Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 Witam Wczoraj zauważyłem u mojego Błazenka białą Plamkę na ciele a dziś już odchodzą jej kawałki skóry.Wygląda to na Brooklynella Hostilis ,lecz w początkowym stadium gdyż ryba jest bardzo ruchliwa i je bardziej od swojego towarzysza.(podaje Hikari Marine S i Mrożoną artemię) .Więc może dało by jakoś radę pomóc jej bez chemii ?W razie czego mam akwarium "szpitalne".Ale wolał bym nie atakować jej chemią ,chyba ,że inaczej nie da rady. Z Góry Dziękuje Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 Hm... Mozesz dodac do pokarmu sok z czosnku lub gotowy firmowy preparat czosnkowy. Mozesz troche wiecej karmic, ale w zaden sposob nie moze to oznaczac pogorszenia warunkow w akwarium. Mozesz sprobowac wzbogacic artemie ( taki rybi pop-corn) w tluszcze, np. za pomoca Selco czy innych takich produktow do wzbogacania pokarmu. Czy to nowa rybka? Czy ostatnio dodawales jakies ryby do akwarium? Masz krewetki czyszczace? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 Tak to nowa ryba ,kupiłem ją wczoraj i są tylko dwa błazny.Krewetki niestety jeszcze nie mam.Obecna obsada to tylko: Dwa Błazny Pustelnik ślimak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 A moze to tylko wina zlego odlowienia z zbiornika lub transportu i blazenek ma otarcie Dosc czesto sie to zdaza jesli byla by to jakas choroba pasozytnicza jego zachowanie bylo by inne powinien szybko oddychac byc ospaly ocierac sie o przedmioty nie powinien miec apetytu Jak go kupowales obejrzales go dokladnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 No właśnie gdy go kupowałem miał tylko tą plamkę ,ona wyglądała jak odbarwienie więc nie wiedziałem ,że jest to choroba...On jest jak by "nadpobudliwy' ,strasznie szybko pływa ,nie ociera sie o nic ,ale to na 100% nie jest otarcie ,dopiero dziś mu się to zrobiło.I jest jak by na całym ciele. Wygląda to tak http://www.aqua.org.il/pic/Articles/LowSaltness/klovnsyke.jpg tylko w mniej zaawansowanym stadium. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Sierpień 2008 tak jak pisalem Ci na nano-reef.pl wszelkie zrodla lacznie ze slowem drukowanym podaja jako metode chemie lub kapiel w wodzie slodkiej. dodatkowo wilkerson w swojej ksiazce zwraca uwage na to , ze generalnie choroba jest wprowadzana do zbiornika przez ryby pochodzace z odlowu - wiec pasuje to do Twojego opisu - i najlepsza metoda na unikanie tej choroby jest kupowanie ryb z hodowli. czosnek faktycznie ma wlasciwosci bakteriobojcze, ale nie jest lekarstwem jako takim i mala jest szansa, aby wykonczyl pasozyty ktore powoduja ta chorobe. sory, ze Cie nie pocieszam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 O wiele gorzej z Błazenkiem .Dziś rano miał o wiele więcej tego czegoś białego.Dałem go do 10l (woda z akwarium) i skałkę.Dodałem 6 kropli Sera Costapur.Wrzuciłem go i po chwili spadły z niego niemal wszystkie te białe "farfocle" i leży na dnie ,co chwile opada na bok ,ale się podnosi...i walczy cały czas... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Błazenek odszedł na wielką rafę Ostrzegam wszystkich przed zakupami w Botii!!!Beznadziejny sklep ,oprócz Błaznów,paru korali i dosłownie kilku bezkręgowców nic tam nie ma! Sprzedawca nie wie co to odgazowana skała!Sprzedają chore ryby ba mało tego jednego wcisnęli mi Ocellarisa a drugiego Percule (kapnąłem się dopiero w domu) NIE POLECAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2008 Szkoda Jesli chodzi o zestawy takie jak ten: To nawet fajnie to wyglada i masz wtedy dwa gatunki a nie jeden i do tego pare Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2009 Odkopuję temat, ale może komuś się to przyda U jednego z moich błaznów również zauważyłem objawy świadczące o brooklynelli. Pomogła kąpiel (godzinna) w roztworze akryflawiny (tej z Tropicala) o stężeniu 1ml/litr wody w osobnym zbiorniku. Kąpiel była robiona wczoraj, dziś nie ma śladu po chorobie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2011 Odkopuję bo mam chyba to dziadostwo na swoich błaznach. Pasuje do opisu z jakiejś tam stronki, zaczyna się od głowy i rozszerza. Zastosowałem zieleń malachitową (akurat mam do drugiego, słodkiego akwarium) i podniosłem temperaturę na 28'C. Może jutro dostanę Costapur, albo coś innego, w co wątpię bo lokalne sklepy to po prostu żenada i amatorka. Ktoś napisał, że to typowe u ryb z odłowu, a gnojki ze sklepu skasowali mnie więcej niż normalnie, bo ryby były ponoć od hodowcy, już ja ich pojadę na necie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach