Skocz do zawartości
wojtesu

BK DeLux Internal 250 kontra reszta świata...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, o odpieniaczach co chwila toczą się dyskusje. Ja prosiłbym o pomoc w ocenie czy odpieniacz Bubble King DeLux Internal 250 w cenie 3500zł to dobry zakup? Czy nie lepiej kupić coś nowego innej firmy w podobnej cenie? Trudno mi podać przykłady bo BK to podobno klasa sama w sobie i nie wiem co mogło by go godnie zastąpić ale, liczę na to że macie większe doświadczenie i może zaproponujecie coś sensownego w takiej cenie...

Szukam odpienacza do 2000l

Pozdrawiam Wojtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BK250 będzie za słaby do 2000 l

W tej cenie znajdziesz uzywanego AP1004 i to spokojnie Ci pociągnie te 2000 l tyle tylko że będzie głośniejszy no i więcej prądu.

Możesz jeszcze próbować poszukać AM TF 5000 też bywają tanie tylko wielkie i również głośniejsze zdecywoanie niż BK.

Jak możesz to szukaj BK 300 lub wyżej :) inna opcja to powyższe. Znam oba i uważam że spokojnie pociągną 2000 l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że przesadziłeś z ceną z odpieniaczem na 2 000 L można znaleść coś innego nie mówię że pomysł zły cenowo ale jjablonski ma sporo racji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BK 250 nie pociągnie 2000L? Ja wiem że większość o ile nie wszystkie odpieniacze mają zawyrzone pojemności do jakich się nadają ale, słyszałem właśnie że BK jest bardzo bliski temu co deklaruje producent. Co do AM to odpada wielkością a i głośność ma dla mnie duże znaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że pociągnie, tylko pamiętaj że właściwszym jest dobieranie odpieniacza do obsady a nie do ilości litrów.

Jeśli nie przesadzisz z ilością i wielkością ryb to może się okazać że będzie ok, ale bardziej prawdopodobne :) jest to, że będziesz walczył z wysokim NO3 i PO4.

BK 250 to wg mnie max 800 l dla normalnej obsady (kilka pokolcy, jakiś naso, trochę około 20 szt. drobnicy ). :)

Do zbiornika z 2000l szukałbym czegoś co powinno obsłużyć 4000-5000 l wg producenta i z poborem powietrza powyżej 2000 l/h.

Edytowane przez jjablonski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek,dlaczego nie chcesz by Ci ktoś z forum zrobił odpieniacz ? Nie chcesz ryzykować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2000l to powazny rozmiar,tu diy moze sie nie sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz to serce systemu tu nie ma co oszczędzac.

Też uważam że BK 250 będzie za mały, szukaj czegoś większego, widzałem jakiś czas temu bk 300 na ebeyu za podobne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz ma być na 2000L,ale baniak Wojtek ma mniejszy.U mnie w poprzednim ATI BM 200 się nie sprawdził a kosztował z 1800zł za to Sebastkowy za 500 zł,który kupiłem prawie na sam koniec robił niezłą robotę z tą samą pompą PSK2500 na meshu.Teraz na dniach będę miał od niego do nowego projektu odpieniacz na mocno obciążone 2000L z pompą laguna, zobaczymy jak się sprawdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wielkości baniaka to faktycznie baniak jest dużo mniejszy niż te 2000L ale chcę mieć coś sporo przewymiarowanego ze względu na obsade właśnie. Co do DIY to jakoś brak mi zaufania, chodz nie mówię do końca nie. Dzięki za wszelkie wskazówki bo niechciałbym niepotrzebnie przepłacić...

Pozdrawiam Wojtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem BK, i choć mały, to jednak zaliczam się do grona osób które są świadome, wzrostu jakości wraz z zwrotem ceny :thumbsup:

może nie 250, a 300 ale zdecydowanie BK!

Adamus zanim nabył swojego BK, miał mieszane uczucia, też zastanawiał się czy nie przepłaca.

Odkąd go ma, nie słyszałem ani jednej skargi - jest zdecydowanie zadowolony :thumbsup:

Nie kombinuj z DIY bo zamiast Buble Kinga będziesz miał BUBLA kinga :teehee:

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtesu, jak Cię znam to poprzeczkę jeśli chodzi o czystość wody postawisz sobie wysoko, więc moim zdaniem 250 zdecydowanie za mała, pomyśl albo o BK 300, albo o RS 300, jeśli DIY na taki litraż to tylko na jednej z tych dwóch pomp, albo na Beckecie, nic innego tego nie pociągnie.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za szelkie uwagi. BK 300 trudno dostać używanego. Z tego co poczytałem są dwie nacje, jedna która chwali BK i mówi że warte są swojej ceny i druga która uważa wręcz przeciwnie. Nie przecze ze koszt nowego przerasta moje poczucie dobrze wydanych pieniędzy więc zostaje używka. Co do innych odpieniaczy to szerze powiem że liczyłem na to że ktoś będzie bardziej stanowczo zachwalał coś co ma u siebie innego niż BK. Chodz jak czytam te wszystkie wątki o odpieniaczach to szerze powiem że można dostać fioła... Jedni chwalą inni negują i tyle opini ile baniaków. Dlatego pewnie tak trudno kupić odpowiedni odpieniacz do swojego baniaka.

pozdrawiam Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi