Skocz do zawartości
ciipek

Aquael nano reef + początkujący = zobaczymy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów :D Na początek chciał bym się przedstawić mam na imię Cyprian i pochodzę z łodzi i wystarczy na dzień dobry :D A wię odnośnie mojego 1 morszczaka.

Chciałbym kupić zestaw aquael nano reef 30 l i tu się nasuwa pytanie czy taki zestaw wystarczy na początek + oczywiście do kaskady ( o ile da radę) odpieniacz ze strzykawek i wypełnienia .

+ żywa skała ze zbiornika od wójka . Chciałbym miec w nim głównie zoa i może jakieś małe grzybki. A z życia to może kilka sexy shrimpów lub jakiś krabik ( nie wiem jaki )

Proszę o pomoc w doborze zestawu i z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cyprian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe akwarium, to często duży problem. Czy finansowo jesteś w stanie pozwolić sobie na coś większego, około 100 litrów ??

Jeśli nie możesz sobie pozwolić na nic większego, to podstawą przy takim małym baniaczku jest systematyczność, jeśli tego Ci nie zabraknie to na pewno takie gatunki jak zoa czy discosomy będą ładnie wyglądały.

Ryby oczywiście odpadają, ale sexy shrimp jak najbardziej się nada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety większy litraż odpada ;( aktualnie jeszcze stoi zamiast morszczaka malawii 80 l ( to szkło odpada bardzo porysowane ) i bedę musiał ograniczyć troszkę litraż . Ewentualnie myślałem nad zbiormikiem 35x35x30 opti .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpowie mi ktoś jaki zestaw do tego aquaela dobrać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego małego zestawu Aquaela należy dokupić skałę, pompę cyrkulacyjną np. koralia 900 oraz filtr ro+di i już masz gotowy baniak. Zestaw zawiera kaskadę, ja osobiście polecam wrzucić tam Chemipure elite 6,5oz

Jeśli chodzi o opti 35x35x30, to wydaje mi się to troszkę lepszą opcją ze względu na wymiary dna, natomiast daruj sobie szybę OW, zrób zwykłe szkło + jasny silikon, efekt będzie praktycznie ten sam a kilka pln w kieszeni zostanie na inne potrzebne rzeczy. Efekt OW widać dopiero przy szybie od 10mm w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy sama kaskada nie da rady z cyrkulacją ?? ( dziękuję za zainteresowanie tematem :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaskada niby daje spory ruch wody, ale jest on bardziej pionowy, wydaje mi się,że jednak warto też mieć taką małą pompę, wtedy ten ruch będzie w całym baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jestcze kilka pytań :D Jaką sól na początek wybrać , jakie korale i grzyki ?? i czy to oryginalne światło wystarczy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na miękasy oryginalne światło wystarczy.

Sól ja bym proponował Instant Ocean, zapomniałem jeszcze o hydrometrze do mierzenia zasolenia :)

Korale: wszelkie odmiany zoanthusów oraz discosomy. Odmian barwnych jest naprawdę dużo, także coś sobie wybierzesz,żeby było ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziękuję a czy zoa i discosomy trzeba jakoś dokarmiać specjalnie i jak najlepiej zamocować je do skały?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocować możesz na klej, lub gumką, lub igłą :)

Co do dokarmiania miękasów to są różne opinie, ja dokarmiałem JBL Korall Fluid i szybko rosły, ale akurat miękasom niewiele trzeba do szybkie wzrostu. Uważam ,że warto dokarmiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za wielką pomoc w doborze sprzętu i poady :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi