Skocz do zawartości
seba

coś wydajnego do odpieniania akwarium 150l?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

szukam wydajnego odpieniacza do akwarium+sump netto 150l wody

w tej chwili mam miniflotor i akwarium przypomina filtr glonowy (mam chyba wszystkie gatunki "caulerpa" i do tego kilka innych (tzw.wyższych?)) co tydzień wyrzucam ze 3l glonów

w akwarium mam teraz ok 15kg skały z ze 20 kg żywego piasku do tego jednego "amphiprion clarkii" kilka korali twardych i miękkich (mają się bardzo dobrze) 3 wurdemani 2 kraby i 3 turbo

karmie sporadycznie mrożonką ,wodę podmieniam prawie co tydzień ok 14l (ro+di tds=0 TM pro-reef)

miałem już weipro,tunze 9002,SeaClone 100,miniflotor,i jakieś niespecjalnie udane konstrukcje własnej produkcji i żaden z tych odpieniaczy się nie sprawdza

co byście polecili w cenie do 1000zł powinien być w miarę mały,cichy i bardzo wydajny ?

mi już brakuje pomysłów a nie stać mię co chwilę kupować nowy sprzęt

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy pokazują że jest ok,korale wyglądają zdrowo,jakiś czas miałem absorber Po4 ze 6 tygodni ale nie widzę różnicy,żywice zmieniam gdzieś co 2 miesiące (pomimo że tds=0)

kostki w od pieniaczu zmieniam co ok. 3 tygodnie, wylewam ok 1/3 kubka "syfu" co tydzień

karmie ze dwa razy w tygodniu połową kostki. A wszystko zarasta mi pełzatką

Wcześniej miałem problemy z "rdzawym" piaskiem ale od jakiegoś czasu(kilka tygodni)zrobił się biały.

Oświetlenie mam hqi 150w 14000k+actynica ati 24w,cyrkulacja 2xtunze 6045

Więc wydaje mi się że to odpieniacz jest za słaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nawet Tunze nie dawał rady to IMO nie wina odpieniacza.Kup ślimaka porcelankę na algi.I może absorber PO4...Do 1000zł hmm...Tunze 9010 lub Deltec MCE600 na pewno dostatecznie "wyjałowią" te 150 litrów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tunze był najmniej wydajny z wymienionych odpieniaczy.

Czy ten ślimak jest skuteczny czy lepiej kupić "Dollabella"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenek , napisz proszę coś więcej na temat porcelanki. W jakich glonach gustuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim akwarium miałem wiecznie problem z caulerpą, ale do czasu. Wprowadziłem następujące zmiany:

- absorber PO4 - rowaphos

- węgiel Eheim

- nowe świetlówki

- przeszedłem na sól preis z TM pro-reef(uważam to za najmniej istotny aspekt, ale warto o tym wspomnieć:) )

Nie wiem co konkretnie pomogło, ale po tych zabiegach caulerpa padła:) Niestety, nie mogę Ci zagwarantować czy takie czynności pomogą Twojemu zbiornikowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba odpusc sobie narazie odpieniacz . pomysl o PO4 , NO3

ja bym jescze sprawdzil czy KH nie jest zbyt niskie ..tez ma wplyw na glony( ale nie wiem czy na wyzsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No3=0 Po4 nie sprawdzałem.

Po jakim czasie powinno być widoczne ewentualne działanie absorbera? miałem ok 2x3tygodnie po ok 100ml "Antiphos FE" "miałem go w filtrze fluidyzacyjnym diy" i nie widziałem najmniejszej zmiany w akwarium dla tego go odstawiłem.

Czy ten "Antiphos FE" jest coś wart? (mam go jeszcze sporo) czy lepiej kupić "rowaphos"?

i ile powinienem go dać do tego akwarium?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wykozystal ten Antiphos FE.Tylko czesciej zmienial niz podaje producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wtopa :) pomyliłem glony z algami :) bo podobno wcześniej wspomniane porcelanki zajadają się tą ,że roślinnością coś więcej na ich temat http://pl.wikipedia.org/wiki/Porcelanki :) .Na glony powinna być dobra zachwalana przez wielu Dolabella z tym ,że zanim ją kupisz powinieneś znaleźć kogoś kto ją weźmie gdy ta "obczyści" Ci całe akwarium ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nawet Tunze nie dawał rady to IMO nie wina odpieniacza.Kup ślimaka porcelankę na algi.I może absorber PO4...Do 1000zł hmm...Tunze 9010 lub Deltec MCE600 na pewno dostatecznie "wyjałowią" te 150 litrów :)

Tutaj się nie zgodzę jakieś 5-6lat temu znajomy zakupił takiego ślimaka, muszla owszem ładna, ale okazał się niesamowitym czołgiem, nawet nie pamiętam czy coś zeżarł z korali, ale w 120 litrowym akwarium co kilka dni musiał ustawiać korale bo wszystkie zdążył zrzucić:-) Pamiętam, że dość długo siedział w sklepie czekając na nowego nabywcę, ale chyba nikt się nie zgłosił. Podejrzewam, że jak większość masz spsy, ja tam bym nie chciał żeby się otarł o jakiś mój krzak:-)

P.S Ja bym był sceptyczny wobec jakości piany wytwarzanej przez takie konstrukcje jak tunze(miałem 2 egzemplarze), jeśli zdecydujesz się na zmianę odpieniacza z czystym sumieniem mogę Ci polecić delteki bo są na prawdę super:-) Jeszcze niedawno na allegro człowiek sprzedawał AP600.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi

Chyba właśnie zdecyduje się na delteka ap600,jak będzie za mocny to zawsze można go okresowo wyłączać.

Jakiej wielkości komorę w sumpie potrzebuje ten odpieniacz? (mam ograniczone miejsce)

i nie jestem pewien ale czy on czasem nie występuje z rożnymi typami pompy aquabee? jeśli tak to z którą sie najlepiej sprawuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary (l/w/h):280 x 210 x 600, ale może lepiej niech ktoś, kto posiada sprawdzi czy to z pompą, czy bez itp bo ten wymiar ściągnąłem z internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie wejdzie mi do komory w sumpie.

Z tego co znalazłem w necie to zmieszczą mi sie te odpieniacze :

-ATI bubble master 160

-Deltec - MC 500 lub MCE 600

wiem że będą one zdecydowanie przewymiarowane,mam tylko pytanie,który z nich będzie cichszy?

Po jakim czasie powinny być widoczne efekty po dodaniu absorbera Po4? (zakup testu nie wchodzi w grę,ponieważ jego wskazania są mocno dyskusyjne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, z tego co się orientuję to mc600 jest do zawieszenia na ściance zbiornika, jeśli chcesz go wrzucić do sumpa, to upewnij się, że będzie działał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie polecam zobaczenie odpieniacza na zywo, zdjecia i wymiary nie odzwierciedlaja jego wielkosci. Sam zakupilem odpieniacz do 850l i przyszla niezla bazuka:).

Seba ... mozesz wkleic fotke jak wyglada to Twoje glonowe akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwcześniej za dwa tygodnie mogę wstawić zdjęcia,bo aparat pojechał z żoną na wakacje:-)

A co do obejrzenia odpieniacza w realu to jest ciężko,bo w sklepach nic ciekawego nie mają na stanie.

Po za tym czasem dobrze posłuchać opinii kogoś,kto użytkuje sprzęt od jakiegoś czasu

@MONTIPORA600 najwyżej powieszę go na szybie w sumpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi