thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Musze poszukac znalazlem je na jakims azjatyckim forum bylo foto laski w kapeluszu trzymajacej wspomniany dozownik ktory niewiele roznil sie od Grotecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2008 Swinie !! a moj taki sliczny wyszedl :-) Pytanie tylko po ile bedzie bo moze sie okazac ze bede konkurencyjny. u mnie dla detalu wychodzi 700-800 za dozownik dla klienta i to w zakupie podzespolow w cenach detalicznych. Nie chce nawet myslec ile set procent marzy ma grotech na swoich produktach :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2008 a ja myśle, panowie konstruktorzy, że jak wasze produkty będą w przedziale cenowym pomiedzy "chinami" a grotechem to napewno znajdziecie odbiorców bo wielu ludzi jest zrażonych do chińszczyzny a wielu jeszcze się zrazi bo jakościowo zawsze marnie wypadali i wypada będą. Więc róbcie swoje bo waszą jakośc (przynajmniej jednego z was) wielu już poznało i docenilo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 No to ja dorzuce ze pompki przyszly i to nie zadne chinskie tylko elegancka europejska produkcja z firmy produkujacej tylko takie pompki roznej masci i rozmiarow :-) Czas na zlozenie wszystkiego do kupy :-) mam nadzieje ze do niedzieli ruszy moj prototyp :-) dozujacy ballinga :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Czekam na fotki tego sprzetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 fotki jak fotki, bardziej mam problem aby dobrac jakas ladna obudowe :-) U nas to tlocza mega badziewny plastik na obudowy - juz wole chinczykow :-) ktos tu kiedys podawal link do producenta obudow... ;-) PS. Przy okazji powstanie kilka automatycznych dolewek :-) Jednak patrzac na te pompki i pompki ktore ma np. skiba to aquamedicowskie rezwiazanie jakies slabe i wielkie jest... ;-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Co do pompek AM to obudowa fakt jest duza mogla by byc mniejsza w srodku jest duzo pustego miejsca Naped tych pomp do dobre wolnoobrotowe silniki Mitsubishi sam ich uzywam przy mixerach Najgorszym rozwiazaniem sa wadliwe krzyzaki z rolkami w starszych modelach byly rolki z prowadzeniami wezyka w nowych ktos sobie wymyslil ze z prowadzen bocznych mozna zrezygnowac i niestety to byl duzy blad Druga sprawa jakosc zastosowanego wezyka ktory jest z Santoprene jest straszna Co do polskich producentow obudow to masz racje wieksza czesc z ich produkcji to prawdopodobnie obudowy wykonane z materialow do produkcji ktorych przemielono worki po nawozach Mam w warsztacie naprawde dziesiatki roznych obudow bo szukalem do pomp ale zazwyczaj nie moglem dopasowac wymiarami albo wyglad odstarsza zakup u zachodniego producenta przeraza musial byc ich sporo zakupic aby dostac dobra cene super obudowy robi bopla.de w ktorech siedzi naprzyklad profilux czy tez grotech Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 to nie zadne chinskie tylko elegancka europejska produkcja a za chwile U nas to tlocza mega badziewny plastik na obudowy - juz wole chinczykow :-) :D Nie obraz sie @smithpl ,ale strasznie mnie to rozbawiło:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 no bo to szczera prawda, niby czepiamy sie sprzetu chinskiego ( ja nie bo moj Bubble Magus odpienia pieknie, jak i lampa siwci slicznie ) ale... pompi europejskie - naprawde dokladnie wykonane ( rozebralem :-) ) za to obudowy.... normlanie przewalilem dzisiaj z 20 firm polskich i tak sie zastanawiam czy ci kolesie nie maja oczu? nawet jakbys do srodka wstawil sztabke zlota to nikt by tego nie kupil :-) Mimo ze robi sie dobry produkt to nalezy go dobrze opakowac 0 a nasi w 80% robia obudowy na tych samych wtryskarkach co robia znaki drogowe lub dekle od muszli klozetoych :-) ( tych tanich ) Za to jak pogadalem z moimi chinskimi "przyjaciolmi" to znalezli mi fajne obudowy, ale do prototypu nie bede sciagal jednej sztuki :-) Podsumowanie, prototyp jedzie na obudowie klozetowej, a potem zobacze ile sie da kupic obudów za miske ryzu :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Smith o to Ci chodziło? Obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 np. te jeszcze jako takie, zobacz te: http://www.maszczyk.pl/katalog.php?kat=15&szczegoly=83 albo ta; http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/obu_pla/1501 usiasc i plakac - pozna komuna, koles rabnal wtryskarke w 1970 roku i robi do dzisiaj :-D :-D I tym moim zdaniem przegrywamy na swiecie, bo nawet jak cos dobrego zrobimy i chcemy to sprzedac to opakujemy to w taki chlam ze nikt tego potem nie kupuje :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Smithpl ty chyba jeszcze nie miales obudowy od Maszczyka Nadaja sie one tylko do napier.... nia nimi starej Mam je zakupilem kilka rodzaji i wiesz co leza i tak im zostanie Ta obudowa z drugiego linka tez jest od Maszczyka :eek: KM-22 http://www.maszczyk.pl/sklep.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2008 :D a myslalem ze najwiekszy problem bedzie z pompkami :dance: w tym projekcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Listopad 2008 Co do dozownika, ida testy dobowe pompek - okaze sie co sa warte :-) przy okazji dorabiam termostat z termometrem i zalaczaniem chlodzenia/grzania no i opcje dolewki.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2008 Testy w toku, dozujemy i dopracowujemy, po drodze byl chwilowy problem z dostarczycielem pompek ale juz temat ogarniety. Wersja wstepna obsluguje 3 x pompka Wersja pro 3 x pompka + temp i sterwanie chlodzenie/grzanie Modul +4 dodaje 4 dodatkowe pompki do kontrolera... W drugiej serii bedzie sterowanie z PC, nastepny Ethernet + gsm Wersja light 5 bedzie miala obsluge night light + sciemniane sterowniki T5 uff..... troche sie wkrecilem :dance::dance: a tu fotka z zeszlego tyg, z testów wydajnosciowych... Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2008 Co do dozownika to kiedyś znalazłem projekt na bazie pomp do spryskiwaczy które pokazał thcskiba jedyny problem to taki że zegary sterujące są dosyć droge najtańszy znałazłem dziś za 79 zl z możliwościa ustawienia cyklu od 1s. Co do elektryki to jestem słaby jeżeli ktos wie gdzie można kupic jakieś tanie urządzenie które by sterowało tymi pompkami to prosiłbym o linka, chciałbym żeby sterowało najmniej 6 pompkami wiec za same sterowniki wyjdzie 474zl ma ktoś tańszy sposób na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2008 jak ci pisałem, podane pompki są mega nie dokładne i mega prądo żerne. Chyba ze komus nie zalezy na dokladnosci dozowania. I jeszcze oparty na zasilaczu do PC ktory w spoczynku bierze 100W wiec ogólnie pomsl nie ciekawy ale jak dla mnie nie praktyczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2008 Z tego co pamiętam (jeszcze ze słodkiej wody) to jeden hodowca krewetek właśnie miał akwa full bezobsługowe i też miał tam pompki dozujące DIY (tylko nie pamiętam czy to jego roboty :eek: ,ale na pewno DIY) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach