lukaszra 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 powiedzcie mi prosze czy przy akwa 100 L 3200 l x2 to nie za duzo ?? mam troche obawy ze to jednak za duzo pomimo ze kiedys pisaliscie ze nigdy za wiele cyrkulacji nie dosc ze zabiera mi piasek przynajmniej od czasu do czasu lekko wiruje w kilku miejscach to teraz jak jeszcze mam blazna to jego plywanie przypomina walke z żywiołem dodam ze jedna pompa ustawiona praktycznie za skale i na scianke akwa i jedna z przodu takze na sciane przednia akwa ,,,, jakies sugestie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Ja przy swoich 70 l założyłam 2x3000 tylko przy zalewaniu i dojrzewaniu zbiornika. Po wprowadzeniu korali i błaznów została tylko jedna pompa i tyle w zupełności wystarczy. Nie mam martwych stref mimo, że akwarium jest stosunkowo długie (około 70 cm). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Hey:) Powiem Ci że 30x objętość akwarium w zupełności wystarcza czyli w Twoim przypadku jedna pompa:) JESZCZE ZALEŻY JAKIEJ MARKI.... bo to że pisze 3200 nie znaczy że tak jest:) jakbyś porównał JVP z Hydorem bądź Tunze to jest spora różnica;) ja w akwa 600l mam 4x koralia 5200 z wavemakerem (pompy dmuchają od 30-100% mocy cyklicznie)i obiegówka 6000 co w zupełności wystarcza (czasem mam wrażenie że za mocno:P) a jest to jakieś 35x objętości akwarium;) w zasadzie wszystko rozchodzi się o to co chcesz trzymać w akwarium.... jeżeli to są SPS'y to powinieneś mieć silną cyrkulacje, jeżeli natomiast LPS'y miękkasy czy ukwiały to zdecydowanie mniejsza cyrkulacja lepsza:) jak chcesz mieć mieszane to lepiej dostosuj cyrkulacje do LPSów bo SPSy jakoś zniosą mniejszy nawiew a LPSy będą się kurczyć.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 to jest hydor koralia 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 no to jedna Ci śmiało starczy;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Ja bym też zostawiła jedną... Moje błazny jeśli chcą "pohulać" to wpływają w sam nurt, ale większość czasu spędzają w spokojniejszych miejscach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 w takim razi zostawie wlaczona ta z przodu ktora dmucha na przednia szybe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agniecha 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Ja mam pompę ustawioną na tylną szybę - dzięki temu błazenki częściej siedzą przy przedniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 A ja powiem tak...moim zdaniem cyrkulacji nigdy nie za wiele Jeśl nie robi się zbytni młyn w zbiorniku to zostawił bym dwie pompy.Zbiornikowi wyjdzie to tylko na dobre i dużo łatwiej będzie utrzymać czystość w akwarium,a co za tym idzie właściwe parametry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tygysek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2012 witajcie mam pyt. czy wirniki ustawić najlepiej na skałę czy po bokach akwarium tak żeby nie czochrało np .xeni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach