dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 jak obnizyc wysokie KH bo na 15 mi wykwitlo;) (nie leje zadnych uzdatniaczy, ballinga, czy buforow) uzywam tylko abcv grotecha. reaktor wapienny, CA 1340 i MG 460, PH 8.1 - 8.2... podalem jakby do diagnozy potrzebne bylo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 zrób większą podmiane i ogranicz odciek w reaktorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Zdecydowanie zmniejsz odciek z reaktora - to on odpowiada za podwyzszone kh. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Zmiejszenie odcieku to dobry pomysł, natomiast bez wzgledu na to co hodujesz w tym akwarium - duża podmiana to IMO błąd. Poczekaj aż Kh spadnie samo w naturalny sposób i dzięki normalnym planowym podmianom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 @Torpedo nie miałem na myśli podmiany 70%, słowo "duża" to pojęcie względne dla jednego to 30% dla drugiego 70%, fakt nie sprecyzowałem odpowiedzi i zabrzmiało to inaczej niż chciałem. Myślę, że zrobienie podmiany nie byloby "tragedią" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 spoko S_Y_N_E_K najwazniejsze ze ja zrozumialem ze nie mam wylac calej wody z akwa i nalac nowej i domyslilem sie o co chodzi. dziekuje rowniez calej reszcie za odpowiedzi i pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2008 Zanim posuniesz sie do duztych podmian wody sprawdz czy Twoj test na KH nie zwariowal. Zanies probke wody do sklepu z morszczyna i popros sprzedawce zeby sprawdzil ci KH. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach