Skocz do zawartości
zyyys

Panelowe dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że mamy daw wiodące fora o morszczyźnie to chciałbym się przywitać również tu :)

Mam na imię Zbyszek i planuję właśnie swój pierwszy morski baniak i jak to zwykle bywa u żółtodzioba mam oczywiście masę pytań ;-)

Ale ograniczę się do tych najważniejszych i najbardziej pilnych :)

Baniak:

wymiary: 80x60x45 w tym panel: 80x13?/15?x45

oświetlenie: 6x24W

odpieniacz: AM blue 1000 vs Deltec MC 500

obieg: NJ 1200

cyrkulacja: 1x101, 1x102 JVP

Rozmiar baniaka i panel są już niezmienne. Przeanalizowałem już całą masę argumentów za i przeciw i zdania nie zmienię ;-)

rys:

panelrys.jpg

panel 3 komorowy.

W pierwszej spływ i absorbery

W środkowej odpieniacz i grzałka

w ostatniej pompa i powrót.

Nie przewiduję dodatkowej filtracji - tylko skała i odpieniacz.

pytania :)

1. Jak nisko powinien być osadzony grzebień? 1,5/2 cm poniżej poziomu krawędzi akwarium?

2. Jaki powinienem ustalić poziom wody w panelu? AM blue 1000 z tego co się dowiedziałem nie ma określonego poziomu wody.

3. blue 1000 vs mc 500? czytałem opinię, że mc 500 bardzo głośny, a baniak będzie w pokoju w którym spie.

4. Jakie powinienem ustalić odległości pomiędzy przegrodami (chodzi mi o buble stop)

5. O czym jeszcze zapomniałem? :) sugestie mile widziane.

Będę wdzięczny za pomoc - baniak będę kleił u szklarza, który nie zna się na morszczyźnie więc jestem zdany na siebie.

pozdrawiam.

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zainteresuje Cię, akwa 80*50*54? z kominem zewnętrznyhm sumpem, szafką? 3 szyby optiwhite? Akurat mam takie na zbyciu.

Gwarantuję że w tej cenie (650zl) nie skleisz sobie takie go akwa i sumpa :thumbsup:

ps. komin zewnętrzny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie klej baniaka sam, ani u żadnego amatora. Wsadzisz tam potem życia za kilka stówek i Ci się rozszczelni. Kup gotowe akwarium, albo sklej u profesjonalisty, który wie co robi.

Co do reszty pytań to nie mam pojęcia jak głośny jest Deltec MC500. Delteki to raczej w większości przestarzałe rupiecie na pompach pamiętających zimną wojnę, więc faktycznie może tak być :D

Z doświadczenia powiem że hałas to pojęcie względne. Dla mnie nawet kubły Eheima reklamowane jako niesłyszalne są nocą czasami zbyt słyszalne, drudzy piszą że śpią metr od nich.

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście odradzam panel to jest masakra jakaś mam panel i nigdy więcej się na takie rozwiązanie nie zdecyduje przemyśl to. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz się o poradę, a zarazem stawiasz warunki. Po co się więc pytać jeżeli coś jest nie zmienne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam o poradę dotyczącą panela i proszę o ocenę oraz sugestie dotyczące tego konkretnego panela.

A nie wykładów mówiących o wyższości sumpa nad panelem - zazwyczaj większość wątków kończy się wychwalaniem sumpa - tego właśnie chciałbym uniknąć.

I żadnych warunków nie stawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...]

pytania :)

1. Jak nisko powinien być osadzony grzebień? 1,5/2 cm poniżej poziomu krawędzi akwarium?

2. Jaki powinienem ustalić poziom wody w panelu? AM blue 1000 z tego co się dowiedziałem nie ma określonego poziomu wody.

3. blue 1000 vs mc 500? czytałem opinię, że mc 500 bardzo głośny, a baniak będzie w pokoju w którym spie.

4. Jakie powinienem ustalić odległości pomiędzy przegrodami (chodzi mi o buble stop)

5. O czym jeszcze zapomniałem? :) sugestie mile widziane. [...]

ad.1 - przy obiegówce 1200 l/h z kalkulatora na reefcentral.com wychodzi ~ 15 cm krawędź przelewu.

im dłuższy grzebień tym spiętrzenie wody na nim będzie mniejsze ...

załóżmy, że spiętrzenie wody na grzebieniu z zapasem wyniesie 10 mm i już masz odniesienie jak nisko usytuować krawędź przelewu w stosunku do krawędzi akwarium.

i tak praktyka pokaże Ci jak to się sprawdza w realu ... :)

jeśli grzebień będzie regulowany, poziom wody w tanku dobierzesz sobie w/g uznania.

ad.2 - poziom wody jak ja rozumiem taki, aby było cicho. spadek za grzebieniem 20 mm byłby może dobry ...

rzecz jasna musisz to skorelować z wymaganiami zastosowanego odpieńka.

ad.3 - wybrałbym deltec'a :

wymiary: 210 x 86 x 397mm /dłg x szer x wys/

moc: 15W

air flow: 200l/h

cc83a99bcad5e194.jpg

jego akustyka jest zupełnie dobra. warunkiem jest zadbanie o nie przekazywanie wibracji pracującej pompy na obudowę skimmer'a.

szerokość mc 500 będzie odpowiednia dla 13 cm szerokości panelu ...

zaletą jest oczywiście 'igła' jako napęd odpieniacza, jak również komora z gąbką eliminująca możliwość zawędrowania bąbli do zbiornika :)

ad.4 - patrz wyżej ...

ad.5 - to wyjdzie 'w praniu' ;) sklejenie na gotowo przegród li tylko na podstawie 'główkowania', nie zawsze wychodzi na zdrowie :teehee:

najlepiej mieć/stworzyć sobie możliwość próbnego 'wodowania' panela z osprzętem, czyli z możliwością przestawiania przegród w pionie i horyzoncie.

pamiętałbym jednak o komorze z główną pompą obiegową w Twoim projekcie !

ilość wody odparowanej ze zbiornika przełoży się na wysokość słupa wody w tejże komorze. brak RODI jako uzupełnienia i NJ 1200 zacznie grzechotać na sucho :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1

ad.2

ad.3

ad.4

ad.5

Janek, to wszystko chodzi u Ciebie ??

to chyba projekt o ktorym kiedys mi mowiles :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak myslalem ;))))

cicha woda... :))))

a tak poza wszystkim, masz jeszcze gdzies zlozona swoja strone cypnyk.republika.pl ??

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i prywata w temacie nowego ;-)

Jotef - dzięki za trafne uwagi :)

Jeśli dobrze rozumiem to Ty masz baniak z podobnym panelem?

Udostępnisz fotki zaplecza? jak i całej aranżacji?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko,nie jesteśmy w szkole przecież :)

A co ze zdjęciami Twojego baniaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Jeśli dobrze rozumiem to Ty masz baniak z podobnym panelem?

[...]

zrozumiałeś całkiem niewłaściwie :teehee:

patrz pos #15 n/n wątku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi