Skocz do zawartości
grzegorzk

130L moja przygoda z morszczyzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Często tu zaglądam i czytam forum więc postanowiłem założyć swój wątek i opisać po krótce swoją przygodę z morszczyzną.Może komuś pomogę albo zainspiruje do tej pieknej przygody :)

Wystartowałem w lutym 2011, zbiornik 80x40x40 tak dla sprawdzenia czy dam radę no i ze względu na finanse.

Do tego odpieniacz Prizm Deluxe 400, płaski zewnętrzny, zawieszony z tyłu akwarium, praktycznie nie widoczny (tylko 6cm grubosci).

Oświetlenie, początkowo 4x24W ale systematycznie doszły LEDY BP90W i DIY Cree 60W. Na świetlówkach wydawało mi się ciemno, LED dodał mocy i korale nabrały kolorów, niektóre jednak, szczególnie wrażliwsze acropory jak zauważyłem jaśnieją od światła LED za to inne rosną jak głupie. Myśle jednak że mieszanka 50/50 Led do T5 jest idealnym rozaiazaniem.

Obecnie świece wszystkim. więc na 130L mam jakies 250Watt, dużo? Oceńcie sami, ale korale raczej nie narzekają.

W systemie nie ma sumpa ani nawet panela, cotygodniowe podmiany 10%, dolewka by hand no i dozowanie Ballinga po 50ml Kh i Ca a także 2ml wódki dziennie.

Absorbery to antiphos, silicatex no i węgiel.

Początkowo był problem z fosforanami, pomogły podmiany i wódka, potem wirki, wymiana żywicy i absorber silicatów, teraz wydaje się w miare stabilnie.

Parametry

Kh 6-7

Ca 440

Mg 1200

PO4 0,08

NO2 0

NO3 1

1,026

Korale to głównie SPSy i LPSy, z ryb mam Chelmona, Chrysusa, Mandaryna, garbiki i błazenki.

c3612.jpg

c3598.jpg

c3600.jpg

c3602.jpg

c3581.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kubek_77

w sumie niezłe grabie z tych montipor.... a u mnie rosną do dołu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi