Skocz do zawartości
zielony_mintaj

Gobiodon okinawae - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Planuję zakup 2 sztuk Gobiodon okinawae do mojej 40 litrowej solniczki. Dotychczas akwa ciągnie kilka miesięcy bez odpieniacza, regularne podmiany 10% tygodniowo, sól TM Pro Reef (kilka gatunków miękasów, ślimaki, kraby, rozgwiazdy i wężowidła). Czy dokładając rybki, koniecznie muszę montować odpieniacz, czy mogłoby się bez niego obyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno sie obyc bez niego, G. okinawae to malenkie rybki. Uwazaj tylko, zeby sie nie tlukly, bo jezeli bedzie im brakowac przestrzeni to moga byc agresywne wzgledem siebie. W naturze zamieszkuja zazwyczaj Acropory, pojedynczo lub w dobranej parze. Postaraj sie o jakies dwie namiastki takich kryjowek ( hmm, Sinularia czasami "przypomina" palczasty wyglad Acropor :)) na wszelki wypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetna rybka, na razie pływa jedna (więcej w sklepie nie było ^^) Ale w przyszłym tygodniu mam nadzieję dokupić jej kolegę :)

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również planuje zakup tych rybek ale niewiem czy nie pogryzą się z Amblyglyphidodon aureus - Yellow Damselfish od kilku dni mam 2 sztuki i jak narazie krzywdy sobie nie robią ma może ktoś doświadczenie w trzymaniu obu gatunków ryb w jednym baniaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryby na początku nieźle się goniły, teraz ustaliły sobie terytoria i żyją obok siebie w pełnej zgodzie, mam nadzieję, że dobiorą się w pary :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, urocze rybki. Nie mają problemów z jedzeniem?

W innej dyskusji Andrzej poruszył problem ugniatania polipów akropor przez te rybcie, co prowadzi do śmierci korala- warto wiedzieć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mają problemów z jedzeniem?

Płatków nie ruszają, za to mrożonki wcinają, aż miło.

W innej dyskusji Andrzej poruszył problem ugniatania polipów akropor przez te rybcie, co prowadzi do śmierci korala

U mnie akurat spsów nie będzie, ale wiedzieć warto :( Dodam, że podczas zakładania gniazda w koralu nie tylko ugniatają, ale po prostu wyjadają polipy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi