Skocz do zawartości
wojtesu

Zeo reaktor....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli przymierzam się do Zeovitu i chciałbym zasięgnąc rady odnośnie zeo reaktora. Może moglibyście mi polecić reaktor na około 1L wkładu. Baniak mam 375 + 100 sump i z tego co wyliczyłem to potrzebuje zeoreaktora włąsnie na 1L.

Jest tu na forum kilku użytkowników tej metody i może ktoś ma podobny litraż i może mi pokazać jakiego reaktora używa. I jeszcze jedno pytanie czy można złożyć zeoreaktor zasilany ze spływu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reaktorek musi miec taka konstrukcje aby umozliwial potrząsanie kamyków.

na spływ raczej sie nie nadaje , poniewaz będzie za mocny przepływ , nawet jak go ograniczysz to ciężko bedzie wyregulować. Kolejna wazna sprawa to reaktorek musi pracowac na właczniku czasowym 3h on / 3h off .Jesli dasz na spływ to raczej nie dasz rady tego zapewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega yoka nie posiada chyba filtra zeo ...ale pewnie nie jest to latwe.

gdzies czytalem o przeplywie wody przez zloze zeo 200l/h z drugiej strony kolega thcskiba zaleca pompke 400l/h . Jesli chodzi o zeo-filterek to wlasnie thcskiby pytaj czy nie zrobil by Ci pod zamowienie lub mozesz sobie kupic w sklepie

http://www.morskie.com/zeovit-system-technika-c-87_89.html

no chyba ze nie masz miejsca w sumpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Docelowy przepływ przez złoze powinien byc ~400l , ale przez pierwsze 6-8 tyg po uruchomieniu zeo powinien byc ok 200l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi tu o wolniejsze przystosowanie korali ? jesli tak ..nie mozna by bylo zastosowac pompy 400l i ewentualnie zmiejszyc czas plukania zloza do 1,5h i 4h przerwy ?

Przeciez filtrow zeo nie sprzedaja z dwoma pompami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrniew masz rację z tym 3/3 właczony wyłączony na początku, jakoś mi to umkneło. Więc ze spływu odpada, dzięki.

Co do zeoreaktora to liczyłem na to że macie jakieś propozycje konkretnych modeli ale z tego co się zorientowałem to wybór nie jest zbyt wielki, nie pozostało nic innego jak szukać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi tu o wolniejsze przystosowanie korali ? jesli tak ..nie mozna by bylo zastosowac pompy 400l i ewentualnie zmiejszyc czas plukania zloza do 1,5h i 4h przerwy ?

Przeciez filtrow zeo nie sprzedaja z dwoma pompami

mozesz dac zawór na pompe i zdławić ją ,poco dwie pompy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@andrniew masz rację z tym 3/3 właczony wyłączony na początku, jakoś mi to umkneło.

Ten początek to 6 - 9 miesięcy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak co pod koniec miesiaca bede mial takie zwykle bez bajerow filterki zeo ale one beda na 1 litr wkladu praktycznie wejdzie troche wiecej ale beda jako 1 litr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrniew 6-9 miesięcy powiadasz? trochę mnie zdziwiłeś. Czytałem instrukcję do zeo kilka razy i nie doczytałem sie tego. Czy to ma związek z dojrzewaniem baniaka od zeovitu?

@ thcskiba dzieki za info, mam nadzieje ze gdzieś bedzie mozna znalezc informacje że masz je w ofercie, jesli nie to prosze o info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki reaktora dla przyjaciela :D

Nigdy nie pojawi sie w ofercie sklepu bynajmniej nie w najblizszym czasie

588_thumb.attach

589_thumb.attach

590_thumb.attach

591_thumb.attach

592_thumb.attach

593_thumb.attach

594_thumb.attach

595_thumb.attach