loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Kwiecień 2013 Prawda i nieprawda. Paradoks jest taki że czym nowsze generacje ledów tym gorzej znaszego punktu "zapotrzebowania" jeśli użyć tylko 2 kolorów i to jednego binu każdy. Diody robią się "węższe" ale efektywniejsze. Producentów nie interesuje akwarystyka tylko lm/W. Można temu zaradzić (poszerzając widmo) na kilka sposobów ale moim zdaniem dokładanie czerwonego to jest najmniej szczęśliwe wyjście. Zwróć uwagę lub przyjrzy się zdjęciom, filmom, zbiorników i lamp w których są czerwone diody użyte - zwłaszcza na dnie (piachu) jeśli jest zobaczysz to o czym myślę a czego nie cierpię - ta dyskoteka w tęczowych barwach. Kolejny problem że te ledy pracują przeważnie na znacznie mniejszych dopuszczalnych prądach niż białe/niebieskie - więc para idzie w gwizdek. To samo a znacznie przyjemniej dla oka można uzyskać mieszając biny ledów białych - albo użyć starych generacji które miały więcej czerwieni we widmie albo pomieszać z ciepłymi/neutralnymi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 W lampach Radion XR30 też są czerwone diody i żadnych czerwonych punktów nie widać. Może patrzyłes na lampy ze zle dobraną iloscią diod czerwonych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Akurat w Radionach tego czerwonego jest tyle tyko żeby się nazywało "że jest" i tu mamy efekt "pary w gwizdek" właśnie. Daliby zamiast tego więcej białych neutral to przynajmniej światło byłoby efektywniejsze. A tak posłuchali marketingowców i napakowali koloru "bo wszyscy tak mają". Dokładnie wiem jak działa ten mechanizm zwłaszcza w USA gdzie do lampy pakuje się WSZYSTKO co tam się marketingowi we łbach uroi czy potrzebne czy nie, czy sensowne czy nie, po to tylko żeby "mieć więcej lub przynajmniej to samo co konkurencja". I można do tego dopisywać głęboką filozofię i "naukowe badania" ale prawda jest smutna - karmią akwarystę a nie akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 (edytowane) dokładnie to samo tyczy sie milionów kolorowych cudownych buteleczek z chemią jeszcze parę lat temu było kilka preparatów i było ok a teraz miliony hehehe i żeby było smieszniej tak tak wszystko potrzebne masakra to samo ze sprzetem do akwarium 70% różnych sprzętów w sklepach i innego badziewia kompletnie nie potrzebne ale a nóż widelec klient da sie nabrać i łyknie kilka lat temu można było sie doradzić w sklepach bardziej hobbystycznie i tak też doradzali dzisiaj już nikt wam nie doradzi hobbystycznie tylko ekonomicznie sprzedawca reklamuje i doradza towar który się najgorzej sprzedaje,albo na którym najlepiej się zarabia dla tego tak dużo zabłąkanych owieczek jest hehehehe i od tego jest forum albo z innej beczki nie tylko w morszczyznie przykład ide do marketu i pytam się chłopaka jaką bys mi doradził kartę pamięci do kamery a on smieje sie i mówi mi że nie wie bo od tygodnia tu pracuje bo go przerzucili z działu mięsnego hhahahahahahaha trzeba samemu dzisiaj mieć pojęcie troszkę o tym i o tamtym Edytowane 4 Kwiecień 2013 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bekon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Wystarczy poczytać w ilu zbiornikach opisywanych na 3 forach zostało zmienione swiatło z powrotem z LED na T5 żeby domyśleć się że jednak nie jest to oświetlenie takie cudowne. Marketingowo rozdmuchane troche tańsze w utrzymaniu ale chyba nie o to tu chodzi. Dla mnie najważniejsze są kolorki korali i dlatego T5 to dla mnie jedyny sensowny wybór. Fajna sprawą jest też lampa ATI w której LED są tylko dodatkiem do T5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Nie zgodzę się z Tobą. To światło jest ze wszech miar cudowne ale trzeba wiedzieć co się robi żeby te cuda zobaczyć. Tak samo jak ze wszystkim zresztą innym. Zakładam się z Tobą o kratke piwa że 90% tych którzy wrócili nie mają pojęcia co się stało, zmieniali w zbiorniku kilka rzeczy na raz jak w amoku żeby "wyjść na prostą" a na koniec zamiast na brak swoich umiejętności winę zwalili na Ledy no bo prościej i bezpieczniej... T5-tki też są takie które się do morszczyzny nie nadają prawda? Tak samo z LEDami. Jeśli ktoś myśli że kupi LEDy i mu akry górą z akwarium wylezą od samego faktu że pod ledami siedzą to się grubo myli. Źródła porażki mogą być przy ledach jedynie dwa. Albo gość nie wie co robi z akwarium, albo sprzedali mu kota w worku - światło które nie "robi roboty". Ten drugi przypadek zachodzi znacznie znacznie rzadziej jednak oba są smutne. A co do hybryd T5+Led owszem rozwiązanie super fajne ale w tym drugim przypadku czyli tam gdzie ledy grają wokal a świetlówki siedzą w chórkach - to jest muzyka zgodze się. "Trzon" światła wysokoenergetycznego w diodach, a rurki do poszerzenia i uzupełnienia widma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bekon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Piszesz to jako osoba powiązana(wnioskuje z linku w Twoim opisie) z aqualed.pl czy jako użytkownik. Wg mnie ledy dają piękne biki na dnie, możliwość regulacji barwy ale to nie wszystko. Doczytaj wątki gdzie ludzie pozbywają się ledów, nie ma tam żadnej katastrofy czy padania korali, po prostu kolory nie te. Być może masz racje i nie każdy potrafi sobie poradzić z tym typem oświetlenia...nie wiem. Dodatkowo za tym że do końca nie sa wiarygodne opinie pochlebne a przynajmniej ich duża liczba, przemawia fakt że sa one wygłaszane przez osoby związane z firmami sprzedąjacymi, produkującymi lampy lub komponenty. Niestety w tej branży marketing najlepiej działa na forach a opinii obiektywnych w tym temacie niestety mało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Powiązany czy nie - to moja opinia. Prywatna i "służbowa" - w obu trybach mam taką samą - czy obiektywną? do tego nie jestem w stanie przekonać nikogo ale chodzi mi tylko i wyłącznie o ledy jako źródło światła. Nie moje czy kogokolwiek kto sprzedaje i produkuje. Ledy to takie samo źródło jak T5 - można dobrać je dobrze i cieszyć się kolorami itd - lub zrobić to źle. Widziałem akwaria pod ledami wyprane z kolorów, widziałem i bajecznie kolorowe, widziałem takie półroczne, i takie które miały "magiczny" rok a nawet więcej - zgadza się kolosalnie dużo zależy od doboru właściwych ledów ale jeszcze więcej zależy od tego kto do wody ręce wkłada. Sukcesy w tym hobby nie zależą jedynie od światła. Zawsze to powtarzam że jak ktoś ma rękę to i przy zwykłej żarówce może mieć TOTM'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2013 Zgadzam sie z Loccutus'em ale polowicznie. Mimo iz kocham ledy i uwazam ze sa super to ... TYLKO w hybrydach. Niestety brakuje im tego czegos i korale ... plowieja. Nie badalem tego bardziej bo i nie mam czasu i sprzetu ale ogolnie przy koralach typu SPS samo LED powoduje ze korale sa mniej zywe - i to nie z teorii polskich for tylko z raczej od praktykow zachodnich ktorzy uzywali led wczesniej niz my. Jak dla mnie tylko hybryda - tak jak powiedzial Loccutus - moc swietlna bialych ledow, niebieskie do barwy ale t5 MUSZA byc - moim zdaniem. Sam uzywam hybrydy 4xT5 i 200W w ledach b i Blue. Jednak na dzien dzisiejszy nie uzyl bym samych ledow. Juz raczej plazma + LED niebieskie do zabicia zoltego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 A jaką T5 dokładasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 BTW tak off topic...- plazma plazma.. dzisiaj wszyscy tak tęsknią do plazmy ale jak już znajdzie się pierwszy nieszczęśnik który zacznie w kraju produkować i bąknie gdzieś na temat plazmy jaka to wspaniała rzecz - sabat czarownic odsądzi go od czci i wiary i orzeknie że tylko LEDy ewentualnie stare T5tki a nie jakieś niesprawdzone wynalazki mają rację bytu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2013 (edytowane) Dokladnie :-) Swoja droga ta plazma to tez nie takie cudo bo strasznie zolte swiatlo i trzeba ostro zbijac niebieskim. Nie wspominajac i wielkosci reflektora i ballastu :-) ja mam w hybrydzie 2 niebieskie ATI Blue Plus i 2 ATI Coral Plus. Docelowo beda 4 x Coral Plus bo to taka swietlowka miedzy Special a Blue plus ( wiecej srodka ) wiec to czego nie daja mi moje ledy cool white i blue dostaje ze swietlowek. Ja nie uzywam dodatkowych diod Red, green, purple UV itp itd :-) Edytowane 5 Kwiecień 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlodek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2013 Temat troche się rozjechał jeśli autor pozwoli chciałbym zapytać o barwe Led CREE. Mianowicie przyjete jest ze odpowiednie do zastosowania sa ledy określone Diody XP-G CoolWhite jest to nazwa dość ogólna. Przytoczę tutaj post z sąsiedniego forum: "I tak 0A to dioda najzimniejsza - 8300K, a 3S to ta około 5000K. interesują nas biny od lewej strony czyli od 0A do 0D." Rozumiem, że jest to barwa zimna, można by byłą ją porównać np do świetlówek/żarników o barwie zimmnej?? np. 15000K sylwania czy zarnik zbliżony do tej świetlówki. I np nie podoba mi się barwa zimna a bardziej powiedzmy temperatura ciepła. JAk swietlowki 10000K czy o podobnej barwie zarniki. Co by można było zastosować ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach