Skocz do zawartości
draco1984

Nowy w świecie morskiej akwarystyki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników FORUM. Akwarystyką słodkowodną zajmuję się już od 15 lat. Zapadła decyzja że zakładam akwarium morskie, i pomału mam zamiar kompletować wiedzę przede wszystkim, no i rzecz jasna sprzęt :). Pomału, ponieważ nie ukrywam ze nie mam możliwości wyłożenia na start 2 tyś zł. Ale krok po kroku do celu jakoś dotrę ;).

Jestem z Wrocławia i bardzo chętnie popisałbym z kimś z okolicy, może nawet jakieś instruktażowe spotkanie też wchodzi w grę. Zapewne nie jedno.

Fajnie byłoby gdyby ktoś mógł się podzielić jakimiś materiałami na temat morszczuków, bo znajdowane w necie informacje są zazwyczaj szczątkowe, i nie wyjaśniają wszystkich aspektów zagadnienia :). Więc jakieś kompendium wiedzy mile widziane :).

Dzięki z góry!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od planowania zbiornika czyli od wielkości jakie masz możliwości a resztę się da dobrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek myślałem o zbiorniku 80l. Wiem że jest to nano, i utrzymanie takiego zbiornika jest trudniejsze niż dużego - to zresztą wiem też z doświadczenia słodkowodnego ;). Zastanawiam się też czy w takim zbiorniku jest sens wydzielać jego tylną część na mini sampa?. Myślałem tez o rozwiązaniu typu samp za zbiornikiem (typowo przelewowa kaskada pojemności 15-20l). Jakie rozwiązania są lepsze? Chciałbym za dużo wiedzieć na raz :D. Dlatego prosiłbym o wszystko co macie do czytania na ten temat :D (żądny i głodny wiedzy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel z tyłu jest jak najbardziej ok z tym że pamiętaj że odgradzając część zbiornika tracisz w nim głębie i pojawia się problem z ustawieniem skały w wąskim zbiorniku (sam to przerabiałem) pisałeś też o umieszczeniu za tym zbiornikiem drugiego pełniącego rolę "kaskady" napisz dokładniej jak to ma wyglądać może jakiś rysunek?

a wracając do rozmiarów to myśle że 80L to już coś chociaż zawsze można to podciągnąć do 112+ koszta niewiele większe a miejsca więcejthumbsup.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wieczorem myślałem o czymś takim. Plan wykonałem w paincie w pracy, więc bez komentarzy że mogłem się bardziej postarać :D. Za głównym zbiornikiem znajduje się drugi. Jest niższy niż główny, tak aby nie przeszkadzał pokrywie. Diamentowym ringiem bez problemu da się wyciąć otwory odpływowe. Tylko nie jestem do końca przekonany czy ten wlotowy nie powinien być wyżej, bliżej górnej krawędzi, tak aby można było bez kłopotów podpiąć DIY. Nie wiem też jak tego mojego sampa podzielić do końca, więc gdyby ktoś chciał, śmiało można edytować obrazek i wklejac go ponownie:. No i oczywiście, proszę o opinię czy coś takiego się sprawdzi. Może ktoś ma coś podobnego u siebie??Nowy obraz mapy bitowej.bmp

Edytowane przez draco1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak miejsca. Szkło będzie stało na komodzie z szufladami i nie bardzo będzie miejsce na samp w niej. Chyba że 2 mały zbiornik za głównym? Ale nie mam pomysłu jak to wtedy razem podłączyć :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi raczej o system pomp:D. Jeśli będę miał 2 odrębne zbiorniki to muszę mieć pompę która wtłoczy wodę do sampa i 2 która ją wypompuje... Tak mi się zdaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup REEFMAX tylko nie wiem czy mają z prostymi szybami nie jest to coś super ale moim zdaniem na początek wystarczy. Troszkę nabędziesz praktyki to sam sobie coś zmątujesz. Sorki za taki posst ale "mariuszduch ma rację co do "naczyń połączonych" Jak cos kupisz gotowego będzie mniej strat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi