ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Witam. O dziwo nie porusze tu tematu TOTM z tego miesiaca Wydaje mi sie, ze temat o nim na nano-reef.pl wyczerpal ta kwestie. Zajme sie czyms innym, a mianowicie dosc interesujacym artykulem na temat dozowania wodki. O ile nie jest to temat nowy, to po raz pierwszy zobaczylem udokumentowany, mniej wiecej, efekt dozowania wodki na rafe z SPSami. Dostrzegajac multum niedoskonalosci w moim akwarium kusi mnie, aby sprobowac tej metody. Stad mam pytania: - czy ktos z Was probowal juz dozowania wodki? - jezeli tak, to jaka ma o niej opinie? Jakies rady? - albo czy ktos z Was zna przynajmniej kogos, kto probowal upic swoje ryby i korale? - moze jest ktos jeszcze chetny sprobowac lania wodki? W grupie zawsze razniej Nie wiem do konca, czy napewno wystartuje z lanie wodki, ale jezeli uda mi sie zorganizowac zbedne fundusze na dobry test PO4 i wystartuje, to podziele sie wrazeniami. Swoja droga, artykul wspomniany wczesniej mozna znalezc pod TYM linkiem. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Witam wszystkich. Leję wóde od ponad 5miesięcy. Najpierw "czystą" 2ml na 150L wody a jak się skończyła to 1ml czystego spirtu. Poza spadkiem NO3 z 50 do zera, nie zauważyłem żadnych zmian. Teraz przez 2 tyg. nie leję i NO3 mam jakieś 0.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 To nie jest takie proste . Kazdy zbiornik jest inny i reakcja po dozowaniu wódki bedzie u kazdego inna. Dozowanie wódki ma sens tylko wtedy , gdy poziom NO3 i PO4 jest znaczny.Trzeba dopilnowac aby No3 i Po4 było redukowane w tym samym czasie. Nie jest to łatwe ! NO3 jest duzo szybciej i łatwiej redukowane niż PO4 i dlatego możemy wpaśc w pułapkę. Jesli No3 zjedzie do zera a Po4 nadal pozostanie na podwyzszonym poziomie bedzie problem na długi czas aby poradzić sobie z tym. Moim zdaniem metoda ta nie nadaje sie do zbiorników , gdzie jest zasypany żywy piach , ponieaz bedzie konflikt bakterii , po drugie jesli mamy refugium czy DSB to problem sie bardziej skomplikuje , własnie dlatego że No3 bedzie szybciej zredukowane niż Po4. żeby zredukować Po4 za pomoca bakteri bedziemy zmuszeni sztucznie podnieśc NO3 . Gdyby ta metoda redukowala tylko PO4 byłaby idealnym rozwiazaniem . Natomiast obecnośc NO3 jest wskazana aby korale nie głodowały. Kolejnym problemem może okazać sie nadmierny rozrost jednego ze szczepu bakterii i po roku bedziemy zmuszeni dozowac znacznie wieksze dawki jak w przypadku prodibio , a to bedzie niebezpieczne dla ryb. Proponuje sie zastanowić czy warto i czy ryzyko nie jest zbyt duże. Wódke , póki co polecam do grilla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 Kolejnym problemem może okazać sie nadmierny rozrost jednego ze szczepu bakterii i po roku bedziemy zmuszeni dozowac znacznie wieksze dawki jak w przypadku prodibio , a to bedzie niebezpieczne dla ryb. Andrzej rozwiń myśl z prodibio bo nie spotkałem się z tym a leję prodibio do zbiornika, więc jestem żywotnie zainteresowany tematem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Nie wiem co tu rozwijac , temat był juz poruszany a na RC jest szersza dyskusja na ten temat. Chodzi o to ,że dodawane szczepy bakterii nie równomiernie sie rozrastaja i po kilku miesiacach jeden szczep staje sie dominujacy . Aby wyrównać populacje pozostałych szczepów , które krócej żyją jesteśmy zmuszeni zwiekszac dawki ( nawet kilkukrotnie ). Dlatego jesli zbiornik jest w miare czysty , to nie ma sensu wyjaławiać go bakteriami a te uzywamy w razie potrzeby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 A masz może linka do tego wątku na RC ? Jak wpiszę tam prodibio czy biodigest to czytania na miesiąc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 A ja wam wszystkim zazdroszcze znajomosci jezyka . z dugiej strony fajnie ze tu jestescie i z checia przekazujecie nam swoje doswiadczenie i wiedze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Leję wódkę od roku , dodaję Prodibio od 3mcy a wcześniej lałem Cycle. Wyciągnąłem akwarium z totalnej zapaści właśnie wódką= NO3-100 , PO4 już nie pamiętam ale było szokujące. Obecnie NO3-1 PO4-Salifertem zero. Tak jak napisał Andrzej - to wszystko nie jest takie proste. W momencie kulminacji stosowania tej metody lałem 18ml czystego spirytusu a obecnie leję 2ml . Nie będę się rozpisywał publicznie na ten drażniacy niektórych ludzi temat więc jak chcesz to zadzwoń - o ile będe mógł ci pomóc w tym temacie to pomogę. Telefon podam na priva. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Akurat czytam sobie co moge na ten temat na RC znalezc i owszem, pojawia sie sporo watpliwosci, ale moja dusza eksperymentatora sprawa jest nadal zainteresowana Cos czuje, ze skonczy sie na zakupie miernika Hanna do PO4, zestawu Prodibio i zaczne zabawe. @R.I.P Ja najpierw zapytam, czy moze jednak nie bylbys sklonny swoim doswiadczeniem podzielic sie tutaj Ale jezeli nie to podaj prosze telefon na priv, zanim zaczne chetnie sie skonsultuje. @yamnik Nigdy nie jest za pozno na nauke jezykow obcych! Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Sry za of topic ...ale moj pierwszy pobyt w Egipcie i jazda autobusem rozwozacym nas pom roznych hotelach .." wylazlem z autobusu zeby zapalic i jak machali zeby wsiadac to do faceta ktory stal na bramce hotelu pod ktorym aktualnie stalismy spytalem GDZIE MOGE ZAKIEPOWAC a ten pomachal i pobiegl gizes i za chwile przybiegl z popielniczka " wiec dla moich potrzeb wystarczy a esperanto znam co do nauki jezykow ....to fakt zeby sie porozumiec ..nie ma sprawy ..nie potrzeba zbyt wiele ..ale ostatnio tlumaczac papiery do rejestracji samochodu tlumacz przysiegly mial problem z jezykiem technicznym ..i na fakturze z salonu bylo wypisane wyposazenie ...i nie dala rady ( fakt nie bylo to nikomu potrzebne , ale nawet ludzie zajmujacy sie tym zawodowo maja problem ) Sam wrzucilem w translator insrtukcje do pompy infuzyjnej i i prawie wyszlo mi ze krowy najlepiej doic nad ranem ..wiec chyba najprostrzym wyjsciem jest zaufac Wam i Waszym dosiadczeniom ..nic zinterpretowac cos samemu i miec problemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Niestety po przykrych doświadczeniach z niektórymi forumowiczami z nano-reef przyżekłem sobie nie dawać rad kontrowersyjnych dla innych na publicznym forum. Wielokrotnie proste rozwiązania i cierpliwość dają tekie same efekty jak bardzo drogie medykamenty kupione jako złoty środek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 RIP chyba nie myslisz o mnie ..jak pamietam wyszla jakas zadyma z odpieniaczerm ...tylko ze Ty wtedy zle mnie zrozumiales ...mi wylacznie chodzilo o to by Zbyszek mial nadal akwarium i zeby nniczego nie sprzedawal ....w kazdym badz razie ..przepraszalem wtedy ..ale watek zostal usuniety ...przepraszam teraz ponownie. Przykro mi ze tak sie to skonczylo i wyszly takie nieporozumienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Ok, R.I.P, rozumiem Cie. Jak zaczne z wodka na pewno zadzwonie. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 yamnik - nawet o tobie nie pomyślałem.... tą kwestję przecież wyjaśnilismy już dawno i jest zamknięta. Trzymaj się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 a to ok ..pisz o tej wódce pokarze zonie dlaczego tak duzo musze jej kupowac A tak na marginesie ..nie spotkalem sie tu z ostra wymiana zdan w temat jakiej kolwiek metody ...poza zeo ..ale przebiegla lagodnie . No i nikt nikomu tu nie ublizyl (poza mna jak dotarlem do kompa pod wplywem) Temat jest warty omowienia ....moga byc sprzecznosci jak pisze Andrzej ..bo zbiorniki sa rozne ..od wielkosci po obsade ....nawet poziom piasku pewnie mam jakies znaczenie nie majac dsb ...ale w 1cm ...warstwie zyje cos tam ..w dwu centymetrowej dwa costamy i zuzycie wodki jest mniejsze . Opisz swoje doswiadczenia ..a napewno tu niky nie bedzie ich podwazal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Dlatego warto tu czsem zaglądać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach