Skocz do zawartości
mdhlodz

Z afryki do egiptu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem obecnie posiadaczem 240l malawi z pielęgnicami mbuna. Od lat marzy mi się solniczka. Chciałbym zmienić swoje akwarium. Nie mam określonego czasu na powstanie zbiornika ponieważ nie wiem z jakimi kosztami powinienem się liczyć także nie wiem czy mnie już stać. Na razie zgłębiam wiedzę. Chciałbym w nim jakieś ładne korale i podstawowych kilka rybek i jakieś krewetki.

Posiadam akwarium 240l 120x40x50, zakładając solniczkę odwiedziłbym szklarza by boki i front zmienił mi na optiwhite.

Posiadam pokrywę plastikową wromak na dwie świetlówki. Nie podoba mi się ona i chcę zmienić na aluminiową, jeśli chodzi o solankę to pewnie będę musiał zakupić na 4 świetlówki.

Czy resztę mojego sprzętu da się jakoś wykorzystać?:

Filtr zewnętrzny JBL 901

Filtr wewnętrzny Aquael turbo filter 1100

Cyrkulator jvp 101

Grzałka JAGER TSRH 150W

Szafkę posiadam taką: http://www.rybarium.pl/szafka-pod-akwarium-prosta-120x40x70.html

Czy da się ją wykorzytać? Małego sumpa zmieści ale nie wiem jak z resztą sprzętu.

Co jeszcze ze sprzętu będzie potrzebne do akwarystytki morskiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadnij w tygodniu do Aleksandrowa, pogadamy sobie przy kawce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafeczka od biedy, grzałka,cyrkulacja też. Lampy T8 nic ci sie nie przydadzą. Zamiast opti zrób porządny komin, albo chociaz zewnętrzną hydraulikę na pudełku.To dopiero początek wydatków. Ja bym mając tą wiedzę co teraz pomyśłał o gumtree albo allegro,sprzedał co sie da i dobrał sobie markowy sprzęcik. :good2:

Edytowane przez druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowej pokrywie jest oświetlenie t5. Co do cyrkulacji to wiem, że trzeba x2 minimum. Chciałbym się dowiedzieć co jest potrzebne do 240l.

Sump?

Odpieniacz?

Filtr UV?

Filtr RO?

Filtr fluidyzacyjny?

Nitrareduktor?

Miernik zasolenia?

Pompa dozująca?

Reaktor?

Mieszacz?

Pytanie było co się przyda z słodkiego. Jeśli się nic nie przyda to ok. Jaki jest orientacyjny koszt złożenia samego sprzętu do 240?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesz się bo Marcinus chce ci pomóc i na dodatek kawą częstuje . :good2: Taka rozmowa z kimś doświadczonym jest super sprawą . Życzę powodzenia . :thumbsup:

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt założenia może być różny a to ze względu na co się nastawiasz sps, lps, mię kasy . Tu będzie różnica w oświetleniu , cyrkulacji , odpieniaczu itd. Idź na ta kawę nie bój się hehehe . :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze słodkowodnego zostaw sobie JVP 101, aquaela 1100 do mieszania soli i grzałkę.

Jeśli chodzi o dobór sprzętu, to tak naprawdę zależy na co możesz sobie pozwolić, rozpiętość cenowa jest duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmij zaproszenie.

Duuuuuuużo się dowiesz. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piję kawy bo mam rozwolnienie. Żartuje! Obecnie pracuję po 12h także trudno mi będzie.

Na dzień dzisiejszy moje pojęcie o solniczce jest zbyt małe bym jutro poszedł i wydał nawet te 4tyś zł. Daje sobie sporo czasu na zgłębienie tematu. Czy twarde czy miękkie? łatwiejsze w utrzymani i bardziej stabilne biologicznie. Ile kasy mogę wydać? Dziś 100zł, za rok 10tyś, za dwa lata 20tyś, hobby jest takie, że się nie chce wywalać kasy ale nieświadomie na przestrzeni czasu się ją wywala. Nie wiem ile chce wydać. Pieniadze nie są ograniczeniem a rozsądek. Nie znam orientacyjnych kosztów także nie wiem na co mnie stać. Malawi które jest tanią i trochę nudną akwarystyką kosztowało mnie około 2tyś. Myślę, że morszczak wyszeł by mnie 4-6tyś. A chciałbym wydać dobrze pieniądze. Nie robię akwarium jutro czy za miesiąc a nawet nie zrobie po lecie. Za wcześnie. Najłatwiej jest kupić od kogoś wszytsko wraz z życiem ale jak moge kupić od kogoś jak nie wiem jakie tam jest zycie. Może ktoś sprzedaje bo jest niestabilne i nie dał sobie rady. Może źle dobrał sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Cię zapraszam na pogaduchy a nie na zakupy :)

Jak masz 4-6 tyś. na baniak to już zrobisz coś fajnego, kwestia czy będziesz zamawiał nowy baniak z kominem w środku czy zostawisz ten i kupisz pudełko przelewowe. Szafki wromaka nie widziałem na żywo, nie wiem co ona udźwignie, jej dużym minusem jest bardzo ograniczone miejsce na sumpa.

Jeśli chodzi o zwierzaki to oczywiście na początek coś łatwego typu zoanthusy, discosomy, jest bardzo dużo odmian, kolorów. Do tego kilka łatwych LPS i kilka ciekawych ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinus. Wiem, że akwarystyka morska z znajomościami z niezbędną wiedzą to zaoszczędzone 50% inwestycji, dlatego nie odmawiam. Tylko na razie nie wiem co i jak i gdzie i kiedy będę osiągalny. Własna działalności także szukam kasy :) Z tego co czytam to i szkło mam do bani. Więc pewnie będę kleił float+opti. Chcę zostać przy 240l bo myślę, że utrzymanie nie jest drogie a już można trochę skały włozyć w taki litraż. Chcę standartowy wymiar bo zawsze można mebel kupić i pokrywę. Do szafki nie jestem przywiązany, zapytałem o nią nie po to by ktoś napisał jaka ona piekna tylko czy sprzęt np właśnie sump się zmieści. Udźwig to ona ma. U siebie mam 50kg kamienia, 25kg piasku, no i około 160l wody. Jaki litraż powinien mieć sump? Średnio mam pojęcie jaki sprzęt jest niezbędny. U mnie to proste. Zewnętrzniak, wewnętrzniak, grzałka, finito. A morszczak...

W solniczce pasjonuje mnie to, że koralowce rozną. Akwarium wciąż się zmienia. A zwierzęta mają swoją robotę. Każda zajęta sobą i można obserwować różne zachowania. W malawi tylko ryby są piękne. Ale jedyne co się tam dzieje to tyle, że one rosną. Holender mnie nie interesuję bo nie mam wyczulonego gustu na kałuże.

Edytowane przez mdhlodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafka musi być inna,żeby było Ci wygodnie. Sumpa spokojnie możesz robić w granicach 80 litrów. Akwaria standardowe nie są fajne bo są wąskie, a w morszczyźnie im szersze tym lepsze, choćby z praktycznego punktu widzenia przy układaniu skały :)

Koszt utrzymania mocno zależy od zwierzaków jakie będziesz chciał tam trzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwięrzęta, korale 100% dla początkujących. Czy zlecanie firmą stwozrenie akwarium z życiem dużo drożej wychodzi niż kompletowanie sprzętu samu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletuj sam, to jest największa frajda :) na forum jest sporo osób, które Ci pomogą, w Łodzi również znajdziesz spore grono chętne do pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś kanał na YT z wykładami, encyklopedia wiedzy z których mozna się więcej dowiedzieć? Jakaś strona www z artykułami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że jak przejrzysz forum, zadasz kilka pytań to będziesz już dużo więcej wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz do Piony z Łodzi facet ma głowę i pewnie Ci wiele podpowie i spore doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi