adrian28 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2012 Witam, czy ma ktoś jakiś sposób na złapanie dużego wieloszczeta,trafił mi się pewien gagatek który podgryza mi acropory i lpsy wciąga w skały i tam je podjada,dodam że butelka się nie sprawdza,strasznie cwany jest i szybki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2012 Rzuć jedzenie w pobliżu gdzie go widujesz, długa pęseta, zgaszone światło i walcz...może się udać... albo spróbuj z butelką tylko, że zrób w niej dużo małych otworów, ja tak łapałem, wieloszczet wlażł w otwór i się zaklinował... powodzenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2012 stoje co noc ze szczypcami ale jest bardzo czujny i szybki,butelka jest wsadzona z filetem rybnym ale on ma to w nosie,bardziej mu smakuje nowy przyrost akry,montipory a lpsy sobie wciąga w skały i je podjada, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2012 wyciągnij skałkę do widerka i strzykawką wpuśc mu słodkiej wody - sam wylezie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 A co to za gatunek że podjada korale, zidentyfikowałeś go ? Może jakąs fotke do identyfikacji. Wieloszczety to na ogół pożyteczne zwierzaki, żywią sie detryfusem i padliną, czyszczą również skałe a to że podjadaja korala to opcja jest taka że zjadaja martwą tkankę. Krewetki boksujace dość dobrze sobie radzą z wieloszczetami i sa ich naturalnymi wrogami. Zidentyfikuj najpierw dokładnie tego wieloszczeta bo może nie potrzebnie chcesz go usunac z akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2012 @ to1mas zdziwiłbyś się sam miałem takiego samego co gryzł końcówki sps i miał z 70 cm, grubość kciuka, nie wiem jaka ta krewetka musiałaby być wielka U mnie skończyło się rozebraniem wszystkiego i wyciąganiem skały, siedział w ostatniej jaka została w akwarium, jak go złapałem za łeb to ciągnełem całą skałkę przez akwarium aż się urwał. I tak po kawałku go wyciągałem .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2012 Dla tego kolega adrian28 najpierw powinien go zidentfikować bo nie wszystkie wieloszczety sa groźne. A krewetki boksujące potrafia byc bardzo agresywne, u mnie w akwarium poradziły sobie z takim wieloszczetem około 30 cm. Dwie krewetki rozszarpały go na kawałki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach