Skocz do zawartości
jackul

wapń i magnez

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem

nie sprawdzalem za czesto do tej pory poziomow tych 2 skladnikow bo jak bardziej obeznani mi powiedzieli ze przy takiej obsadzie i tylu koralach nie trzeba az tak(no nie koniecznie jak sie okazuje)czesto.mam 8 rybek i 1 gonopore,2 trawki i.. i... w sumie 8(sory nie znam nazw)miekasow tylko, ale to moze nie jest takie(tak mi sie wydaje)istotne,zadnych twardych no oprucz goniopory ale to jest gosc od niedawna.

chodzi o to ze sprawdzialem dawno(bylo ok)a tydzien temu i dzisiaj o zgrozo obydwa odczyty ponizej norm i to sporo, no to dolalem calcium i magnez ceachem-a, tak jak pisza juz 2 raz, i po 2 dniach po dolaniu te same odczyty czy panikowac czy poszukac innych testow??

jesli by sie okazalo ze jednak testy sa ok (salifert),to jakie mogą byc przyczyny tak szybkiego znikania tych podstawowych skladnikow

czy opieniacz moze tak szybko wybijac?

nie mam zadnych filtrow,soli uzywam DD

podpowiedzcie moze mieliscie podobne historie, moze wiecie lub domyslacie sie w czym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że trochę mało tych informacji w tym temacie. Nie podałeś dokładnie z jakiej wartości do jakiej spadły Mg i Ca. Jeżeli dolałeś makroelementów a po testach nic nie widać, stawiałabym raczej na jakieś kijowe a może przeterminowane testy? Nie ma możliwości by odpieniacz wybił ci w takim tempie przy jednym twardzielu duże ilości Ca i Mg, po za tym nawet jeśli miałby takie duże potrzeby, uzupełniłbyś je podmianami. Także w dalszym ciągu stawiam na testy. Ciekawe o ile podniosło się Ca i Mg po dolaniu suplementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie jesli chodzi o ilosci to sa takie

mg 1000

ca 340

wiec to chyba stanowczo malo

jesli chodzi o testy to jest na nich data 2016 i 2014

wiec jesli nie sa przebite to powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za suplementy ? a dokładnie jaka nazwa

Edytowane przez skoti79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej soli używasz,jak z dolewką jaki odpieniacz? Trochę za dużo niewiadomych.Jakichkolwiek suplementów nie lej jak popadnie ,są kalkulatory które wyliczą ile i jak długo masz lać suplementów do pożądanej wartości.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie malo wiadomosci?

sol dd jedna z lepszych z tgo co wiem(moze malo wiem)

preparaty seachem- podobno dobre

dolewka elektorniczna po filtrze ro/di

opisy sa na pojemnikach i stosuje sie donich

opieniacz vskimer2 1200

testy sprawdzilem i w wodzie do podmiany wszystko jest tak jak trzeba

wiec testy sa ok

wczoraj podmienilem 10% i dalej to samo moze jesli jest za wysokie no3 to moze sie tak dziac mam ponad 25 do 50

ma 2 pompy cyrkulacyjne 5000l/h kazda

wiekszosc korali poza goniopora (od jakiegos czasu) rozkladaja sie na full

rozrastaja

moze jednak nie jest tak ze jak male akwarium to nie powinno sie stosować balinga?

jednak korale rosna ryby rosna

moze troche spróbuje opisac korale

grzybownica duza 2 i mniejsze 2 Rhodactis inchoata

4 duze drzewka Capnella (lub bardzo podone)ale nie jest to ten koral co tak szybko sie rossiewa i rosnie wszedzie

zoa sielona spora rodzinka

dostalem kwardego od kolegi chodiego:P

goniopora dosc spora wieksza niz pilka do golfa :)

Xenia umbellata

Sarcophyton glaucum

Protopalythoa

Muriceopsis flavida

i trawa chyba nazywala sie star grees ? lub cos takiego 2 rodzaje

jedna z koncowkami jasnozielonymi i taka brazowa jak i jeadna i druga rozwijaja sie i rozrastaja sie na skalach

mam nowe swiatlo na ledach ze sterownikiem wszystko chodzi bez zarzutów

brazowy nalot ze skal i piasku znika(slabe swiatlo mialem poprezednie)

obsada bardziej ruchoma to 3 blazenki

babka Valenciennea sexguttata

star fish red fingers lub cos takiego

yellow tang

Acanthurus leucosternon

ijeszcze jedna ale nie potrafie zlokalizowac jaka to rybka jest ciemno fioletowa w podlune paski ciemniejsze

do okola oczu ma żółte otoczki

krewetki slimaki kraby

no i naj bardziej ulubiona

apitasia :P

no a teraz co i jak

wymienilem wode wczoraj 10%

dodalem wapno i magnez tak jak w zaleceniach, dzis mierze i wapno 280 :/ magnez 1000

nie rozumiem :/

moze jakies inne czynniki wplywaja na poziom magnezu i wapnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moim zdaniem twoje wapno i magnez pochłaniają glony wapienne.

Najlepiej kupić proszki do balinga i nimi uzupełnić braki do pożądanych wartości.

Rozpuszczasz w wodzie RO DI i dolewasz do akwarium, nie potrzeba jakiś tam specjalnych kalkulatorów przy twojej obsadzie.

Lejesz co dziennie dwa razy dnia MG iCA po 30 ml i co drugi dzień robisz testy.

Kupujac rużne suplementy to tylko przepłacamy za nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moim zdaniem twoje wapno i magnez pochłaniają glony wapienne.

Najlepiej kupić proszki do balinga i nimi uzupełnić braki do pożądanych wartości.

Rozpuszczasz w wodzie RO DI i dolewasz do akwarium, nie potrzeba jakiś tam specjalnych kalkulatorów przy twojej obsadzie.

Lejesz co dziennie dwa razy dnia MG iCA po 30 ml i co drugi dzień robisz testy.

Kupujac rużne suplementy to tylko przepłacamy za nie.

A jak ci to wyszło że po 30ml ? Organoleptycznie sprawdzasz czy wystarczy magnezu lub Wapna?

Moje gratulacje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzielisz liczbe pletw przez liczbe slimakow na kilowat i wychodzi 30 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz jak dochodzisz do pożądanych do pożądanych parametrów? Miarzysz np magnez masz dajmy na to 1000 i ? lejesz 30 ml? dwa razy dziennie?

Wytłumacz mi jak to robisz bo być może jestem w błędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magic ;p

Robisz testy co drugi dzien i sprawdzasz ile ci ubywa na dzien, w ten sposob wiesz ile trzeba lac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniesienie MG, CA czy KH do odpowiedniego poziomu nie jest problemem, ważniejsze jest utrzymanietych tych wartości na w miare stałym poziomie. Więc myśle ze kalkulatory raczej ci nie obliczą

ile musisz dozować różnych płynów. Najłatwiejszym sposobem według mnie jest na początku dozować dany roztwór i zrobić testy co drugi dzień, w razie braków lub nadwyżki odpowiednio korygujemy dawke.

Robimy tak aż do uzyskania w miare stabilnego poziomu i utrzymujemy dozowanie płynów. testy powinniśmy wykonywać co dwa tygodnie w celu kontroli. Ja wykonuję co tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, podlacze sie bo mam podobny problem... mam okolo 160L w obiegu i ca mam 340 test salifierta 467-497 mala hanka...

Problem w tym ze salifiert pokazuje mi caly czas 320-340, zrobilem podmianke, sol DD, dolewalem ca buffer salifierta, test caly czas 320-340, nie ukrywam ze nawe przelalem troszke, bo w instrukcji jedna nakretka 10ml na 100L raz na tydzien, ja lalem niecala nakretke codziennie, po 3 dniach zrobilem test i co ? 340, test wazny do 12/2012 jeszcze wazny, dlatego zakupilem hanke, jesli hanka sie nie myli to mam okolo 467-497 ca, wiec przedobrzylem, ale jesli salifiert jest oki a hanka sie myli to gdzie to wapno ??

Z obsady mam mala eupchylie, goniopore, tubastree, mala favie, bubble coral, male zoa, trzy grzybki, quadri... watpie zeby tak pozeraly Ca...

Co do ballinga to slyszalem ze do tak malego litrazu nie oplaca sie lac, lepiej kupic gotowce i lac...

Wczoraj patrzylem jakis produkt red sea, chyba ABC i tam tez bylo ze do 500L lepiej lac fluid a powyzej 500L kupowac w proszku i rozrabiac...

Tak czy inaczej mam juz dost testow, bo juz zglupialem, nie wiem co dobre ehhh dzisiaj sie przejade do sklepu i chyba kupie test na Ca red sea i zobacze co wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z testami jest różnie, myślę jednak że salifert jest do niczego, najlepiej zrób test jeszcze u kogoś innego np. w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi