wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Witam, powoli przymierzam się do Zeovitu i chciałbym zasięgnąc rady odnośnie zeo reaktora. Może moglibyście mi polecić reaktor na około 1L wkładu. Baniak mam 375 + 100 sump i z tego co wyliczyłem to potrzebuje zeoreaktora włąsnie na 1L. Jest tu na forum kilku użytkowników tej metody i może ktoś ma podobny litraż i może mi pokazać jakiego reaktora używa. I jeszcze jedno pytanie czy można złożyć zeoreaktor zasilany ze spływu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Reaktorek musi miec taka konstrukcje aby umozliwial potrząsanie kamyków. na spływ raczej sie nie nadaje , poniewaz będzie za mocny przepływ , nawet jak go ograniczysz to ciężko bedzie wyregulować. Kolejna wazna sprawa to reaktorek musi pracowac na właczniku czasowym 3h on / 3h off .Jesli dasz na spływ to raczej nie dasz rady tego zapewnić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 kolega yoka nie posiada chyba filtra zeo ...ale pewnie nie jest to latwe. gdzies czytalem o przeplywie wody przez zloze zeo 200l/h z drugiej strony kolega thcskiba zaleca pompke 400l/h . Jesli chodzi o zeo-filterek to wlasnie thcskiby pytaj czy nie zrobil by Ci pod zamowienie lub mozesz sobie kupic w sklepie http://www.morskie.com/zeovit-system-technika-c-87_89.html no chyba ze nie masz miejsca w sumpie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Docelowy przepływ przez złoze powinien byc ~400l , ale przez pierwsze 6-8 tyg po uruchomieniu zeo powinien byc ok 200l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 chodzi tu o wolniejsze przystosowanie korali ? jesli tak ..nie mozna by bylo zastosowac pompy 400l i ewentualnie zmiejszyc czas plukania zloza do 1,5h i 4h przerwy ? Przeciez filtrow zeo nie sprzedaja z dwoma pompami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 @andrniew masz rację z tym 3/3 właczony wyłączony na początku, jakoś mi to umkneło. Więc ze spływu odpada, dzięki. Co do zeoreaktora to liczyłem na to że macie jakieś propozycje konkretnych modeli ale z tego co się zorientowałem to wybór nie jest zbyt wielki, nie pozostało nic innego jak szukać.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 http://aqua-reef.pl/prezentacja-reaktora-zeo-made-t459.html przeczytaj ten wątek i zapytaj Skiby.Może i Tobie coś takiego wydłubie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 chodzi tu o wolniejsze przystosowanie korali ? jesli tak ..nie mozna by bylo zastosowac pompy 400l i ewentualnie zmiejszyc czas plukania zloza do 1,5h i 4h przerwy ? Przeciez filtrow zeo nie sprzedaja z dwoma pompami mozesz dac zawór na pompe i zdławić ją ,poco dwie pompy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 @andrniew masz rację z tym 3/3 właczony wyłączony na początku, jakoś mi to umkneło. Ten początek to 6 - 9 miesięcy ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Jak co pod koniec miesiaca bede mial takie zwykle bez bajerow filterki zeo ale one beda na 1 litr wkladu praktycznie wejdzie troche wiecej ale beda jako 1 litr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 @andrniew 6-9 miesięcy powiadasz? trochę mnie zdziwiłeś. Czytałem instrukcję do zeo kilka razy i nie doczytałem sie tego. Czy to ma związek z dojrzewaniem baniaka od zeovitu? @ thcskiba dzieki za info, mam nadzieje ze gdzieś bedzie mozna znalezc informacje że masz je w ofercie, jesli nie to prosze o info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2008 Wojtesu napewno pokaze na forum a dwa beda w ofercie sklepu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2008 Hej jesli ktos jest zainteresowany do sprzedania nowy filterek zeo prawdopodobnie to bedzie jedyna sztuka poniewaz zdejmuje z produkcji wieksza czesc swoich wyrobow dla zainteresowanego foty sa tutaj http://aqua-reef.pl/showthread.php?p=5952#post5952 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 Fotki reaktora dla przyjaciela Nigdy nie pojawi sie w ofercie sklepu bynajmniej nie w najblizszym czasie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 piękna robota:) i te rurki:) ... z pewnością przyjaciel będzie szczęśliwy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 Profesjonalna robota Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 Nowa zabawka dla synka Jak widac maly ten filterek nie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2008 No no no wygląda świetnie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach