Skocz do zawartości
ogrodnik20

Co wlozyc do sumpa?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie , nie odpieniaczu :no: W ostatniej komorze na obiegówce . Raczej trudno by było ustawić odpieniacz :lol: widzę za to dokładnie kiedy i w jakim tempie spada wydajność obiegu. Po prostu spada poziom wody w kominie. Mnie to nie przeszkadza bo baniak stoi w moim relaxroomie więc nikt w domu nie narzeka.

Po "burzy" w akwarium którą robię raz na tydzień poziom momentalnie w kominie leci o 3-4cm , tyle syfu zbiera nie na wacie. W normalny dzień wymiana raz na dobę , a kiedyś gdy miałem matę z waty perlonowej w paskach wymieniałem dwa razy na dobę:)

A teraz dlaczego na zasysie pompy?

Z chytrości :woot:

Kiedyś wsadzałem watę w wąskie komory w sumpie , w buble stopa , ale przy wymianie codziennie , paczka waty szła w tygodniu, teraz wystarcza na dwa miesiące, więc troszkę oszczędności jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wata: najefektywniejsza jako wstepna filtracja umieszczona juz przy spuscie wody: sa rozne koszyki, w ktore mozna wsadzic wate i pieknie to działa, nigdzie sie nie rozłazi, nie zatyka i łatwo mozna to podmieniać. Wymieniam codziennie, max co 2 dni. Drogie to nie jest, a bardzo pomocne. Pozdrawiam. Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na myśli to, że wata na wlocie pompy dodatkowo ją dławi co pewnie nie wpływa na nią pozytywnie.

Druga sprawa to to, że umieszczając watę czy 'skarpetkę' na początku sump'a można wyeliminować przepływ grubszego syfu przez cały sump i jego osadzanie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację Tomku , syf jest rozłożony po całym sumpie równomiernie, ale przy podmiance zbieram go wężem. Wszystko jest zrobione w ten sposób ,że:

Przy podmiance robię "sztorm" w akwarium, następnie wężem ściągam wodę z sumpa z detrytusem wprost do kanalizy, na końcu załączam pompę w piwnicy i ta pompuje świeżą wodę do sumpa.

Już niedługo cała filtrownia będzie w piwnicy , więc takich kombinacji nie będzie :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi