszę o ustosunkowanie się do w/w gatunków. Co można z nimi "zrobić". pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styropian i beton można zobaczyć np w Akwarium Gdyński. Działa to tak że budujesz z styropianu podstawę, główną bazę wystroju. Na wierch idzie beton wymieszany z grysem koralowym, co tworzy fakturę. Uzupełniasz całość żywą skałą. Działa :thumbsup:

Najmniejsze życie to wszelkie robaki itp żyjątka które można obserwować w akwarium. Szczególnie morskim akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak odświeżę - czy jest do kupienia "wystrój" z tworzyw sztucznych? nie miałbym kłopotu z cementem i styropianem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.pangea.dk/ tutaj możesz zamówić gotowy wystrój... tylko koszt będzie w tysiącach euro.

Jak przejrzysz zdjęcia z Interzoo Norymberga to tam było też parę firm robiąca wystroje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękne dzięki - ale to nie dla mnie. szukam czegoś fajnego ale w rozsądnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ma stać w moim gabinecie. pomieszczenie gotowe. jakiś ciekawy mebel też juz stoi. Poroża na scianę tez już są. teraz chcę pozostałe meble i dopiero na koniec planuję dopasować do tego odpowiedni zbiornik. wiec sie nie spieszę. mam dwie koncepcje - może powstać nad tym meblem - wówczas długosć zbiornia ok 4 z hakiem metra na ok 0,6? głębokości. 2 - wariant - po przciwnej stronie pomieszczenia - i tu muszę poczekać na resztę mebli. Na pewno powstanie ale już wiem że będą tam nie tylko ustniki ale i drapieżniki ale relatywnie bezpieczne dla tych pierwszych. by nie było "smutno" wprowdzę też korale miękkie które z tego co widzę nie mają "powodzenia" u ustników oraz korale-"trawki" i ukwiały. zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podejdziesz do problemu rozsądnie uda się na 100 % sam mam zbiornik spory ale nie taki jak planujesz ale w razie problemów pisz to jak bede umiał to pomoge

pozdr.Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta wielkość jest podyktowana tym meblem by było "dopasowane". jaśli powstanie na przeciwnej ,ścianie to taki wielki nie będzie. Dzięki za propozycję pomocy. jak będzie tak daleko z pewnościa się odezwę. lubię posłuchać zdania innych ludzi. cały czas nurtuje mnie ta "mułapka" - to może być ciekawe. może masz zdanie na ten temat? chętnie je poznam. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy obsadzie samymi rybami duży odpieniacz i cyrkulacja porządna załatwią temat ,a na no3 może najprościej refugium glonowe założyc po4 przy planowanej obsadzie nie jest aż tak istotne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kolego - mułapka to podobno innowatorski sposób prowadzenia akwa. łączy w sobie filtracje nazwijmy to "piaskową" z odpieniaczem. Jeśli by sie to sprawdziło - to może być rewolucją w prowadzeniu akwarium morskiego. Ale twa podpowiedź warta jest zastanowienia się - wiec dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla czego tak uważasz? moim zdaniem skoro prowadzą doświadczlnie tak zbiornik i jest dobrze to może to ma przyszłośc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy trafiłeś na te stronkę co ja. Tam jak widziałem cyrkulacja - doskonała, namuł zbierany do filtra, potem odpienienie, denitryfikacja w podłożu i filtrze, czgo więcej pragnąć? słodkie czy słone zasady rozkładu te same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi