MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2008 Cześć, przyszedł czas na zasiedlenie akwarium rybami. Po głowie od dłuższego czasu chodzą mi małe, stadne chromisy i anthiasy. Ostatnio wpadłem na pomysł wpuszczenia tylko chromisów, w ilości 20-30sztuk. Wystrój akwarium(wymiary w stopce) jest dość oryginalny bowiem w zbiorniku docelowo będzie +/- 15kg skały obsadzonej koralami. Główną konstrukcję już stworzyłem(bardzo fajna:D), jeszcze po bokach zostało trochę kamoli. W najbliższym czasie zamierzam przebudować sump w którym już teraz mam trochę skały, jednak jest on jednokomorowy i widzę wady takiego rozwiązania. Przede wszystkim skała jest "dość" świeża i jak wiadomo pyli tym syfo-żwirkiem, który zalega na dnie sumpa. Boję się go ruszyć, dlatego też na dniach zamierzam wyjąć z niego skałę i pompę, wylać wodę z tymi brudami, zbudować rusztowanie z rurek i takiej kratki(stosowana bodajże w filtrach podżwirowych), dać silne pompy, które będą ją stale obmywać. Co myślicie o takim rozwiązaniu- zda egzamin? Jedyny problem to wielkość sumpa, ma tylko 100 litrów i za dużo skały tam nie zmieszczę, mam zamiar zamówić nowe szkiełko, z komorą dla pompy i w drugiej części umieścić te 20-30kg skały. Całość będzie oświetlona, dorzucę też pewnie jakiegoś glona:). Do czego zmierzam- mianowicie z tego co wiem, to chromisy jako schronu używają patyków. Mam taką fajną akrę całkiem pokaźnych rozmiarów:) no i trochę mniejszych badyli. Moje pytanie brzmi: czy na 20-30 sztuk wystarczy takie schronienie, jak u Was zachowują się te rybki w nocy- śpią w skale/koralach czy również gdzieś przy dnie? Jeśli w koralach- co one na to? Słyszałem, że kluczem do utrzymania w dobrej kondycji chromisów jest częste karmienie- z tym nie będzie problemów. Liczę na Wasze porady i opinie, co sądzicie o takim zestawieniu, dodam, że prawdopodobnie będą to jedyne ryby(prawdopodobnie najładniejsze akwarium na świecie:D). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach