podrezan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2012 Dzięki, mam co poczytać na weekend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2012 Co do oszczędności to pisałem kiedyś na ten temat wiele na prix . Nigdy nie mówiłem i nie powiem , że tylko Ledy i koniec . Do rzeczy . W poprzednim baniaku miałem początkowo 2x250W w HQI plus 4x54W w T5 . Łącznie było 716W . Najśmieszniejsze że w moim wątku zawsze pisałem 2xT5 nie wiem dlaczego . Zmieniłem ponad dwa lata temu oświetlenie na LED w tym samym zbiorniku . Wcześniej wymienione źródło światła zastąpiłem lampami led 1x120W plus 1x90W- czyli łącznie 210W . Zmiana źródeł światła nie zaszkodziła moim podopiecznym a wręcz przypasowała bo przyrosty były większe .Tu jest potwierdzenie http://aqua-reef.pl/topic/1363-moje-500-litrow/page__st__40 Nic więcej nie zmieniając różnica na rachunkach za energię wynosiła na dwa miesiące około 120. Największa oszczędność powstaje przy wymianie żarników i świetlówek . U mnie wyszło to rocznie 2 x Reefluxy 12000K - 250W – koszt 640zł plus świetlówki w roku 8 szt po 60zł średnio za sztukę daje 480zł . Nie trzeba być geniuszem aby policzyć , że jest to 1120zł plus energia 6 rachunków po 120zł oszczędności daje 720zł . Łącznie wychodzi 1840zł . Czy Ledy są opłacalne każdy musi sobie odpowiedzieć sam na to pytanie . Na pewno nie są za darmo , nie są wieczne i tez pobierają energię . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2012 A tak naprawdę to proszę pana@podrezana trzeba liczyć się z tym że nigdy się nikt nie dowie co trzeba spełnić aby było zajewaniście jakiemuś stworzeniu w akwa .Na ten przykład mogę wymienić taką sytuacje..Kupuje pan korala którego ja hodowałem u siebie przy oswietleniu 20000k,przenosi do siebie i stawia na 10000k ...i co koral ten może tego nie przeżyć !! Z drugiej strony ja sprzedaje panu jakiś koral o mizernym wyglądzie i co? u pana nabiera kolorów..Te rozmowy o oswietleniu są bynajmniej dla mnie lekko przesadzone ...A jak ma być oszczędnie tak na prawdę to w życiu za morskie bym się nie zabrał ,bo tu nie ma słowa oszczędnie.Stawiam teraz po 10 latach morszczyzny sładkie .Wydałem już z 4000 tysie i cały czas jeszcze nie zalałem akwa bo czuje pewien niedosyt w tym co robię a nie jestem zwyczajny restartować zbiorniki.W morskim jest o tyle do d*py ,że głupia tania rybka która nigdzie nie jest opisana jako podjadacz np. miękasów zrobi totalny rozpiżdziel w akawa .A dlaczego ,bo tam gdzie ją złapano w naturze występował pewien niedobór pożywienia..ona zaakceptowała to co było pod (ręką) .Sam kupowałem piękne lps i po sprowadzeniu ich do domu dostawałem furii! W sklepie przy 2-słabych t-5 wyglądały pieknie a u mnie przy cudownym oswietleniu poszły na (białą rafe) A zbiornik miałem 70 cm wysokości,czeli manewr poukładania wiekszy niż opcja fuul wypas..Pozd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 Pomińmy grzałkę, w lecie wogóle nie będzie musiała pracować. Lampa ledowa 120 W, ciągnie tyle samo prądu do 120W lampa na T5. Wiec gdzie oszczędność? wiesz gdzie oszczędnosć?? lampa led 120w będzie dawała 2x wiecej swiatła niz lampa t5 120w więc wystarczy ci ok 70 w ledów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 Pięknie dyskutujemy i myśle że do tego najlepsze by było podsumowanie że "każdy zbiornik - system jest inny ..." no bo chyba tak jest ? ile i jakiego światła koral potrzebuje to najlepiej by on sam odpowiedział kilka dni po wsadzeniu go do akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 Pięknie dyskutujemy i myśle że do tego najlepsze by było podsumowanie że "każdy zbiornik - system jest inny ..." no bo chyba tak jest ? ile i jakiego światła koral potrzebuje to najlepiej by on sam odpowiedział kilka dni po wsadzeniu go do akwarium. I podsumowanie trafne. robi59 ma rację to tylko kwaestja akwarium. Wracając do LED moim zdaniem mamy kilka wariantów: 1. Same LED 2. LED + T-5/T-8 3. HQI + LED Wszystkie te formy testowałem i moim zdaniem nie ma jakiegoś wzoru na określenie co lepiej a co taniej, jest to faktycznie indywidualna sprawa danego akwarium. Moim zdaniem zestaw nr. 2 wypada najlepiej jeśli chodzi o światło i oszczędności ale to jest tylko moje indywidualne zdanie dotyczące mojego akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podrezan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 (edytowane) Wniosek chyba taki: nie ma reguł ogólnych, pozostają próby, próby .... Dzięki wszystkim za głos. Edytowane 17 Marzec 2012 przez podrezan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 slawomirdyl - zapomniałeś dodać punkt 4. plazma + led Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2012 No Włodziu , wreszcie jakieś konkrety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2012 slawomirdyl - zapomniałeś dodać punkt 4. plazma + led Raczej nie zapomniałem. Na dzień dzisisiejszy plazma daje nam około 140 lumenów z 1 Wata a temperatura prawie jak na słońcu. Myśle że jeszcze poczekamy sobie to te nowości techniczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2012 Witam Ogólnie na forach przyjmuje się moim zdaniem mylną zasadę że lampa LED ma mieć Watt / litr. Widziałem już kilka zbiorników i każdy kto oświetlał mówi że forum swoją drogą, a tak na prawdę to Led dajemy 0,5 Watt na litr. Każda z osób u których widziałem takię światełko potwierdza, że tyle wystarczy. Ja osobiście mam na 160 litrów podwieszoną lampę 80 Watt, i zarówno ja jak i korale nie narzekamy na brak światła. Pozdrawiam Marcin. P.S. Lampa świeci na 75% mocy na dzień dzisiejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2012 Hey z oświetleniem jak z samochodem :-) Niby mówią że wystarczy polonez ale ja wolę porsche :-)) I to i to jeździ ale jak , tak samo z oświetleniem i to i to świeci ale led led-owi nie równy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2012 Z tą oszczędnością też jest różnie jeśli chodzi o samą lampę. Patrzyłem na lampę ATI 10x24W to ona jest droższa niż Ecotech Radion i to jeszcze zanim kupimy świetlówki... A jak ma się porównanie ich mocy i ilości światła nie mam pojęcia które mocniejsze. O ile w przypadku diody można sobie poczytać o PAR i lumenach, to już nie z każdą świetlówką mamy takie dane, a świetlówka świetlówce nie równa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2012 Mam jeszcze pewien pomysł ale muszę to jeszcze przetestować dać dwa halogeny 30 Wat na 1 metr i dopalić diodami niebieskimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2012 Halogeny 30 wat ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2012 Halogeny 30 wat ??? No wiem że to głupkowaty pomysł ale ........... nie do końca zakładam że tem. barwy podniesie przyrosty a niebieskie LED zniwelują efekt wizualny. Co prawda może być problem z glonami a ja tam lubie mieszać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Kwiecień 2013 Ja mam 3 halogeny 50w LED 6500K (takie naświetlacze podwórkowe) a z przodu i tyłu T5 niebieskie. Powiem tak, przyrosty korali są, ale jest żółtawo, brązowa barwa w tym świetle sps-ów, trzeba by podwoić świetlówki niebieskie czyli po dwie przód i dwie tył. Z ledami niebieskimi jako dopalacze po bokach by to super wyglądało, ale trzeba przynajmniej tej samej mocy co białe światło. Jest jeszcze jeden problem - żółte światło z tych halogenów rozchodzi się na boki i świeci po szybie - trzeba co kilka dni żyletką skrobać zielone glony z szyby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Kwiecień 2013 W najnowszym numerze Koral jest sporo napisane o oswietleniu LED. W jednym z artykułów autor pisze że pod lampą LED 2 kanałowa (diody biale i niebieskie)korale stopniowo marniały. Wniosek nasuwa sie jeden,takie oswietlenie nie zapewnia pełnego widma dla korali fotosyntezujacych. Dopiero dołozenie diod uv i czerwonych spowodowało ruszenie korali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach