peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2012 witam serdecznie to mój pierwszy post mam słodkie 375 l z paletami chciał bym przerobić na morskie ale nie mam możliwości dołożenia sumpa jaką ilość powierzchni akwa musiał bym zaadoptować na panel w narożniku oraz jaka jest zasada działania takiego panelu i co powinno się w nim znależć ( nigdzie nie ma zdjęć ani rysunków) a w słodkich wszystko jest proste tzn kubełek co2 pompka itd akwa ma 150x50x50 proszę o wyrozumiałość i wyczerpujące odpowiedzi czy mieszka jakiś "morski" w pobliżu śremu ( dla sprzedania pomocnych rad) ? co powinienem kupić z osprzętu aby wogule zacząć na taki wielki zbiornik? dla chętnych link z youtube z moim akwa: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2012 Postaraj się raczej sprzedać bo za wiele się raczej nie da z tego zrobi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2012 (edytowane) Witam. Myślę,że sie da i nie będzie tak żle.Mam identyczny zbiornik. Pierwsze pytanie dlaczego nie masz możliwości dołożenia sumpa? Jeżeli rozwiążesz ten problem to: -pudełko przelewowe -pompy cyrkulacyjne -pompę obiegową i trochę hydrauliki -odpieniacz -RO DI -skała,piasek,sól I witamy w klubie -Oświetlenie oczywiście wymiana Edytowane 28 Luty 2012 przez Jaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2012 a jak wyglada to pudelko przelewowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2012 szukam tego gzdie to kupic w anglii - pod jaka nazwa szukac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Luty 2012 (edytowane) Overflow Box może tu http://www.ebay.co.u...=item562a12f906 Edytowane 29 Luty 2012 przez jodla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Luty 2012 (edytowane) dzięki za podpowiedzi konstrukcja szafki nie pozwala na sump po środku ma dwie przegrody co daje 3x 50cm czytałem sporo na forum ale bardzo mało jest na temat paneli filtracyjnych jestem skłonny zabrać z akwea 30 cm długości na taki panel daje to ok 75 litrów ale nie wiem jaką powinien mieć konstrukcję i jakie media oraz urządzenia powinny się tam znależć Edytowane 29 Luty 2012 przez peterbart1976 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Luty 2012 i jeszcze jedno czy moje akwa nadaje się na morskie tzn czy w morskich jaest inny sylikon ? jaki sylikon używać do wklejenia takiego panelu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Luty 2012 (edytowane) Przelicz jeszcze raz koszty i przemyśl wszystko jest jeszcze czas. Wklejanie panelu zmniszy zbiornik:problem z doborem sprzętu,zawsze trzeba coś dołożyć w międzyczasie jakieś dodatkowe adsorbery nie wiem jak z czyszczeniem nie mam panelu ale już nic nie zmienisz. Może wymiana szafki będzie lepszym rozwiązaniem.Przesież to tylko konstrukcja spawana(stelaż) i parę płyt do obudowania a i mebel nowy w domu masz. silikon normalny Edytowane 29 Luty 2012 przez Jaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Luty 2012 przeglądałam inne srony o tej tematyce i widziałem kilka projektów oparych na filtrach kubełkowych + odpieniacz + falowniki + inne ( termometr grzałka itp) co o takich rozwiązaniach myślicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2012 a co myślicie o czymś takim tylko stosunkowo większym do mojego 375 ? http://solniczka.republika.pl/jak%20powstawal/filtracja/panel.htm zrobił bym to w prawym lub lewym narożniku o wym 20 cm x 50 cm co daje ok 50 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2012 lub coś takiego tylko stosunkowo większe http://akwa-mania.mud.pl/morskie100/morskie100.html i tu moje pytanie jak duż wycinek akwa mam na to poświęcić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2012 moje pytanko jeżeli akwa obetnę o jakąś ilość to pojemność (ilość) wody zmniejszy się na ok 300 l jaki odpieniacz do tego i jakie wymiary majątakie odpieniacze? chodzi mi o wymiary panela ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2012 Co ty kombinujesz jak chcesz zrobić panel to nie skracaj akwa tylko wklej w środek przegrodę będziesz pewny,że jest szczelne. Co do sprzętu poszukaj odpieniacza do 500l i sprawdź jego wymiary będziesz wiedział ile akwa zaadoptować na panel. Np.na stonie erybki w dziale odpieniacze masz podane wymiary podstawy prawie każdego odpieniacza.Trochę poszukaj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbart1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2012 MYSLAŁEM O CZYMŚ TAKIM akwarium.doc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2012 dobre rozwiązanie, obniży koszty, ponieważ nie będziesz musiał pompować wody do góry z sumpa ale policz to dobrze czy Cię na nie stać, taki zbiornik to koszt ok 150 miesięcznie na chemie i energie a samo uruchomienie to jest 3-4 tysiące po najniższych kosztach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Sierpień 2012 Moim zdaniem powinieneś poczytać i dopiero coś robić, bo faktycznie widać że nie masz pojęcia o tym za co się zabierasz. A potem zrób to wszystko tak jak być powinno, bo wszelkie kombinowanie i oszczędzanie na wyposażeniu mści się potem już po zalaniu. Trzymaj się z daleka od overflow boxa i wszystkiego innego co robi Cleartides. To DIY robione przez ochlanych ciderem angoli w garażu i rozlatuje się w rękach . Ile miejsca zajmuje odpieniacz doczytasz w opisach konkretnych modeli na stronkach sklepów. Filtr kubełkowy w morskim to bezsens, to filtracja w gruncie rzeczy przede wszystkim mechaniczna i nic nie daje, ale wiem że w UK to norma Ja bym tak nie kombinował z tym panelem. Weź po prostu oddziel 1/4 akwarium jakąś pleksą żeby ryby tam nie wpływały i masz panel ;p Patrz jak ma ten koleś... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2012 kolega wyżej ma rację i co do Cidera który zdarzałi mi się pić w Irlandii to mi się przypomniało żeby go zdobyć w Polanda:) zrób sobie panelek na szerokoć odpieniacza i masz załatwione.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach