Skocz do zawartości
Błazenek

Jak podłączyć Power Compact'y ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie dawno otrzymałem przesyłkę ze świetlówką PC ,statecznikiem ,oprawkami i kabelkami ... :) Gdy spojrzałem na schemat złapałem się za głowę tu jest skan ze statecznika http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=bab35bb9cbf9&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd (chciałem podłączyć dwie świetlówki) I tam jest pokazane na ,które wejście w stacie ok ,ale później jest ,że kabelek idzie od jednej strony i drugiej a przecież PC oprawkę tylko z jednej strony

Sorry ,że chaotycznie wyszło ,może ktoś zrozumie :)

A tu przerysowany schemat do Paint'a: Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś mi trochę bardziej rozjaśnić sytuację ?

Kiedyś podłączałem dwa PC pod jeden statecznik, może coś jeszcze pamiętam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle zrozumiałem juz wcześniej :)

Po kolei, jeżeli masz oprawki do PC z 4 bolcami to sprawa jest prosta bo pc to nic innego jak zwykła świetlówka tylko, że zagięta, pierwsze dwa bolce to nóżki z jednej strony świetlówki drugie dwa bolce to nózki z drugiej strony świetlówki.

Połącz je według schematu i gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ,tylko ,że spójrz na ten schemat (przerysowałem do Paint'a i dałem link) i powiedz proszę do ,którego z 4 bolców mam zamontować kabelek ?I ze schematu wynika ,że wystarczy podłączyć trzy kabelki na 7 gniazd statecznika aby podłączyć dwa PC.Więc chyba coś tu nie halo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerysowanie twojego schematu na wersje bardziej wyglądającą jak PC masz w załączniku poniżej.

Na pewno schemat na stateczniku nie jest nigdzie przytarty ?

Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek Dzięki!Już zabieram się do łączenia a schemat na stateczniku nie jest przytarty tylko ,że ten statecznik działa również pod T8 więc może to jest schemat jak podłączyć T8 a nie PC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam zaświecił to nie odpisze bo musi stać przy zbiorniku i korale oświetlać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ani Compacty ani ja nie świecę :) Boje sie trochę ,że jak podłącze źle ,może być krucho bo słyszałem ,że przy statach Vossloh Schwabe ciężko jest później wyciągnąć kabelek więc tu nie ma miejsca na pomyłkę :) Na razie (w świeceniu :) ) wyręczają mnie 3x24W T5 ,ale do czasu gdy przybędą do aqua SPS musi mnie (lub moje akwa :) ) oświecić w 100% :) .Poza tym boje się coś schrzanić bo już raz nie wiele brakowało (przy podłączaniu T5) a do dziś dnia świecił bym jak 400W HQI :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem ,że przy statach Vossloh Schwabe ciężko jest później wyciągnąć kabelek

Fakt, że kable same nie wypadają ale tak ma być, wystarczy między blaszki nad danym gniazdem włożyć śrubokręt płaski czy cos podobnego i przekręcając go rozewrzeć blaszki, pociągnąć za kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoc jestem elektrykiem i szczerze powiem ze niespotkalem sie jeszcze z takimi lampami.

W obu rysunkach brakuje czegos , a mianowicie kazda z swietlowek ma wolne dwa zaciski i jesli dzialaja jak zwykle T5 to te zaciski powinny byc z soba polaczone zeby zamknac obwod .

Albo zmieniam prace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi