Skocz do zawartości
zako

30L Aquael

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś robiłem takie testy i wyszło że 10 godzin odpieniacza wystarczało po tym czasie nie miał co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodze z założenia że na noc można go wyłączyć pod warunkiem że nie przeciążymy systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że spokojnie można wyłączyć wszak trzeba brać pod uwagę jeszcze inne źródła filtracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje dac pudełko przelewowe i sump z refugium. Jeśli nie wypali to wtedy wewnętrzny odpieniacz JUVELA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj na coś małego jedną diodę XP-G około 6 000 K dioda i zasilacz to koszt około 40 zł. Przepis sprawdzony z glonami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wykluczam bo to dobra rzecz

Edytowane przez zako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj na coś małego jedną diodę XP-G około 6 000 K dioda i zasilacz to koszt około 40 zł. Przepis sprawdzony z glonami.

Sorki za offtopa, ale zaciekawiło mnie to bo mam w sumpie jedna komorę taką 30x30 wolną i zastanawiam sie czy tam jakieś gloniki nie włożyć i czym to oświetlić. Jaki zasilacz dać do takiej diody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

zako co prawda ja jadę w moim na RODI,ale zaciekawił mnie twój eksperyment i będę bacznie temat obserwował. Poza tym tez myślę nad zastąpieniem odpieniacza filtrem glonowym, ale to dopiero jak się system ustabilizuje. Na razie będzie odpieniacz i refegium.

Edytowane przez Yarcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodze z założenia że na noc można go wyłączyć pod warunkiem że nie przeciążymy systemu.

jak wyłączać to na dzień

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o dotlenianie wody, w dzień masz tlen w glonów, a w nocy z odpieniacza, w innym przypadki w dzień masz tlen z glonów i odpieniacza, a w nocy glony pobierają z wody tlen a odpieniacz wyłączony.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi