robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2012 (edytowane) No właśnie , jak działa ten preparat ? wiąże po4 czy może lekko oddaje,pyli do wody mikro cząsteczki w wyniku fluidyzacji które wyłapują po4 ai które z kolei usuwa odpieniacz ??? Bo urobek w odpieniaczu mam ciągle koloru rowy.Jak myślicie ? Edytowane 30 Kwiecień 2012 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2012 Z mojego doświadczenia najfajniejsze efekty daje wymiana raz w tygodniu jedna miarka około 10 g preparatu sprawdzałem to moją hanią. co do pylenia do fluidyzacji to nie posiadam filtra jadę z woreczkiem, moim zdaniem preparat pochłania po4 i dlatego go wymienimy aby nie oddawał nam z powrotem, co do odpieniacza myślę że systematyczne podmiany absorbera nie mają wpływu. Oczywiście to tylko moje zdanie z autpsji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 Podstawową zaleta rowy jest jej szybkie działanie adsorpcji fosforanów (juz po 2h wynik na hance widocznie nizszy), wiec środek b pomocny przy kataklizmie, przy potrzebie zdecydowanych, szybkich działań. Minusem cena oraz pylistość. Pod tym względem o niebo lepiej wychodzi phosguard. Oba adsorbenty mozna kręcić w filtrze flu. Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 ". Minusem cena oraz pylistość" a może dzięki pylistości usuwamy Po4 odpieniajć ten puł odpieniaczem ? jak tak to zaleta . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 (edytowane) no to poruszamy teraz kolejną kwestię: płukać czy nie płukać rowe przed wlozeniem do baniaka. Płukanie nie jest konieczne, bardziej zabieg estetyczny/psychologiczny, ktory pochłania jednak nie mały procent pyłu lądującego w kanalizacji. Niepłukana rowa... niejednego zniechęcił rudy nalot na skale, ktory dostaje sie do baniaka głównego. Niemniej nie jest to w żaden potwierdzony sposob niebezpieczne dla życia i ów pyłem nie ma co się przejmować. p.s. Być może w drobnej strukturze rowy tkwi sekret szybkości wiązania fosforanów i tyle. Edytowane 1 Maj 2012 przez luft Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 a to nie jest tak ze Rowa oddaje żelazo do wody ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 o oddawanie żelaza wytykano Phosguardowi. Niemniej musza to byc naprawdę znikome ilości... dla mnie to akurat in plus ponieważ żelazo przecież równiez dozujemy... Gdy zacząłem uzywać phosguardu, a juz rok stosuję, nie zauwazyłem negatywnych zmian czy nagłego wykwitu glonów. Także mozna obalić mit z zabójczą emisją Fe Pozdrawiam. Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 Czy rowa oddaje żelazo do wody? Bardzo ciekawe! Należało by poczytać z czego jest rowa tlenku żelaza a na bazie żelaza to jest duża różnica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 no to z czego jest rowa... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2012 Tlenku żelaza Dlatego jest droga rowa Wysokie koszty uzyskania absorbera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 Niepłukana rowa... niejednego zniechęcił rudy nalot na skale, ktory dostaje sie do baniaka głównego. Przy odpowiednim umieszczeniu absorbenta nic nie powinno pylic. Ja uzywam okolo 80 g/miesiac umieszczonego w skarpecie w filtrze przeplywowym. Przeplyw przez filtr okolo 400-500 l/godz. Nic nie pyli, nic sie nie roznosi. Do tej pory wymienialem Rowe obligatoryjnie raz w miesiacu, ale moim zdaniem to rozrzutnosc. Ostatni wklad jest juz ponad 2 miesiace a hanka nadal pokazuje 0,00. Wymienie kiedy zacznie cos wskazywac. Dodam tylko, ze w tym samym filtrze mam tez wlozony wegiel (takze w skarpecie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2012 rowa to wodorotlenek żelaza a to ogromna różnica między tlenkiem tlenek żelaza to inaczej rdza więc by się nie nadawał jako adsorber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 Darpol o to mi chodziło Pomylilem się na szybko pisałem na telefonie I się nie zastanowilem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 (edytowane) Wodorotlenek , tlenek itp. itd. wiem jedno ,wióry metalowe bardzo cienkie z pod tokarki umieszczone e woreczku-siatce w dyżym przepływie wody przynoszą ten sam rezultat co rowa. takie coś http://www.natarianni.fr/img/p/896-146-large.jpg http://samy.space-blogs.com/blog-categorie/1912/analyses-de-l-eau.html http://www.forumaquario.org/t54895-anti-phosphate http://www.aquatikus.fr/experiences/paille-de-fer-vs-po4.html http://samy.space-blogs.com/blog-categorie/1164/techniques-maintenance.html Edytowane 3 Maj 2012 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 Np teraz to mnie zagieles całkiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darpol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2012 (edytowane) @robi59 to Ty stosuj wióry z tokarki ,a ja skromnie pozostanę przy wodorotlenku żelaza III obojetnie czy rowy czy innej firmy ale jednak to.Niestety wiem co się działo z acroporami jak wpadł kontowniczek do zbiornika podczas montażu korony i zaczął rdzewieć . Edytowane 3 Maj 2012 przez darpol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2012 Wióry jednak lepiej spełniają swoje zadanie i są bardziej... "przewidywalne" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach